LIVE-TEXT USL a prezentat cererea de suspendare a preşedintelui României
Senatorul PSD Toni Greblă a citit cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui României.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Iulie 2012, 09:17
►La ora 10.00 intră în Parlament preşedintele Traian Băsescu.
►La ora 10.10 şedinţa plenului Parlamentului este deschisă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea care a supus la vot ordinea de zi.
Aceasta cuprinde un singur punct şi anume prezentarea cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui României.
Termenul dezbaterilor s-a decis să fie nelimitat.
Ordinea de zi este votată.
►La ora 10.15, documentul este citit de senatorul PSD Toni Greblă
►Încălcarea spiritului Constituţiei a continuat cu fiecare dintre legile cu impact major asupra societăţi romăneşti, cu consecin ţe catastrofale pentru societatea românească.
►Consecinţe - Punerea sub semnul întrebării al statului de drept, extinderea sărăciei, falimentul a sute de mii de societăţi comerciale.
►Au fost afectate :Asigurarea asistenţei medicale, asigurarea unui nivel minim de trai pentru categoriile sociale defavorizate.
Preşedintele a dictat forma şi modalitatea de adoptare a legilor
►Preşedintele a dictat atât forma cât şi modalitatea de adoptare a legilor menite să ducă la evitarea dezbaterii democratice în Parlament
►Din acest val au izvorât litigiile în justiţie, materia salarizării bugetarilor, etc
Băsescu, generatorul conflictelor
►Cel care a generat, conceput şi întreţinut conflictele este Traian Băsescu, iar preşedintele, conform Constituţiei, are un rol de mediator între puterile statului în vederea asigurării bunei funcţionări a instituţiilor statului.
►Preşedintele - direct responsabil de majoritatea deciziilor care au dus la prăbuşirea funcţionării instituţiilor statului roman, la adâncirea crizei economiei, impasul actual al statului de drept şi la punerea în pericol a însuşi pricipiile fundamentale de funcţionare ale statului democratic.
Încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat
►Acţiunile preşedintelui României au venit să încalce principiul separaţiei puterilor în stat, având o atitudine de sfidare şi denigrare a instituţiilor statului prin excesul de autoritate manifestat public. Acţiunile făţişe ale preşedintelui Traian Băsescu care şi-a asumat în mod deschis neechivoc şi rolul de prim ministru şi de preşedinte de facto al PDL a încercat să domine şi să submineze, să subordoneze legislativul şi puterea judecătorească, fapt ce a ridicat şi ridică grave probleme de ordin politic şi juridic. Nu există o altă cale pentru preşedintele României decât referendumul popular, organizat în condiţiile art.95 din Constituţie.
Dezastrul economic din Gurvenul Boc, generat de Băsescu
►Întregul dezastru economic şi administrativ generat de guvernul Emil Boc poate fi atribuit în fapt acţiunilor lui Traian Băsescu aflat în afara cadrului constituţional. Acest fapt este cu atât mai important cu cât abaterile reglate de la litera şi spiritul Constituţiei săvârşite în exercitarea mandatului care prin conţinutul şi consecinţele lor pot fi calificate drept încălcări grave ale legii fundamentale ne dau motive suficiente pentru a ne convinge de necesitatea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu potrivit art 95 al 1 din Constituţie.
Reducerea salariilor şi pensiilor
►Presedintele s-a substituit executivului, iar măsurile au fost neconstituţionale, cel puţin în privinţa reducerii pensiilor.
►Preşedintele a acţionat în mod direct, a cerut Guvernului să implementeze anumite măsuri neconstituţionale şi catastrofale pentru destinatarii acestora. Este evident că ne-am aflat în faţa unor situaţii de o gravitate deosebită, iar preşedintele nu se poate sustrage de la raspunderea sa directă.
►A ordonat Guvernului să acţioneze în afara cadrului său constituţional.
Traian Băsescu a încălcat drepturile şi libertăţile cetăţenilor
► Traian Băsescu a încălcat în mod voit drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în art 23 pct 3 din Constituţie. Astfel se dovedeşte din nou ca preşedintele este un factor potenţator al unui conflict social intre forţa de muncă activă şi pensionari.
►Pensionarii sunt cei care au contribuit şi care trebuie să beneficieze de sistemul public de pensii. Dreptul este garantat de Constituţia României
Preşedintele trebuie să prevină conflictele
►Preşedintele nu trebuie să aştepte ivirea unui conflict pentru medierea lui, ci să prevină aceste situaţii.
►Recidiva demonstrează că atât lui Traian Băsescu este uneori guvernată de rasism şi xenofobie, incompatibilă cu calitatea de preşedinte a unui stat membru al UE. Îndemnul adresat medicilor de a părăsi ţara în ciuda realităţilor naţionale care confirmă un deficit de cadre medicale, aduce atingere dreptului de ocrotire a sănătăţii, statuat în Constituţie. (10:35)
Presa vulnerabilitate - 10 36
►Evident, deranjat de criticile presei la adresa sa şi a apropiaţilor săi, preşedintele s-a folosit de şef al Consiliul Suprem, de Apărare a ţării şi a inclus presa printre vulnerabilitaţile ce ameninţă securitatea naţională.
►Contrar rolului de mediator între puterile statului, Traian Băsescu a provocat crize în raporturile dintre preşedinte şi principalele autorităţi publice, ştirbindu-le autoritatea.
►Modul direct în care a cerut Guvernul să legifereze, practic, fără Parlament, subminează democraţia prin nesocotirea rolului legislativului, forului democratic de dezbatere, constituit prin voinţa poporului, prin încurajarea procedurilor de angajare a răspunderii de către Guvern, procedura care trebuie să fie excepţia şi nu regula. (10 38)
Intervenţii abuzive în justiţie şi
►Interventiile abuzive asupra justitiei, încercările de intimidare a magistraţilor, promovarea unei iniţiative legislative de natură să instituie controlul politic asupra carierei magistraţilor, declaraţiile repetate prin care preşedintele arată ca este la curent cu actele făcute de procurori în cadrul dosarelor de procedură penală, asediul politic asupra Consiliului Superior al Magistraturii arată totalul declin al statului de drept în România.(10 42)
Vulnerabilitatea presei
Declaraţiile preşedintelui referitoare la vulnerabilitatea presei denota încă un aspect de natură să determine gravitatea faptei de încălcare constituţională.
Rolul esenţial al preşedintelui României este de a veghea la buna funcţionare a instituţiilor statului.10 48
Băsescu, preşedintele "de facto" al PDL
►în decursul ultimului mandat, Traian Băsescu a avut cel puţin 20 de întâlniri cu liderii marcanţi ai PDL în afara cadrului de consultări cu partidele parlamentare. Ignorand cu cinism rolul preşedintelui, Traian Băsescu a făcut o practică din instigarea unor categorii sociale împotriva altora, încercând să dividă societatea pentru a cumula cât mai multă putere politică.
Băsescu a uzurpat atribuţiile instituţiile fundamentale
►Se poate spune ca preşedintele Traian Băsescu a încercat, în ultimiii trei ani, să anuleze regimul democratic românesc şi prin încălcări să îndrepte regimul politic românesc de conducere prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale. Acţiunile sale nu doar că au fost în afara Constituţiei dar au avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită. Până în prezent nu a raspuns politic pentru aceste fapte. De aceea consideram ca un referendum prin care românii să aibă posibilitatea de a se pronunţa asupra continuării mandatului de către Traian Băsescu este imperios necesar.(10 57)