LIVE TEXT Preşedintele Traian Băsescu îi solicită premierului să accepte propunerile PNL
Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat dur pe premierul Ponta, numindu-l "corupt, fără valori morale, doar cu interese politice". El i-a propus premierului să fie de acord cu propunerea PNL ca Iohannis să fie vicepremier.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Februarie 2014, 17:41
Declaraţia integrală pe prima pagină a site-ului, în playerul AUDIO
►Traian Băsescu: Fac o declaraţie de presă pentru că în ultima perioadă au fost unele evoluţii dar acestea nu trebuie să ne facă să uităm de responsabilităţi.
Despre demisia ministrului Mariana Câmpeanu
►Primul subiect cu care încep această declaraţia se referă la doamna ministru Câmpeanu. Fac un apel la doamna ministru: dacă ştie ca soţul său nu este invalid, în carucior, nu are un handicap sever, să-şi prezinte demisia.
►Dacă ştie că soţul ei nu e invalid, nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categ. I de invaliditate să-şi prezinte demisia şi să închidă subiectul pentru că pune o pată extrem de urâtă pe emblema guvernului şi aşa şifonată de acte de corupţie şi miniştri condamnaţi.
Despre plagiat
►Îl rog public pe premierul Ponta să o revoce pe doamna Ştefania Duminică, secretar de stat la MEC pentru plagiat. Am confruntat şi eu cele două lucrări. A furat, ca premierul. Furt intelectual se numeşte.
Despre votul în cazul lui Vlad Cosma
►Aş mai semnala ca atitudini nocive votul dat în Parlament în privinţa punerii sub dispoziţie pentru arestare a deputatului Vlad Cosma.
►Consider că Parlamentul nu are dreptul să se constituie justiţie. Ar fi fost mai potrivit ca decizia arestării sau nearestării domnului Vlad Cosma să fie luată de un vot politic, nu încurajat prin prezenţa la vot a lui Ponta.
►Premierul nu se dezminte, acum câteva luni se făcea scut în faţa baronului de Argeş, a Consilului Judeţean. Victor-Viorel Ponta a ținut să fie solidar cu hoții, confirmând ceea ce eu areciez ca şi conduită a acestui premier că e unul corupt, fără valori morale, doar cu interese politice.
►Cei 222 de parlamentari ai PSD, UNPR, şi PC care au împiedicat cursul justiţiei, în frunte cu Ponta şi Dragnea, au o mare responsabilitate pentru modul în care activitatea Parlamentului va fi reflectată şi în viitorul raport MCV.
Despre mutarea STS la guvern
►Am solicitat azi şi am primit Memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei din China. Semnarea Memorandumului e aprobată de premierul Ponta. Din lecturarea sa am înţeles de ce vrea STS-ul la Guvern: este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă.
►Aranjamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească speectrul de oferte pentru Huawei.
►Îl notific public, la Curtea Constituțională greu să cred că o astfel de lege va trece, indiferent de votul de Parlament, ştiind care sunt atribuţiunile legale ale STS-ului. Securitatea națională nu se dă pe mâna unor firme IT străine.
►Ponta a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale.
Despre ASF
►Cer revocarea imediată a ASF-ului. ASF-ul este o cloacă, pentru toți clienții politici, nepregătiți pentru acest post. Rușanu, Dăianu, Ursache, Dan Mircea Popescu, fost ministru la Muncă. Toată această cloacă trebuie curățată de la ASF.
►Poate spuneți de ce spuneți de Dăianu: la televizor dă din gură inteligent.
►ASF-ul parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului. Reprezentativ pentru clientelism și incompetență. Sunt oamenii cei mai bine plătiți din lume pentru incompetența lor.
Despre Ponta şi Antonescu
►Avem o criză de oameni lipsiți de maturitate, nu i-aş spune criză politică. Mă refer și la Ponta, și la Antonescu.
►Acordul de parteneriat România-UE 2014-2020: prima formă de acord au trimis-o in iunie, au primit răspuns acid, alta în noiembrie, același răspuns, au promis că revin în ianuarie și, pentru că sunt preocupați de dispute, au amânat pentru februarie.
►Programele operaționale nu pot fi declanșate nu numai in lipsa acestui acord, dar guvernul trebuie să producă un masterplan pe transporturi. Fără masterplan pe transporturi nu se pot declanșa procedurile operative-
►Absorbția fondurilor de coeziune - anul 2014 este pierdut din amatorismul guvernului Ponta.
Fac un apel la cei doi lideri să cedeze
►Au orgolii și nu știu cine pierde.
►Îi propun public lui Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis viceprim-ministru.
►Nu e niciun capăt de ţară. Ar debloca lucrurile. E inadmisibil când vezi ce e în frontiera de N şi SE să te mai joci de-a stabilitatea guvernului, când nu o avem. Sunt orgoliile a doi politicieni lipsiţi de maturitate. Apelul meu public e să găsească rapid o formulă rezonabilă.
Despre situaţia din Ucraina
►În ceea ce priveşte Ucraina, am avut azi o discuţie cu factorii de execuţie. Aprecierea generală e că România trebuie să arate deplină stabilitate.România este pregătită să ia imigranți - circa 3.500.
►Adevărat că forțele de ordine au fost provocate, dar au reacționat disproporționat. Principala responsabilitate revine statului. Cei 25 de morţi sunt exemplificarea faptului că ambele părţi au depăşit nişte limite.
►În acelaşi timp, aşa cum l-am rugat pe Ianukovici să nu utilizeze forţa excesivă, fac apel şi la cei 3 lideri ai opoziţiei să nu-şi combine mişcările cu cele generate de grupurile extremiste.
►Fac apel, ca ţară vecină, la găsirea formulelor de negociere şi de soluţionare a disputei putere-opoziţie prin mijloace democratice, adică alegeri.
►România va fi de acord cu sancțiuni individuale. Nu este momentul unor sancțiuni economice. Destabilizarea Ucrainei nu este un lucru grav doar pentru România, întreaga Europa va fi afectată.
Despre Republica Moldova
►Nu pot să nu observ evoluţiile din Republica. Moldova.
►Îmi pare rău că avem politicieni români care încearcă să panseze lucrurile.
►Votul din Găgăuzia în care se fixează opțiunea euro-asiatică, dezbaterile din Taraclia pentru opțiunea euro-asiatică, precum și preconizatul refrendum din zona Bălți - toate aceste elemente ne fac să privim cu îngrijorare la stabilitatea republicii Moldova.
►Transnistra e un focar de provocări pentru guvernul legitim al Rep. Moldova.
► Îmi manifest îngrijorarea pentru situaţia din regiune. Avem peste 1.200 de km de frontieră - Rep. Moldova şi Ucraina - unde situaţiile nu sunt certe. Revin la castravete: Ponta şi Antonescu, chiar nu sunteţi responsabili?
►Îmi manifest îngrijorarea pentru situația din regiune. Avem risc major de destabilizare în regiune.