LIVE TEXT Traian Băsescu: Dacă plecăm cu ideea de veto, suntem în afara negocierilor
Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii de presă, cu o jumătate de oră înainte ca premierul Victor Ponta să se adreseze Parlamentului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Noiembrie 2012, 11:29
Site-ul politicaromaneasca.ro transmite LIVE TEXT declaraţiile preşedintelui:
►Discutăm de o situaţie de negociere extrem de complexă care nu poate fi lăsată numai pentru momentul prezenţei la Bruxelles.
►Obiectivul meu e să port discuţia pe principii. România are în Tratatul de aderare, o obligaţie asumată de toate statele, un proces prin care treptat subvenţiile pentru suprafaţă cresc, cu tendinţa de a ajunge la media subvenţiei pe UE.
►Pentru PAC, în dezbaterea publică se discută de cifre, principalul meu obiectiv este să port discuţia pe principii. Dacă principiile sunt respectate, vin şi cifrele.
►Pentru a beneficia de toate drepturile trebuie să stăm în Tratatul de aderare
►Există o propunere a Comisarului Cioloş de convergenţă, care încearcă să genereze o nouă abordare potrivit căreia se află şi un proces de convergenţă, care nu e legalizat.
►Nu există documente executive care să gestioneze accelerarea procesului de convergenţă. Convergenţă înseamnă reducerea mai rapidă a diferenţei dintre statele cu subvenţie mai mică şi mai mare.
Coeziunea
►S-au făcut propuneri legate de penalizarea României. Nu acceptăm să stăm decât în regulamente şi în procedurile de distribuţie a banilor.
Cofinanţarea
►Am reuşit să obţin o plată peste cea prevăzută în buget, de 10%. Sunt state membre care cer să venim cu cofinanţare de 75%. Vom discuta, vom negocia.
►Am obţinut ca prefinanţările se meaeargă până la 9%. Este o zonă care trebuie negociată.
►Tot eu am propus ca TVA să fie eligibil pe anumite proiecte.
►Summit- ul trebuie bine pregătit înainte de începerea lui.
Bugetul Uniunii Europene
►Formarea bugetului Uniunii e destul de complicată
►Bugetul lansat de preşedintele CE nu mai e subiect de discuţie datorită poziţiei donatorilor. Având în vedere această poziţie, preşedintele CE a luat iniţiativa să pună statelor membre un buget pe masă plecând de la reducerea de 80 de miliarde.
►Propunerea preşedintelui Barroso a fost un buget de 1,08% din PIB, ceea ce însemnă 1.033 de miliarde de euro.
►Preşedintele CE a venit cu o propunere la primul prag de reducere de 80 de miliarde, în condiţiile în care dintre donatori unii cer reducere de 100 de miliarde , alţii de 200 de miliarde.
►Lucrăm la crearea de alianţe de consultare, de găsire de soluţii la nivelul Uniunii.
►Interesul României este să negocieze bugetul 2014 - 2020. Dacă plecăm cu ideea de veto, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni.
►Nu numai noi avem nevoie de aliaţi şi alţii au nevoie de noi. România, ca a 7-a ţară, are capacitatea de negociere.
►Personal, susţin că interesul României e să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto. Forţarea pe ameninţarea cu veto, arată şi incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere.
►Ideea e să obţinem măcar un compromis care să ne lase uniţi după acest Consiliu.
►Riscul să fim dezbinaţi este major dacă nu plecăm pe ideea că noi toţi trebuie să găsim un compromis.
►Toată UE se află în criză economică, s-a intrat în recesiune. Singuralizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar. Ar fi state donatoare care ar fi bucuroase să vadă un veto de la un stat beneficiar.
►O singură dată am dat dispoziţie să se utilizeze veto, dar nu l-am dus până la nivelul Consiliului European - subiectul Serbia. O dată în 8 ani şi niciodată în Consiliul European.
Am potenţial mult mai bun decât premierul Victor Ponta
►Este un moment dificil.
►Aş fi considerat că nu mi-aş fi îndeplinit atribuţiile constituţionale dacă într-un moment dificil aş fi pasat răspunderea către primul ministru.
►Am potenţial mult mai bun decât premierul Victor Ponta. Pot servi interesele României mult mai bine decât ar putea să o facă Victor Ponta.
►Niciodată n-am să fug de exercitarea atribuţiunilor constituţionale pentru a-mi proteja pielea.
►Am răspunderea constituţională să găsesc soluţii negociate, să găsesc un compromis care să satisfacă interesele României şi să prevină situaţia de veto.
Mesaj către Parlament şi premier
► Rugăminte către Parlament şi premier: să aibă în atenţie faptul că sunt în plin proces de negociere premergător sosirii la Bruxelles şi semnalele divergente pot crea confuzie care va fi în defavoarea noastră
►Membrii Consiliului vor avea dubii privind reacţia României după Consiliu, dacă sunt divergenţe între preşedinte şi premier
►Mi-ar fi de mare ajutor o atitudine politică fermă din partrea Parlamentului cu privire la restanţele Parlamentului: Trăşculescu, problema cu incompatibilitatea de la Senat şi cu incomptabilitatea de la Camera Deputaţilor legată de cei doi miniştri cu dosare penale.
►Ar fi extrem de productiv dacă n-am mai auzi declaraţii "se reia finanţarea" pentru că nu se reia nicio finanţare
►Ar fi extrem de util dacă foarte rapid Guvernul ar trimite explicaţii pentru programele proaspăt suspendate. Nu s-a trimis niciun un răspuns al Guvernului referitor la cele reclamate a fi rezolvate
"N-am nicio datorie faţă de nimeni"
►Se vehiculează ideea că preşedintele are datorii la cei care l-au susţinut în vară. E o dezinformare ticăloasă. N-am nicio datorie faţă de nimeni pentru că nimeni nu l-a susţinut pe Traian Băsescu, ci au susţinut România, statul de drept, nu pe Traian Băsescu
►Singura mea obligaţie e să apăr interesele României în context european, în litera şi spritul tratatelor şi din unghiul a ceea ce vorbim că vrea să construim în Europa: mai multă convergenţă, mai multă integrare.
►Dacă n-ar fi fost demagog, dacă n-ar fi făcut un joc de imagine, primul ministru ar fi trebuit să fie la Consiliul Afaceri Generale.
►Când faci acasă atâta caz - de ce poţi obţine, de dreptul de veto - eu m-aş fi dus pentru că e pregătitor pentru Consiliul European de joi. Uzanţa e să participe un ministru, dar având în vedere agitaţia, interesul manifestat, problema de viaţă şi de moarte pe care a făcut-o din participare, n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă aş fi participat .
►Nu am stenogramele discuţiei cu Victor Ponta, discuţia a fost la mine în birou şi nu se înregistrează. Am spus că propunerea lui Herman van Rompuy este inadmisibilă.
►Pentru că nu am fost invitat azi (marţi, n.r.) am făcut această conferinţă de presă. Preşedintele către jurnalişti: "Voi sunteţi Parlamentul meu!"