Macovei, Blaga sau Udrea? Cine va fi "cel mai tare" din PDL?
Cei trei candidaţi la şefia PDL "îşi ascut săbiile" pentru competiţia de sâmbătă. 5000 de democrat liberali au de ales între Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei.
Articol de Bogdan Isopescu, 21 Martie 2013, 18:57
Democrat-liberalii îşi aleg sâmbătă preşedintele partidului, în cadrul unui congres organizat la Bucureşti.
5.000 de delegaţi PDL vor avea de ales între Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, cei trei membri care şi-au depus până acum candidaturile
Dacă ar fi să alegem câte un cuvânt-cheie, pentru a caracteriza programul sau discursul candidaţilor, acesta ar fi "unitate" pentru Vasile Blaga, "schimbare" pentru Elena Udrea şi "reformă" pentru Monica Macovei, cu menţiunea că toţi trei vorbesc, de fapt, de revigorarea partidului.
La fel, putem împărţi simpatizanţii fiecărui candidat.
La Vasile Blaga, avem oameni cu greutate, la centru, dar mai ales în filiale: Gheorghe Flutur, Cezar Preda, Mircea Hava, Dorin Florea, Theodor Stolojan, Raluca Turcan.
De partea Eleni Udrea avem politicienii-vedetă, printre care Elena Băsescu, Roberta Anastase, Gheorghe Ştefan, cunoscut ca Pinalti, şi să nu uităm de Traian Băsescu, a cărui influenţă încă există în PDL.
În fine, de partea Monicăi Macovei, avem oameni ce ţin mai mult de sfera teoretică a politicii, decât de politică în sine: Sever Voinescu, Cristian Preda, Ionuţ Popescu sau Teodor Baconschi.
Această ultimă tabără, a Monicăi Macovei a fost, de altfel, cea mai puţin vizibilă în campania internă din PDL, deşi discursurile au fost cele mai clare.
"Trebuie să fim un partid mare şi modern. Ne putem uita în urmă, să ne bucurăm de rezultatele partidului sau de cum a fost partidul în 2007, în 2008. Am auzit pe mulţi spunând că ar vrea să fim ca atunci. Eu vă spun că trecutul este irepetabil. Trebuie să ne bucurăm de istoria noastră, şi bună, şi frumoasă, şi mai grea, dar trebuie să privim spre viitor, noi trebuie să facem partidul anului 2014, da? Partidul anului 2016", a spus Macovei.
Bătălia moţiunilor
Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei propun trei moţiuni pentru şefia PDL, în care îşi expun viziunea şi obiectivele pe care democrat liberalii vor trebui să şi le asume în perioada următoare.
Moţiunea lui Vasile Blaga se numeşte "România Dreaptă - Politici dincolo de lozinci" şi pune accent pe unitatea partidului.
Moţiunea lui Vasile Blaga
Vasile Blaga îşi ia un triplu angajament: faţă de membrii partidului, faţă de partenerii europeni şi faţă de români.
Pentru partid, spune el, va fi catalizatorul unităţii şi reconstrucţiei.
"Voi fi un preşedinte care uneste, nu dezbină", susţine Blaga
Pentru români, Vasile Blaga promite politici de dreapta prin care să se ajungă la o viaţă mai bună pentru toti cetăţenii.
Moţiunea "Reformiştii"
Prin moţiunea sa, intitulată "Reformiştii", Monica Macovei propune reforma PDL astfel încât acest partid să devină un exemplu în lumea politică.
Standarde etice, promovări pe baza meritelor, iar banii sau alte criterii să nu aibă ce căuta în această ecuaţie.
Iar aceste criterii să fie aplicate în PDL şi când partidul este în opoziţie, dar şi când este la putere.
Moţiunea Monicăi Macovei
Apoi, reformiştii vor să facă opoziţie puternică şi credibilă la USL şi nu o opoziţie tovărăşască, aşa cum se întâmplă acum.
Moţiunea "Noul PDL- O Noua Românie"
Elena Udrea vrea să câştige cu moţiunea "Noul PDL- O Nouă Românie"
Ea afirmă că PDL se află în derivă, este prea moleşit de ultima înfrângere electorală, iar actuala conducere nu are capacitatea de a revigora partidul.
Mai mult, actuala conducere stă în birouri şi a pierdut pulsul membrilor simpli.
"PDL seamănă azi din ce în ce mai mult cu PSD", susţine Elena Udrea.
De aceea, ea propune ca PDL să se schimbe pentru că se află la finalul unui ciclu politic.
Moţiunea Elenei Udrea
PDL trebuie să intre în epoca post-Băsescu pentru că nu mai există nici un lider-locomotivă al partidului, susţine Udrea. Si, mai spune ea, PDL trebuie să înlocuiască liderul cu o viziune.
Alegeri cu surprize?
Dacă ar fi să luăm pulsul informaţiilor oficiale şi neoficiale, am putea spune că Vasile Blaga este favoritul, pentru că are de partea sa peste două treimi din filiale.
El este urmat de Elena Udrea şi, apoi, de Monica Macovei.
Dar aici intervin variabilele. Spre exemplu, filialele care o susţin pe Elena Udrea trimit mai mulţi delegaţi; apoi, unii dintre delegaţi au jucat la două capete, încât nu se ştie pe cine vor vota în final şi trei, voturile Monicăi Macovei s-ar putea duce la Elena Udrea şi invers în turul doi, ţinând cont de declaraţii şi de faptul că cele două s-au menajat reciproc în campanie, folosindu-l pe Vasile Blaga drept ţintă comună.