Liviu Voinea: Guvernul ar putea lărgi baza de impozitare
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anunţat că Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare pentru a acoperi diferenţa dintre venituri şi cheltuieli.
Articol de Daniel Neguţ, 30 Octombrie 2013, 19:16
Aceste măsuri ar putea ar putea provoca falimente în lanţ. Oamenii de afaceri propun schimbarea modelului economic pe care se bazează, în prezent, România.
Guvernul ar putea elimina excepţiile prevăzute acum în Codul fiscal, privind taxarea unor categorii de venituri, ca o măsură importantă de a mări suma totală supusă impozitării, a declarat pentru "Gândul", ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Întrebat dacă susţine introducerea unei noi taxe pe combustibil, a cum s-a speculat în presă, Liviu Voinea a evitat un răspuns clar.
El a spus doar că nu există niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt calculate la cursul de schimb de la data de 1 octombrie a anului precedent, lăsând să se înţeleagă faptul că ar putea propune un alt mod de calcul, fără a preciza dacă astfel va creşte preţul benzinei.
Oamenii de afaceri se tem de falimente
Investitorii sunt de părere că eventuale măriri de impozite ar provoca multe falimente.
Redactorul RRA l-a întrebat pe Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România ce se va întâmpla dacă se vor adăuga noi taxe.
"După ce că firmele au puţin bani pentru dezvoltare, ezită să ia credite bancare; dacă tu îi măreşti cota de impozitare, în timp ce toate ţările reduc cota de impozitare tocmai ca să susţină cât se poate mediul de afaceri, să rămână viabil şi competitiv, vom asista, probabil, la închideri de afaceri, vânzări de afaceri şi o creştere a şomajului, în mod natural", a răspuns acesta.
Cristian Pârvan spune că există motive suplimentare de îngrijorare.
"Să ne amintim că avem de înglobat în cheltuieli, la anul, încă patru creşteri de preţuri la gaze, câteva creşteri de preţuri la energie electrică, creşteri de preţuri la serviciile de apă, nu ştim cum va fi cu combustibilii. Iată numai câteva elemente care evident că preocupă mediul de afaceri şi care constituie semne de întrebare şi de îngrijorare", a explicat Pârvan.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România propune schimbarea modelului economic în locul majorărilor de taxe.
"Noi trebuie să umblăm la structura economică, ea să fie mai competitivă, mai performantă, ca să poată să genereze cifre de afaceri mai mari, marje de profit mai mari, de unde şi statul să ia taxe şi impozite la acelaşi nivel, dar sumele să fie mai mari, noi credem că problema fundamentală stă în modelul economic actual al economiei", a explicat Cristian Pârvan.
Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României a înregistrat, în luna octombrie, cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, pe fundalul unei înrăutăţiri puternice a percepţiei privind sectorul serviciilor, anunţă Oficiul European de Statistică, Eurostat.
Indicele încrederii în economie a scăzut cu 2,6 puncte, aminteşte redactorul RRA.