László Tőkés nu crede în "schimbarea" UDMR
Preşedintele Consiului Naţional Maghiar din Transilvania, László Tőkés, aşteaptă cu "mare scepticism", congresul UDMR, de la sfărşitul acestei săptămâni, congres care va alege noua conducere a formaţiunii.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Februarie 2011, 19:30
Declaraţia a fost făcută de László Tőkés, într-o conferinţă de presă, ţinută, marţi, la Oradea.
Întrebat pe cine ar dori să vadă în fruntea Uniunii, dintre cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte, László Tőkés, care este şi vicepreşedintele Parlamentului European, a declarat că acest fapt depinde, în mare măsură, de actualul preşedinte Béla Markó.
"În măsura, în care Markó "pleacă, precum ar şi rămâne, adică, îşi păstrează influenţa şi puterea, în UDMR, atunci, e absolut indiferent, cine va prelua funcţia de preşedinte", a declarat preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.
Potrivit lui Tőkés, preconizata modificare a statutului UDMR arată că Markó îşi va păstra influenţa în cadrul organizaţiei.
Congresul UDMR se va desfăşura pe 26 şi 27 februarie, la Oradea, unde, postul de preşedinte al organizaţiei va fi disputat de consilierul preşedintelui Traian Băsescu, pentru problemele minorităţilor, Péter Eckstein-Kovács, de ministrul culturii, Hunor Kelemen, suspendat din funcţia de preşedinte executiv al UDMR, pe timpul mandatului de ministru, şi de reprezentantul UDMR, din Judeţul Covasna, Gergely Olosz.
Tőkés a constatat că, de partea schimbării se situează mai degrabă cei doi contracandidaţi ai lui Hunor Kelemen, pentru că în declaraţiile lor Eckstein-Kovács şi Olosz "au prefigurat o schimbare mai însemnată" decât Kelemen, "crescut ca şi succesorul lui Markó".
Partidului Popular Maghiar din Transilvania
Acest partid, care ar urma să reprezinte sistemul de valori al lui Tőkés, se preconizează să fie înfiinţat, în România, chiar în acest an.
Vicepreşedintele Parlamentului European a subliniat că noul partid se va înfiinţa, nu în detrimentul UDMR, ci în interesul comunităţii, pentru a exista şi o formaţiune politică, ce "nu subordonează interesele maghiarimii din Ardeal, intereselor politice guvernamentale, de la Bucureşti".
După cum a arătat, obiectivul îl reprezintă în continuare solidaritatea şi, astfel, organizaţiile politice maghiare din România trebuie să găsească o voce comună.
Potrivit lui Tőkés, acest lucru nu înseamnă că, la alegerile locale, în anumite localităţi, candidaţii maghiari să nu concureze între ei.
În schimb, la alegerile parlamentare, noul partid va trebui să găsească modalitatea cooperării, atât cu UDMR, cât şi cu Partidul Civic Maghiar, condus de Jenő Szász - a mai precizat László Tőkés.