Lucian Heiuş a primit aviz negativ din partea comisiilor de finanţe-bănci din Parlament
Lucian Heiuş a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de finanţe-bănci, cu 15 voturi pentru, 3 împotrivă şi 19 abţineri.
Articol de Iulian Olescu, 03 Martie 2020, 14:07
Audierile miniştrilor propuşi să facă parte din cabinetul condus de premierul desemnat Florin Cîţu sunt în plină desfăşurare la această oră la Parlament.
Până acum, Nicolae Ciucă propus pentru Ministerul Apărării Naţionale a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate.
Lucian Heiuş a primit în urmă cu câteva minute aviz negativ din partea comisiilor reunite de finanţe-bănci, cu 15 voturi pentru, 3 împotrivă şi 19 abţineri.
Pe durata audierii, candidatul propus pentru funcţia de ministru al finanţelor a precizat că pe durata mandatului său va avea în vedere trei obiective majore, respectiv asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea statului, asigurarea unui climat favorabil şi predictibil pentru mediul de afaceri şi asigurarea stabilităţii economiei naţionale.
Lucian Heiuş a vorbit şi despre importanţa reorganizării şi informatizării fiscului. El a menţionat şi importanţa unei analize privind potenţialul impact al epidemiei de coronavirus asupra economiei naţionale.
Lucian Heiuş: În prima şedinţă de guvern dacă o să fim învestiţi o să solicit primului-ministru constituirea unui comitet interministerial tocmai pentru a face o analiză corectă asupra influenţei care poate să o aibă această epidemie asupra economiei româneşti; în primul şi în primul rând trebuie să gândim nişte scheme de ajutor pentru companii; la fel, nu trebuie să-i uităm pe angajaţii acestor companii care pot să fie influenţate prin reducerea comenzilor, prin lipsa şi imposibilitatea aprovizionării cu materii prime sau subansamble din piaţa asiatică. Îmi doresc din suflet să nu fie nicio problemă, dar sunt multe semnale în economia mondială că există o problemă şi de care noi trebuie să ţinem cont. România are astăzi un buffer pregătit pentru asemenea intervenţii. Nu cred că va fi o mare problemă dacă avem inteligenţa şi responsabilitatea necesară să trecem şi peste această criză, dacă ea îşi va face efectele şi în România.
Întrebările parlamentarilor din comisiile reunite au variat de la aceea privind dorinţa reală de a deveni ministru, având în vedere faptul că se vorbeşte de alegeri anticipate, şi până la cele legate de evoluţia cursului de schimb şi de nivelul împrumuturilor făcute de Ministerul de Finanţe în ultimele luni, candidatul pentru funcţia de ministru precizând că îşi doreşte această funcţie şi că va vota pentru învestirea Cabinetului Cîţu, că împrumuturile statului sunt necesare pentru acoperirea deficitului şi gestionarea datoriei publice şi că principala cauză pentru deprecierea leului este deficitul comercial în creştere.