MAE, interesat de o participare mare la alegeri a românilor din diaspora
Ministerul de Externe este interesat de o participare cât mai largă a românilor din străinatate la alegerile din decembrie.
Articol de Carmen Gavrilă, 24 August 2016, 06:49
La Ministerul de Externe s-a discutat ieri despre măsurile care pot fi luate pentru organizarea cât mai eficientă la secţiile din străinătate a alegerilor parlamentare din toamnă, totul în condiţiile în care organizaţiile neguvernamentale şi asociaţiile românilor de pretutindeni cer măsuri mai ferme.
În acelaşi timp se dau asigurări că datele celor care se înscriu în Registrul Electoral nu vor fi folosite în scop fiscal, ci doar pentru alegeri.
Ministrul pentru consultare publică şi dialog civic,Violeta Alexandru, a explicat că guvernul nu poate modifica în profunzime legea privind votul din străinătate, aşa cum au cerut o serie de asociaţii ale românilor din afara ţării, pentru că aşa ceva intră strict în atribuţiile parlamentului.
Ce poate face guvernul este să aducă prin ordonanţă de urgenţă o serie de modificări strict tehnice, care să facă mai uşor acesul la vot al românilor din străinătate.
"Sunt o serie de elemente perfectibile în lege. Ca alegători, ca cetăţeni ne-am dori poate să arate altfel legea, însă eu cred că totuşi trebuie să dăm parlamentului ce revine parlamentului. Deci parlamentul este cel care totuşi stabileşte principiile după care se organizează alegerile. Am promovat - în ce mă priveşte şi astfel de fapt este un punct de vedere comun al Ministerului de Externe - o abordare cât mai restrictivă, cât mai tehnică, cât mai punctuală, pentru că noi nu ne putem permite totuşi să alterăm, să modificăm substanţial filozofia legii, aşa cum parlamentul a stabilit-o", a explicat Violeta Alexandru.
Secretarul general al Ministerului de Externe, Cosmin Dinescu, a explicat că este vorba despre trei modificări principale.
Prima ar fi posibilitatea completării listei de secţii de vot pe baza experienţei Ministerului de Externe la alegerile trecute.
La acest punct, organizaţiile non-guvernamentale, Uniunea Salvaţi România şi asociaţiile românilor din străinătate, prezente la dezbatere, au cerut ca în odonanţa de urgenţă să fie trecute clar criteriile pe baza cărora ministerul va decide unde să suplimenteze secţii de votare.
O altă modificare propune să existe pentru alegători liste suplimentare la toate secţiile de vot, nu doar la cele de pe lângă ambasade.
De asemenea, proiectul de ordonanţă propune şi posibilitatea transmiterii prin poşta electronică, aşadar online, a cererii de înscriere în Registrul Eelectoral, lucru pe care l-au cerut în mod constant în ultimele luni românii din străinătate.