Luni, 2 februarie, termen limită pentru amendamente la Legea insolvenţei personale
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit ca, luni, 2 februarie, să fie termenul limită de prezentare a amendamentelor la Legea insolvenţei persoanelor fizice.
Articol de Iulia Gherman, 28 Ianuarie 2015, 14:59
Amendamente se referă la modalităţile prin care debitorii să-şi poată achita datoriile printr-o procedură administrativă, respectiv printr-un plan de rambursare.
Procedura a fost solicitată de reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai Consiliului Superior al Magistraturii, care au subliniat că menţinerea în proiectul de lege doar a procedurii judiciare pentru rezolvarea stării de insolvenţă personală ar supraîncărca instanţa de judecată cu dosare.
Liberalii spun, însă, că varianta formulată de Ministerul Justiţiei şi CSM şi însuşită de deputatul PSD, Ana Birchall, iniţiator al proiectului de lege, nu are acoperire financiară în bugetul de stat pe 2015.
Secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, liberalul Gabriel Andronache, a susţine că această lege ar putea deveni neconstituţională.
'Dacă pentru această procedură administrativă vor fi necesare fonduri publice, să fie foarte clar că această lege va deveni neconstituţională.(...) Este aproape imposibil să credem că această lege va intra în vigoare cu o procedură administrativă care va solicita bani de la bugetul de stat în 2015. Situaţia este simplă şi clară. Noi, PNL, am dori adoptarea reglementării, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă, mai departe constatarea este simplă", a susţinut Andronache.
De reţinut că Ministerul Justiţiei a propus un amendament potrivit căruia debitorul are dreptul de a opta, în cazul falimentului personal, între procedura administrativă şi procedura judiciară pentru stingerea datoriilor.
Procedura administrativă constă într-un plan de rambursare, iar procedura judiciară constă în lichidarea de bunuri.
Amendamentul va fi dezbătut în şedinţele următoare.