Lucia Varga atenţionează: Sancţiuni drastice pentru cei ce taie ilegal pădurile
În România pădurile sunt defrişate masiv, iar acest fenomen trebuie oprit - spune ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga precizând că în noul Cod Silvic sancţiunile sunt drastice pentru cei ce taie, ilegal, pădurile.
Articol de Adrian Lungu, 17 Noiembrie 2013, 10:45
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a precizat, sâmbătă, la Zalău, că în noul Cod Silvic sunt prevăzute sancţiuni drastice pentru cei care taie ilegal pădurile şi exportă anual cantităţi uriaşe de lemn.
Lucia Varga, a mai declarat că România se confruntă cu probleme grave privind fondul forestier.
"Am găsit situaţii, şi le ştiţi şi dvs, în care lemn de calitate din care s-ar putea face mobilă de calitate este tăiat şi dus la export ca lemn de foc, nemaivorbind de situaţiile în care avem păduri unde avem tăieri la ras ilegale şi, vă spun la modul deschis, puţine judeţe sunt în care volume de 10.000 de metri cubi de lemn nu este tăiat ilegal", a spus Lucia Varga, în deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitaţi administratori de păduri, procesatori de lemn şi agenţi de exploatare din Sălaj.
Lucia Varga a anunţat că va fi introdusă autorizaţia de practică pentru personalul silvic, o măsură prevăzută de noul cod în domeniu, care, în opinia acesteia, îi va responsabiliza pe silvicultori, dar care, va avea şi rolul de a-i apăra de unele presiuni politice.
Ministrul i-a atenţionat însă pe lucrătorii din domeniul silvic că aceia care vor face "cârdăşie cu hoţii" vor trebui să plece din sistem.
"Aceste autorizaţii de practică vor fi, de fapt, nişte documente care vă vor responsabiliza, vă vor apăra chiar de unele presiuni politice, pentru că trebuie să recunoaştem adevărul: de multe ori, unii dintre dumneavoastră poate că aţi avut parte şi de aceste presiuni. Autorizaţia de practică vă va apăra. Va trebui să spuneţi: 'Îmi pare rău, trebuie să respect legea pentru că îmi pierd locul de muncă'', a spus Varga în deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitaţi administratori de păduri, procesatori de lemn şi agenţi de exploatare din Sălaj.
La rândul lor, silvicultorii consideră că defrişările masive stau la baza apariţiei dezastrelor naturale din ultimii ani.
De cele mai multe ori, foarte multe dezastre care au avut loc cel puţin au ca şi cauzalitate distrugerea fondului forestier, susţin acestia.
Lucia Varga le-a solicitat autorităţilor sălăjene să ia toate măsurile pentru a păzi pădurea, grav afectată de tăierile ilegale.