MAE nu deţine informaţii privind existenţa închisorilor CIA în România
Autorităţile române nu deţin niciun fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Octombrie 2013, 15:48
Ministerul de Externe a luat notă de Rezoluţia adoptată de Parlamentul European pe tema presupusei folosiri a unor ţări europene de către CIA pentru transportul şi deţinerea ilegală de prizonieri.
Potrivit sursei citate, autorităţile române nu deţin niciun fel de informaţii, din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către agenţia americană pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism.
De asemenea, nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi.
Totodată, diplomaţia română subliniază că o anchetă judiciară se află deja în derulare.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, afirmă că a luat notă de rezoluţia Parlamentului European care cere o nouă investigaţie asupra presupuselor închisori CIA de pe teritoriul României.
Şeful diplomaţiei române a precizat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că această rezoluţie este una politică, reprezintă o recomandare şi nu are caracter juridic.
Ministrul de externe a adăugat ca această rezoluţie va fi analizată.
"Îmi aduc aminte că a existat o anchetă minuţioasă, transparentă, cu foarte multe documente şi audieri pe care Senatul României a realizat-o, un raport extrem de voluminos pe care l-a adoptat cu mai mulţi ani în urmă pe această temă care a fost pus la dispoziţie şi la Bruxelles Comisiei Europene, Uniunii Europene, dar şi Consiliului Europei. Or, din acest punct de vedere nu ştiu care sunt elementele suplimentare. Dar, în orice caz, vom examina evident cu toată atenţia acest document şi vom vedea care sunt concluziile şi măsurile care eventual s-ar impune", a spus Titus Corlăţean.
Parlamentul European cere anchetarea cazurilor de implicare în programul închisorilor CIA
Amintim că, într-o rezoluţie adoptată joi, Parlamentul European a cerut mai multor state membre, printre care şi România, anchetarea cazurilor de implicare în programul închisorilor CIA.
Legislativul european îndeamnă Bucureştiul să deschidă rapid o anchetă independentă şi imparţială, să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare anterioare şi să coopereze pe deplin cu CEDO în cazul Al-Nashiri.
Considerat unul dintre liderii grupării Al-Qaeda, sirianul Muhammad al-Nashiri susţine că a fost torturat într-o închisoare secretă a CIA din ţara noastră.