LIVE VIDEO Modificările la legile justiției intră la vot
Comisia parlamentară specială, condusă de social-democratul Florin Iordache, a încheiat ieri dezbaterile cu privire la legile justiţiei.
Articol de Mugur Mihăiţă, 13 Decembrie 2017, 06:44
Proiectele de modificare a legilor justiţiei referitoare la organizarea judiciară şi cel care vizează funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii intră astăzi la vot în plenul Camerei Deputaţilor, după ce, în urmă cu două zile, a fost adoptat noul Statul al magistraţilor.
Comisia parlamentară specială, condusă de social-democratul Florin Iordache, a încheiat ieri dezbaterile cu privire la legile justiţiei.
Printre amendamentele aduse ultimei legi din pachetul justiţiei, cea privind organizarea CSM, s-a decis ca Inspecţia Judiciară să rămână în subordinea CSM, deşi PSD şi ALDE au propus ca ea să devină unitate autonomă.
Totodată, s-a stabilit principiul de numire şi revocare a inspectorilor care vor face parte din Inspecţia Judiciară şi s-a mai decis ca şeful secţiei de judecători să fie ales doar din rândul judecătorilor, iar el să devină automat şi preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Un alt amendament, propus de UNJR şi CSM, referitor la modul de încuviinţare a urmăririi penale care ar fi conferit magistraţilor un nivel de imunitate similar cu cel al miniştrilor, a fost şters după câteva ore. Propunerea prevedea ca judecătorii şi procurorii să poată să fi urmăriţi penal doar după avizul secţiei aferente.
Acum, forma în care legea va merge la vot este cea aflată în vigoare, adică urmărirea penală împotriva magistraţilor să înceapă fără vreo încuviinţare specială.
La cealaltă lege privind organizarea judiciară, Comisia parlamentară pentru modificarea legilor justiţiei a stabilit înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi că membrii CSM trebuie să aibă o vechime minimă de şapte ani, pentru a putea ocupa această funcţie.
Cele două legi privind organizarea judiciară şi a CSM-ului, ultimele din pachetul legilor justiţiei, vor fi supuse votului plenului Camerei Deputaţilor şi vor putea intra în analiza senatorilor chiar de săptămâna aceasta. Pentru întreg pachetul de modificare a legilor justiţiei, Senatul este for decizional.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională discută astăzi sesizările USR şi PNL cu privire la Hotărârea Parlamentului privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru legile justiţiei.