LIVE TEXT Traian Băsescu discută "interesele României" la Bruxelles
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat joi, în prima conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni, după revenirea în fruntea statului, că vineri va efectua o vizită de lucru la Bruxelles.
Articol de Alina Dobrinescu, 13 Septembrie 2012, 18:38
► Mâine o să fac o vizită de lucru la Bruxelles.
► Voi avea întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cu preşedintele CE, Manuel Barroso şi cu comisarul pentru justiţie, Viviane Reding.
► Vizita o fac la solicitarea mea, am considerat necesar să discut câteva din problemele de actualitate pentru România.
► Este în desfăşurare un proces rapid de schimbare a Uniunii Europene şi procese particulare de interes pentru România pe care doresc să le discut cu cei trei înalti demnitari.
► Voi discuta despre interesele particulare ale României şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
► După evenimentele din 3-6 iulie, Comisia Europeană a decis să solicite pentru România un raport suplimentar ce vizează în mod deosebit statul de drept, care trebuie finalizat până în decembrie.
► Este de interes major să vedem exact abordările Comisiei Europene cu privire la acest raport special.
► Mesajul meu va fi unul precis, dincolo de alte discuţii colaterale, şi anume acela ca instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară.
► Instituţiile statului au rezistat acestei presiuni politice uriaşe.
► Nu sunt de bun augur atacurile la justiţie aproape continue şi angrenarea unor politicieni importanţi în aşa-numitele autodenunţuri pentru participare la referendum.
Aderarea la spaţiul Schengen
► Accesul (n.r. la spaţiul Schengen) e o chestiune tehnică, aşa cum e definită de tratatul de aderare şi nu poate fi conexat cu alte condiţionalităţi, inclusiv cu MCV.
► Un subiect particular e legat de finanţarea proiectului de cercetare ELI (Extrem Light Infrastructure), derulat de Institutul de Fizica Nucleară de la Măgurele.
► Pentru noi e de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect.
Fonduri europene
► Voi relua discuţia legată de extinderea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene.
► Nu ştiu dacă mai poate fi reluat cu succes subiectul având în vedere că am lansat solicitarea în Consiliul informal din 23 mai.
►Nu voi aborda problema fondurilor europene, pentru că ţine de Consiliu, nu de Consiliul European.
► E o mare diferenţă între Consiliu şi Consiliul European.
► Consiliul UE e rezervat guvernelor. Asta nu exclude încercarea de a influenţa politic soluţiile pozitive pentru România, dar ştiind că premierul Ponta merge luni la Bruxelles, cred că va fi pe agenda dânsului această problemă.
Agenda preşedintelui la Bruxelles
► Ceea ce mă interesează e să mă pun la curent cu evoluţiile legate de cadrul fiscal multianual pentru 2014 - 2020.
► În cursul verii au avut loc discuţii între guverne şi mă interesează viziunea preşedintelui Consliului European, având în vedere că România trebuie să rămână în continuare un beneficiar net de fonduri.
► Doresc să discut cu preşedintele Barroso şi cu Van Rompuy procesele de aprofundare a integrării în Uniunea Europeană.
► A devenit funcţional şi Mecanismul European de Stabilitate.
► MES se adresează statelor în dificultate, cu datorii mari şi suntem interesaţi ca aceste state să aibă soluţii convenabile atunci când sunt în dificultate, pentru că Romania exporta în aceste state, cum de asemeni nu avem nici un motiv să fim împotriva uniunii bancare, ceea ce va duce la o atentă supraveghere a băncilor din zona euro şi nu numai.
► Unul din motivele pentru care am solicitat să facem parte din Tratatul Fiscal a fost exact pentru acest lucru, pentru a participa la decizii, pentru a fi atenţi dacă se pune problema modificării criteriilor de aderare la euro.
► Viteza pe care a luat-o procesul de integrare în Uniunea Europeană e deja mare.
► E bine ca acest tren când trece să ne urcăm de la început în el, pentru că riscul de a nu îndeplini criteriile, de asta să chibzuim politic cum o fi mai bine, e major şi există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai revină prin gară.
► Ştiu foarte bine care e abordarea şi sunt state care nu mai au timp să stea după cei care nu pot lua decizii politice în timp util.
Problema minorităţii rome
► Nu voi ezita să discut problema minorităţii rome.
► Doamna Reding a făcut o propunere pentru un grup de state interesate care să încerce să degaje soluţii la nivel european, propunerea noastră de acum patru ani: să avem o proiecţie a rezolvării problemei minorităţii rome revine pe agendă.
► Atunci nu s-a finalizat cu o politică, să sperăm că de data aceasta, iniţativa venind de la doamna Reding şi de la guvernul francez, poate reuşim sa creăm o politică la nivel european.
► Problema romilor nu se va rezolva într-o zi sau două sau punându-i în avion.
► Problema romilor se va rezolva prin educaţie, sigur şi multe altele, dar educaţia e fundamentală.