LIVE VIDEO Ședință extraordinară a Parlamentului pentru învestirea Guvernului Dăncilă
Parlamentul s-a reunit în şedinţă extraordinară pentru a supune votului învestirea noului guvern, condus de Viorica Dăncilă.
Articol de Alina Bordeiaşu, 29 Ianuarie 2018, 12:52
politicaromaneasca.ro transmite LIVE VIDEO ședința Parlamentului, în prima pagină a site-ului, playerul VIDEO.
Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat, în Parlament, programul de guvernare.
Obiectivul mandatului său este ca, în 2020, România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE.
"Obiectivul mandatului meu este ca, în 2020, România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeană, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se reîntoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv, am în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei", a declarat Viorica Dăncilă în plenul reunit al Parlamentului.
Dăncilă a anunţat, în plenul Parlamentului, că nu va introduce în mandatul său nicio taxă nouă, iar în această săptămână se va renunţa la formularul 600.
AUDIO Discursul premierului desemnat Viorica Dăncilă
Anterior ședinței de învestire a Guvernului Dăncilă, miniștrii propuşi să facă parte din viitorul executiv au fost audiați în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.
Valentin Popa, avizat favorabil pentru Ministerul Educaţiei Naţionale, a stat în faţa parlamentarilor din comisiile pentru învăţământ aproximativ o oră şi jumătate, timp în care şi-a prezentat obiectivele şi a răspuns criticilor adresate de opoziţie.
El a susţinut că în România nu există învăţământ de slabă calitate, dar este nevoie de profesori motivaţi, iar elevii trebuie motivaţi să folosească în mod constructiv informaţiile pe care le primesc la ore.
"Trebuie să îi învăţăm pe elevi şi studenţi cum să selecteze şi să analizeze informaţia şi să-şi dezvolte abilităţile pratice. Trebuie să nu le mai cerem memorarea informaţiilor, ci, în primul rând, să ne asigurăm că aceste informaţii au fost înţelese şi pot fi folosite în diverse contexte", a spus Valentin Popa.
Mihai Fifor, avizat favorabil pentru Ministerul Apărării Naţionale, spunea că în acest an se va pune accentul pe creşterea capabilităţii navale şi se ia în calcul achiziţionarea unui submarin care ar putea fi produs pe un şantier naval din România.
"Este anul în care achiziţionăm al doilea sistem de rachete Patriot, va fi achiziţionat primul sistem de rachete Himars. Proiectul de lege este gata, este avizat, îl putem duce deja în guvern pentru aprobare. Proiectul de hotărâre privind corvetele multifuncţionale are toate avizele şi poate să intre în şedinţa de guvern. Cu offsetul de la corvete ne dorim să modernizăm cele două fregate pe care Marina română le are în dotare", a susținut Fifor.
Mihai Fifor a mai anunţat că, împreună cu Armata canadiană, România va construi un centru de consiliere psihologică pentru militarii români care se întorc din misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii.
De votul comisiilor de specialitate au mai trecut actorul George Ivaşcu, propus ministru al culturii, Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, şi Lucian Şova, la Ministerul Transporturilor.
VEZI aici sum s-au desfășurat audierile miniștrilor.