LIVE TEXT Traian Băsescu: Nu intenţionez să depun plângere penală împotriva lui Ponta
Preşedintele României, Traian Băsescu, susţine o conferinţă de presă pe tema reprezentării României la Consiliul European.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Iunie 2012, 14:12
► Nu e cea mai veselă zi din mandatul meu.
► E prima dată în 8 ani de exercitare a funcţiei când sunt impiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale.
► De ce nu am plecat la Bruxelles, aşa cum mă obligă Constitituţia să-mi reprezint statul?
► Dincolo de faptul că am fost impiedicat să o fac, până în prezent, am reuşit să ne creăm o bună reputaţie în Consiliul European.
► Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă azi la Bruxelles am fi mers doi delegaţi.
► Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi eu cred că într-un moment în care nu numai UE aşteaptă foarte mult de la acest Consiliu.
►Toată lumea e focusată pe o stânjenitoare dispută preşedinte-premier la Bruxelles; n-ar fi făcut numai înconjurul UE, dar şi înconjurul lumii.
► E pentru pentru dată în perioada post-decembristă când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta; o asumare nelegitimă de mandat de preezentare a statului.
► Cert este că România este legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată, atât prin prisma subiectelor care se discută, dar în primul rând din viziune constituţională.
► Cred că niciun parlamentar important nu are a se plânge de modul cum Constituţia reflectă ordinea în stat, având în vedere că de doi ani cer Parlamentului revizuirea Constituţiei.
► Am luat decizia să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi pentru partenerii noştri europeni să arbitreze ei o dispută naţională şi eu am văzut astfel dispute la alte state membre şi ştiu cât de rău erau etichetate astfel de evenimente.
► Personal, n-am vrut să particip la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni.
► Agenda UE pe azi este mult mai subtilă decât pare.
► Am fost unul dintre liderii UE care au spus că soluţia noastră pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei.
► Documentul care se va discută azi e despre cedarea de suveranitate.
► Nu veţi vedea scris în documente ceva despre suveranitate dar se vor pune bazele discuţiilor despre o mai puternică integrare a statelor.
► E posibil să se lanseze şi posibilitatea alegerii directe de către cetăţenii europeni a unui lider al Uniunii.
►E clar că ideea unei integrări tot mai rapide , economice, fiscale, bancare, politice, este în substratul acestei agende şi trebuie să ai experienţa necesară să o înţelegi şi să o abordezi.
► Evenimentul de azi e împotriva voinţei mele, dar am decis aşa pentru a proteja ceea ce am construit 8 ani o bună imagine a României, ca atitudine a ei în interiorul Consiliului.
► Niciodată nu intenţionez să depun plângere penală (n.r. împotriva lui Victor Ponta).
► Nu am cerut nimănui asta, nu am făcut astfel de afirmaţii şi le resping.
► USL generază derapajul democratic grav de când a venit la putere.
► Sunt derapaje de la democraţie grave nu numai în această privinţă: ameninţări pe justiţie, pe CSM.
► Suntem într-o situaţie în care statul de drept este pus în sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de primul ministru Victor Ponta, dar şi prin presiunile care s-au făcut pe justiţie în ultimele două săptămâni.
► Decizia de ieri a Curţii Constituţionale, pentru mine, nu necesita publicarea în Monitorul Oficial. Eu aveam nevoie să nu fiu împiedicat aă ajung la Bruxelles.
► Ponta n-a venit să discutăm un mandat, m-a anunţat doar că se duce.
► Astăzi, în jurul orei 12:00, ora României mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat.
► Mandatul pentru Consiliu de azi e extrem de complicat şi privind la delegaţia cu care a mers şi ştiind subtilităţile Consiliului, sunt convins că nu au inţeles mandatul pentru Consiliul European de astăzi.
►Mă refer la 2 instituţii când spun ca am fost impiedicat să-mi exercit mandatul.
► Delegaţiile, aşa cum stabilit de opt ani de când merg la Consiliul European - aşa a fost stabilit ca preşedintele să transmită la Ministerul de Externe, delegaţia cu care participă la Consiliul European.
► Asta pentru că sistemul de comunicaţii al UE este alocat la Ministerul de Externe.
► Am transmis pe 28 lista delegaţiei şi am primit răspuns imediat de la Ministerul de Externe prin care mă informa că din dispoziţia primului ministru nu se transmite delegaţia stabilită de preşedinte
► După decizia Curţii Constituţionale am transmis din nou delegaţia la Ministerul de Externe şi în copie la premier.
► În jurul orei 23:00 am mai transmis o dată: delegaţia la Ministerul de Externe şi la cabinetul premierului şi până dimineaţă, delegaţia pe care eu am stabilit-o nu a fost transmisă la Bruxelles la Consiliul European. Ca atare, din decizia premierului şi a Ministeruluid e Externe, preşedintele a fost împiedicat să-şi exercite mandatul.