Lucian Bode: Nu putem acorda creşteri salariale într-o companie cu pierderi
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat că momentan, nu se pot acorda măriri de salarii minerilor, atâta timp cât companiile din minerit realizează pierderi.
Articol de Alice Vasiloiu, 08 Martie 2012, 14:57
Ministrul Economiei a afirmat, la Radio România Actualităţi, că doar în momentul constiturii noului Complex energetic Hunedoara se poate vorbi despre reorganizarea bugetară şi despre măriri salariale.
El a adăugat că în companiile cu pierderi nu se pot realiza măriri salariale.
"Nu putem acorda creşteri salariale într-o companie, instituţie considerată instituţie bugetară care, din nefericire, realizează şi pierderi. Deci, rezumând, putem discuta despre o reorganizare, reaşezare a bugetului, inclusiv la capitolul anvelopă salarială, în momentul în care constituim noul Complex Energetic Hunedoara, dată la care Compania Naţională a Huilei şi bugetul actual nu mai există", a spus Bode.
Ministrul a precizat că la întâlnirea cu minerii de miercuri seara, concluzia a fost că mineritul trebuie salvat.
"Toţi ne propunem să salvăm mineritul din Valea Jiului, implicit să salvăm locurile de muncă", a spus ministrul la Radio România Actualităţi.
Lucian Bode a precizat că o soluţie ar fi separarea exploatărilor miniere viabile de cele care nu mai sunt profitabile.
Astfel, trei mine urmează să fie închise - Petrila, Paroşeni, Uricani - pentru că nu sunt profitabile, urmând a fi păstrate patru dintre exploatările care sunt viabile.
"Sunt aici trei mine, în prima categorie Petrila, Paroşeni, Uricani, care urmează un proces de restructurare şi închidere 2011-2018, iar cele viabile sunt patru - Lonea, Libezeni, Lupeni şi Vulcan", a spus ministrul.
Bani pentru minerii disponibilizaţi
Lucian Bode a susţinut printr-o hotrărâre de guvern au fost alocaţi bani pentru plata minierilor disponibilizaţi.
El a spus că subiectul a fost discutat la două runde de discuţii cu minerii.
"Am discutat foarte multe lucruri privind implementarea unei Hotărâri de guvern care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de disponibilizaţi la cele trei mine care urmează procesul de închidere, respectiv plata ajutoarelor sociale", a precizat ministrul la Radio România Actualităţi.
Unul dintre obiectivele şi solicitările importante ale minerilor din Valea Jiului este legat de sporul de periculozitate de la 600 la 700 de lei, dar ministrul a menţionat că nu este posibil să fie acordate sporurile la momentul actual.
"În acest moment suntem în plin proces de restructurare a sectorului energetic. Aceste patru mine considerate viabile vor intra parte componenta al noului complex energetic Hunedoara, care se va constitui în luna mai, atunci vom putea discuta de un alt buget, dar până atunci bugetul de venituri şi cheltuieli din 28 februarie acest an nu permite majorări salariale."
Contractele din energie au clauze de confidenţialitate
Potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode, contractele din energie nu sunt secrete, ci doar au clauze de confidenţialitate.
"Pot fi considerate contracte preferenţiale dar eu nu le-aş numi secrete. Sunt contracte ca şi orice alt contract încheiat în România, dar care au clauze confidenţiale", a completat Bode.
În opinia lui Bode, mandatul pe care Hirdoelectrica îl primeşte de la Consiliul de Administraţie a fost unul limitat în toate negocierile pe care le-a avut, pentru că discuţiile s-au rezumat mereu la preţ.
"Mandatul trebuie să fie unul mai larg, şi în acest sens noi ne-am gândit să pornim negocierile pe mai multe paliere şi aceste negocieri se derulează pe mai multe paliere, nu numai legat de preţ, că putem discuta şi despre cantităţi, putem discuta despre, bineînţeles, limitarea acestora, putem discuta de scurtarea duratei acestor contracte. Sunt condiţii obligatorii", susţine ministrul.
În opinia lui Bode, ideea principală a negocierilor este că statul trebuie să fie beneficiarul acestor contracte.
"Ce trebuie să înţelegem foarte clar, pentru că noi urmărim un lucru cât se poate de limpede, principalul beneficiar al acestor contracte trebuie să fie statul", a spus Bode.