LIVE TEXT Traian Băsescu: În acest moment avem un guvern instabil
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a semnat decretele de numire ale celor şapte miniştri interimari.
Articol de Flori Doman, 26 Februarie 2014, 11:32
Declaraţia integrală pe prima pagină a site-ului, în playerul AUDIO
►Primul ministru a solicitat ca alte şapte ministere să fie ocupate de miniştri interimari, actuali membri ai Guvernului.
►Am fost de acord să semnez imediat decretele de numire a celor şapte noi miniştrii interimari le-am şi semnat, au plecat către Monitorul Oficial, la ora 12:10.
►În acest moment, Guvernul României are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată un guvern instabil.
►Am speranţa că planificarea pe care o are primul ministru, adică cel mai târziu marţi, săptămâna viitoare, să treacă prin Parlament cu o nouă structură guvernamentală se va întâmpla pentru ca România să aibă un guvern legitim.
Ponta şi Antonescu, cei doi lideri mărunţi
►Dacă este ceva ce mă deranjează este că sunt atât de mărunţi cei doi lideri - mă refer şi la Ponta şi la Antonescu - încât au simţit nevoia să facă un joc cu cine comunică cu preşedintele şi asta ar fi cauza pentru care se despart.
►Este o minciună. Eu comunic instituţional cu toţi, inclusiv cu Zgonea pentru, că obligă funcţia.
► Deci pasiunea de a pune criza pe seama intervenţiilor mele între cei doi lideri lipsiţi de responsabilitate pentru ţară este greşită şi mincinoasă.
►Mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul crizei din 2009-2010 şi 2011, la Guvern s-ar fi aflat astfel de oameni şi nu Emil Boc, un om responsabil? Ce s-ar fi întâmplat dacă oameni de teapa lui Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi trebuit să-şi asume măsurile de trecere a ţării prin criză?
► A fost o şansă pentru România că oameni de proastă calitate ca Ponta şi Antonescu nu au fost atunci la guvernare. România s-ar fi îngropat cu astfel de oameni.
Ponta şi Antonescu au pus ţara în dificultate
►Ei, prin disputa lor, au pus România în dificultate într-o perioadă de criză în regiune: Ucraina, cu instabilitatea şi evenimentele care s-au petrecut; nici Moldova nu este într-o situaţie de maximă responsabilitate; Bosnia-Herţegovina e cu populaţia în stradă.
►Ce s-ar fi întâmplat dacă aceşti oameni erau în timpul crizei economice? Pentru că acum, în condiţii mult mai bune, n-au reuşit să răspundă comandamentelelor interesului naţional.
►Au reuşit să dea impresia de instabilitate într-un moment în care regiunea este privită ca o regiune instabilă.
Condiţiile preşedintelui Băsescu pentru semnarea scrisorii cu FMI
►Îi compătimesc pentru faptul că deţin funcţii şi nu au reuşit să se ridice la înălţimea funcţiilor lor.
►Al doilea subiect discutat cu premierul este legat de scrisoarea către Fond.
►Din punctul meu de vedere scrisoarea poate fi semnată şi o voi da mandat de semnare a scrisorii de către ministrul de finanţe, actualmente Victor Viorel Ponta, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu două condiţii.
►Prima: în scrisoare nu poate să apară creşterea taxelor pe combustibili, motorină şi benzină, aşa cum doreşte primul ministru şi această condiţie nu o pun de dragul de a o pune.
►Primul ministru este un om profund corupt, prin traficul de influenţă pe care îl fac asupra lui baronii locali, iar el nu are nevoie de aceşti bani pentru închiderea corectă a bugetului, în schimb are nevoie pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judeţean.
►Nu voi fi partenerul lui Victor Ponta la un act imoral şi un act de corupţie, instituţionalizată, ce-i drept.
►La Victor Ponta corupţia este parte a funcţionării instituţionale.
►A doua condiţie este ca în scrisoare să nu apară celebra electorată.
Semnarea interimatelor şi a scrisorii către FMI, "semnale de oarecare stabilitate"
►Chiar dacă a avut asistenţa Băncii Naţionale pentru a lansa acest proiect, proiectul electoratei este un proiect destinat să-i înşele pe români.
►Ei vor plăti mai mult, pentru că se lungeşte perioada de rambursare a creditului şi implicit costul creditului, deci dobânzile pe care le plătesc şi este o măsură profund inechitabilă.
►Spre surprinderea mea, între timp şi Banca Naţională a făcut şi analizele pe care eu le-am făcut din prima clipă şi după ce a fost un promotor şi un aliat al guvernului în această poveste, inclusiv în dicuţiile cu Fondul, ieri am văzut o analiză a Băncii Naţionale care spune că românii vor fi păgubiţi de un astfel de program.
►Dacă se respectă aceste condiţii, voi semna scrisoarea şi o voi semna imediat ce trece prin guvern.
►Sper să treacă astăzi, pentru că, în viziunea mea, şi semnarea imediată a interimatelor şi aprobarea semnării scrisorii către Fond sunt semnale de oarecare stabilitate a României.
LISTA MINIȘTRILOR INTERIMARI
►Ministerul Transporturilor: Ramona Mănescu → Dan Şova (PSD), ministru pentru proiectele de infrastructură;
►Ministerul Sănătăţii: Eugen Nicolăescu → Nicu Bănicioiu (PSD), ministrul tineretului şi sportului;
►Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul: Mihai Voicu → Robert Cazanciuc (PSD), ministrul justiţiei;
►Ministru delegat pentru Ape şi Păduri: Lucia Varga → Rovana Plumb (PSD), ministrul mediului;
►Ministerul Muncii: Mariana Câmpeanu → Doina Pană (PSD), ministrul delegat pentru dialog social;
►Ministerul Culturii: Gigel Sorinel Stirbu → Mihnea Costoiu (PSD), ministrul delegat pentru pentru învăţământ superior;
►Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni: Cristian David → Titus Corlăţean (PSD), ministrul afacerilor externe.
În cursul dimineţii de miercuri, miniştrii liberali Mariana Câmpeanu, Eugen Nicolăescu, Gigel Ştirbu, Ramona Mănescu, Mihai Voicu, Lucia Varga şi Cristian David s-au prezentat la Palatul Victoria, unde şi-au dat demisiile din funcţii.