László Tőkés: Tratatul de la Trianon a generat mari pierderi culturii maghiare
Europarlamentarul, Laszlo Tokes a afirmat, luni, la Oradea, că va realiza un raport intitulat "Moştenirea comună a maghiarilor (fără hotare)", în care vor fi cuprinse valorile culturii maghiarilor din ţările vecine Ungariei.
Articol de Stelian-Radu Cacuci, 11 Aprilie 2011, 18:14
Vicepreşedintele Parlamentului European, László Tőkés, s-a pronunţat, luni, la Oradea, pentru crearea unei moşteniri maghiare comune.
"Cultura maghiară a suferit mari pierderi prin Tratatul de la Trianon şi din aceasta cauza s-a produs o înstrăinare de personalităţile şi valorile culturale din diferitele ţări învecinate", a explicat Tokes.
László Tőkés a precizat că, recent, s-a întâlnit cu preşedintele Ungariei, Pál Schmitt, cu care a iniţiat crearea aşa-numitei moşteniri naţionale maghiare comune, după model UNESCO şi cel european.
László Tőkés a adăugat că şi românii ar putea să-şi creeze o moştenire universală românească.
"Drept model ne servesc moştenirea UNESCO pe plan global şi moştenirea culturală europeană, creată recent. Am participat la votul raportului despre moştenirea culturală europeană. Pe lângă moştenirea globală şi cea europeană, pentru noi este foarte importantă moştenirea maghiara", a spus László Tőkés.
Vicepreşedintele Parlamentului European a precizat ca doreşte să iniţieze o ''mişcare de pelerinaj'' prin care toţi ungurii vor avea ocazia să cunoască valorile acelor comunităţi care sunt peste hotare, după modelul care există deja în Ungaria, unde Parlamentul a votat un program de pelerinaj al elevilor fără hotare.
Ziua de 11 aprilie este stabilită, în Ungaria, ca "Zi a poeziei maghiare", în amintirea poetului maghiar cu rădăcini româneşti, Attila József, născut la 11 aprilie 1905, la Budapesta.
Tatal poetului, Aron Iosif (Jozsef), a fost un muncitor român din satul arădean Firiteaz - transmite corespondentul RRA.