Luna iulie, cea mai mare rată inflaţiei
Rata anuală a inflaţiei a urcat luna trecută la 1,4%, cel mai mare nivel din ultimii aproape trei ani.
Articol de Iulian Olescu, 11 August 2017, 14:05
Cea mai mare influenţă a fost cea a tarifelor la electricitate, iar analiştii economici, consultaţi de Radio România Actualităţi, estimează că s-a terminat cu perioada de inflaţie redusă.
Luna trecută, preţurile au crescut în medie cu 0,3% faţă de iunie 2017, pe seama scumpirii mărfurilor nealimentare şi serviciilor, în timp ce mărfurile alimentare au consemnat o uşoară ieftinire pe medie.
Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat în iulie, la energia electrică, peste 6,7% şi unt 1,2 procente. Ieftiniri au consemnat cartofii, cu peste 9%, dar şi celelalte legume, fructele şi conservele de legume.
Analistul economic Aurelian Dochia spune că rata inflaţiei a început să crească foarte repede, tendinţă ce va continua şi pe viitor, chiar dacă nu în acelaşi ritm.
"Dinamica foarte înaltă a inflaţiei din ultima lună a fost determinată, în primul rând, de preţurile administrate, preţurile la energie şi apoi preţurile produselor nealimentare. În perioada următoare, indicele inflaţiei va continua să crească, având în vedere că avem şi unele impozite şi taxe care se preconizează să crească, creşterea accizei la combustibili va avea şi ea un puternic impact asupra inflaţiei, astfel că este clar că perioada de inflaţie scăzută şi chiar de dezinflaţie, prin care am trecut, s-a terminat.
Banca Naţională a României şi-a revizuit prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, conform celui mai recent raport trimestrial privind evoluţia preţurilor de consum, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei de inflaţie de 1,6%.