MAE suplimentează cabinele de vot şi personalul secţiilor de vot din diaspora
Ministerul de Externe a anunţat astăzi măsurile pe care le are în vedere pentru a îmbunătăţi procesul de votare în diaspora.
Articol de Politica Romaneasca, 07 Noiembrie 2014, 15:10
O echipă de diplomaţi din fiecare misiune în străinătate va completa personalul secţiilor de vot din străinătate acolo unde va fi nevoie, astfel încât birourile secţiilor să aibă şase-şapte membri, a precizat ministrul Afacerilor Externe, astăzi, după întălnirea pe care a avut-o cu şefii misiunilor din străinătate ai mai multor state europene unde s-au înregistrat dificultăţi la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Diplomaţii prezenţi la discuţii sunt acreditaţi în Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa, Republica Moldova , dar şi cu ambasadorii şi consulii generali din Spania şi din Italia.
Corlăţean a subliniat că legea nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi nici prelungirea programului de vot, dar a precizat că va fi crescut numărul de cabine de vot şi de ştampile.
El a precizat că MAE va pune în aplicare un set de măsuri, unele la decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi Biroului Electoral pentru Străinătate (BES), printre acestea numărându-se simplificarea procedurilor referitoare la declaraţia pe proprie răspundere, care trebuie semnate pentru cei care votează pe liste suplimentare.
Potrivit lui Corlăţean, s-a decis afişarea pe site-urile MAE şi BEC a declaraţiilor tipizate, astfel încât ele să poată fi descărcate şi completate din timp, iar la secţia de vot alegătorul doar să semneze şi să dateze documentul respectiv.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a afirmat că formularele menţionate vor fi în continuare distribuite şi la secţiile de votare.
Alţi diplomaţi se vor ocupa de distribuirea în secţii a formularelor de declaraţii pe propria răspundere menite să descurajeze votul multiplu.
Ministrul de Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a mai anunţat că nu a găsit motive pentru sancţiuni.
"Nu am găsit motive astăzi pentru sancţiuni, dar am cerut cu mare fermitate tuturor reprezentanţilor MAE să-şi facă datoria (...) să asigurăm exercitarea dreptului tuturor celor care doresc să voteze", a spus Corlăţean.
El a precizat că preşedinţii birourilor secţiilor de votare au fost prezenţi pe toată durata procesului electoral şi şi-au făcut datoria.
"Diplomaţii, în plus de preşedintele secţiei de votare, au fost prezenţi, pentru că BES a aprobat şi participarea unui număr - unu-doi diplomaţi în plus - toţi şi-au făcut datoria", a mai spus el.
Potrivit acestuia, a mai existat şi problema retragerii unor reprezentanţi ai partidelor politice.
De asemenea, Titus Corlăţean a mai precizat că, potrivit legii, nu este posibilă prelungirea programului de vot la secţiile de votare din străinătate.
Prin urmare procesul de votare se va încheia la ora 21.00, ora locală a ţărilor respective.