MAE:Nu există declaraţii publice oficiale că Norvegia se opune aderării la Schengen
Niciun reprezentant al guvernului norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică referitoare la faptul că Norvegia se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează Ministerul de Externe într-un comunicat.
Articol de Radio România, 04 August 2013, 10:28
Sursa citată face aceste precizări, deoarece în presa românească au fost difuzate ştiri conform cărora Norvegia nu ar susţine accesul României în spaţiul de liberă circulaţie.
Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, însă participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen.
Ţara nordică nu are, sub aspect strict tehnic, drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care ia decizii în legătură cu accesul unor state în spaţiul Schengen.
Norvegienii nu ar vrea ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen
Există o nemulțumire tot mai mare în rândul populației norvegiene în fața perspectivei ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen, iar motivul l-ar constitui un nou val de criminalitate în statele membre, anunţă agenția bulgară de știri Focus.
Grupări criminale periculoase din Bulgaria și România operează în 15 state membre Schengen, potrivit datelor Eurostat.
Potrivit Standart News, politicienii norvegieni consideră că, în cazul admiterii Romaniei şi Bulgariei, toate statele care formează în prezent spaţiul Schengen ar putea fi inundate de un nou val de criminalitate.
În acelaşi timp, o organizatie neguvernamentala din Oslo a început recent să strângă semnături pentru o petiţie, după ce o tabără cu 200 de imigranţi romi veniţi ilegal din România şi Bulgaria fost evacuată.
De asemenea, unii locuitori ai capitalei norvegiene au înaintat o plângere la poliţie, reclamând gunoaiele lăsate în urmă de aceştia şi exprimându-şi teama că romii au putea răspândi boli.
De cealaltă parte, Comisia Europeană afirmă că România și Bulgaria au îndeplinit criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2010, dar accesul a fost blocat de mai multe țări, conduse de Olanda, care au invocat argumente legate de slabul control al granițelor, corupția și lipsa progreselor în Mecanismul de Cooperare și Verificare.