Liviu Voinea: Alocaţia de sprijin familial va creşte de la 1 iulie în medie cu 30%
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anunţat că de la 1 iulie alocaţia de sprijin familia va creşte cu o medie de 30 la sută, ca şi venitul minim garantat.
Articol de Simona Mihăescu, 15 Mai 2013, 18:40
"Alocaţia de sprijin familial va creşte de la 1 iulie în medie cu 30%, iar venitul minim garantat se va majora cu 8,5% de la 1 iulie şi cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, ajungând în medie de la 191 de lei la 217 lei", a declarat Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a explicat că a fost adoptată de către guvern, ordonanţa care reglementează acordarea de ajutor consumatorilor vulnerabili, ca măsură de protecţie socială faţă de liberalizarea graduală a preţului la energie electrică şi la gaze naturale.
"Această liberalizare, după cum ştiţi, va avea loc într-un interval de timp determinat între trei şi şase ani, dar măsurile se iau începând cu 1 iulie", a precizat Liviu Voinea.--fb2
700.000 de familii, beneficiarii măsurii
Ministrul a anunţat şi numărul celor care vor beneficia de aceste măsuri.
"Practic, sunt peste 700.000 de familii, deci peste două milioane de cetăţeni care beneficiază de această măsură de protecţie socială. În acelaşi timp, e o măsură absolut necesară. Liberalizăm treptat preţul la gaze şi energie, pentru a ne alătura normelor europene, însă taxăm companiile energetice pentru profitul suplimentar pe care îl realizează tocmai din liberalizarea preţului la gaze şi o parte din banii pe care îi primim din această taxă suplimentară se duc în subvenţii directe către clienţi vulnerabili", a spus Voinea, citat de Agerpres.
Liviu Voinea a mai precizat că eliminarea tarifelor sociale, care a fost negociată de Guvernul Boc, nu mai este aplicată, în urma rediscutării cu partenerii internaţionali.
El a adăugat că s-a stabilit cu experţii Băncii Mondiale că măsura cea mai eficientă de sprijin este majorarea ajutoarelor sociale existente, fără să se inventeze o nouă subvenţie.
Vor fi taxaţi producătorii de gaze naturale
Cât priveşte producătorii de gaze naturale, Liviu Voinea a anunţat că, în urma taxării, s-ar obţine 700 de milioane de lei anual, în condiţiile în care pentru măsurile de ajutor social ar urma să fie alocate 200 de milioane de lei pentru un interval de şase luni.
În opinia lui Voinea, aproape un miliard de lei vor reprezent, anul viitor, toate cheltuielile pentru asigurarea plăţilor pentru consumatorii vulnerabili.
El a insistat asupra faptului că nu este vorba despre o creştere a preţului la energie electrică, ci despre liberalizarea pieţei, exprimându-şi speranţa că aceste creşteri ale ajutoarelor sociale vor fi suficiente pentru a acoperi impactul liberalizării.
"După cum ştiţi, la energie electrică nu creşte preţul, ci se liberalizează piaţa. Efectul liberalizării pieţei nu poate fi prevăzut cu certitudine. De exemplu, în primul trimestru el nu a condus la o creştere de preţuri. În al doilea trimestru, el poate conduce la o creştere de preţuri undeva la 2-3%. Luând în calcul toate aceste elemente (...) apreciem că aceste creşteri sunt suficiente pentru a acoperi impactul liberalizării graduale", a mai spus Liviu Voinea, miercuri, la conferinţa de presă.