LIVE TEXT Traian Băsescu: Nu partidele numesc procurorii
Preşedintele Traian Băsescu a spus, joi, că el şi-a dorit asumarea răspunderii de către ministrul Justiţiei a propunerilor pentru funcţiile de procurori şefi, pentru ca el, la rândul său, să îşi poată asuma răspunderea numirilor în respectivele funcţii.
Articol de Flori Doman, 04 Aprilie 2013, 17:42
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, despre numirea procurorilor la Parchete.
►Vreau să fac o scurtă declaraţie legată de procesul de numire al procurorilor la Ministerul Public.
► Pentru a nu avea dubii cu privire la legislaţia română, o să dau citire articolului care stabileşte care este procesul şi procedura de desemnare a procurorilor.
►Este vorba despe legea 303 din 2004, articolul 54, care spune aşa: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii, şefii de secţii ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată".
► Înseamnă că sunt 24 de funcţii la Parchetul General, la DIICOT, la Direcţia Naţională Anticorupţie, care înseamnă şefi de direcţie, adjuncţi, şefi de secţie sau prim-adjunctul de la Parchetul General şi procurorul general.
Băsescu: Este responsabilitatea ministrului Justiţiei pe cine desemnează
► Cele 24 de funcţii se numesc la propunerea ministrului Justiţiei, cu aviz CSM şi cu decizie a preşedintelui, cu numirea de către preşedinte.
►Împreună cu primul ministru am decis numirea acestei proceduri fără nicio abatere de la ea.
►Este responsabilitatea ministrului Justiţiei pe cine desemnează, pe cine propune şi nu o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice şi pun accentul, în mod deosebit, nici a partidelor politice, nici a procurorilor.
►Nu procurorii decid nominalizările.
►Singurele restricţii prevăzute de lege sunt: vechime 10 ani, ca procuror sau judecător şi perioada mandatului 3 ani.
►Deci, esenţial, în relaţia mea cu premierul a fost să respectăm întru totul legea statului român, exact pentru a nu se crea condiţii de interpretare.
►Am avut un concurs la Ministerul Justiţiei. Aţi văzut vreun document din care să rezulte cine sunt câştigătorii? Nici eu, care eram chemat să semnez, conform Constituţiei, decretul de numire, n-am primit, nici măcar punctajul pe care l-a obţinut fiecare.
Băsescu: Pivniceru nu a fost transparentă
►Pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare care avea 2 elemente importante: i-am spus că nu voi numi procurorii pentru că nu a urmat o procedură transparentă.
►Eu am dorit asumarea răspunderii a ministrului Justiţiei, pentru ca apoi eu să pot să îmi asum responsabilitatea.
► Din păcate, Pivniceru nu a fost transparentă şi o avertizam pe 1 octombrie că nu voi desemna procurori pe cei rezultaţi dintr-o astfel de procedură.
► În partea a doua a scrisorii îi exprimam opţiunea mea pentru asumarea propunerilor de către ministru, în conformitate cu Legea 303.
►Motivaţia mea nu ţinut cont de explicaţia CSM-ului pentru aviz, ci a ţinut cont de ceea ce exprimasem la 1 octombrie. Aceasta a fost motivaţia publică, lipsa de transparenţă a procedurii.
►Deranjant pentru mine a fost principiul. O procedură ascunsă, necunoscută public, în spatele căreia ne puteam ascunde în viitor pentru eşec.
►Sunt împotriva ascunderii celui responsabil să propună sub aparenţa unui concurs şi acest lucru l-am precizat clar în scrisoarea transmisă la Ministerul Justiţiei.
►Aceasta este motivaţia, nevoia de asumare a răspunderii pentru care i-am cerut ministrului Justiţiei să transmită la CSM propuneri asumate.
►Acest lucru s-a făcut pentru o parte dintre cele 24 de funcţii şi acum este etapa în care CSM-ul analizează şi va decide.
Băsescu: Voi continua să protejez Justiţia
►Nimeni, sper, să nu interfereze activitatea CSM-ului. Fiecare instituţie îşi asumă răspunderea pentru ce face. Respectăm toţi legea, pentru că nu putem avea succes dacă ne băgăm unii în treburile altora.
► Acest proces care va fi asumat de fiecare structură ne va duce la succes. Avem o experienţă, eu am o experienţă de desemnare a procurorilor şefi.
►Voi continua să protejez Justiţia, fie că vorbim de parchete, de instanţe, de ingerinţa politicului. Sper ca trendul bun, a început să se mişte activitatea Parcheteler, sper că acest trend va continua. Numirile pe care le-a făcut primul ministru, nu-mi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie.
►Definitivarea desemnării pe cele 21 de funcţii vacante, din cele 24, trebuie făcută urgent.
►Avem aproape un an de când procurori delegaţi, la rândul lor, delegă.
►Practic, tot sistemul de conducere al Ministerul Public este afectat de o consistentă instabilitate.
►Lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului Public este riscantă şi decredibilizează sistemul în interiorul lui. Este dificil să lucrezi cu şefi care ei înşişi sunt delegaţi, care ei înşişi au terminat mandatele demult.
►Avem nevoie de stabilitate.
►Ceea ce am stabilit cu ministrul Justiţiei sunt legate şi de o anumită strategie. Ideea a fost să încercăm să numim câteva funcţii importante, după care să lăsăm celor numiţi să facă propuneri către Ministerul Justiţiei, să fie această colaborare pentru cei subordonaţi lor.
►Ceea ce nu înseamnă că, dacă este nevoie, nu putem declanşa desemnarea a tuturor celor 21 de procurori care trebuie numiţi în funcţie de conducere.
►Încercăm o colaborare cu CSM-ul şi, în acelaşi timp, preşedinte-ministru al Justiţiei.
►Sperăm că vom putea atinge acest obiectiv.
►Eroarea extraordinară pe care o fac partidele politice amestecându-se, încercând să facă presiuni, încercând să dea soluţii pentru desemnarea procurorilor.
►Vreau să ştiţi că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces, decât fiecare în zona lui de responsabilitate.