Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Preşedintele îi cere premierului un nou program de guvernare

Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului Ponta să prezinte un nou program de guvernare pe care să-l prezinte Parlamentului României pentru a fi aprobat.

LIVE TEXT Preşedintele îi cere premierului un nou program de guvernare

Articol de Simona Mihăescu, 04 Martie 2014, 13:05

LIVE TEXT după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de marţi, de la Palatul Cotroceni.

► Pe fond, în această scrisoare (n.r. scrisoare adresată de președinte premierului Victor Ponta) , îi solicit premierului un lucru simplu şi anume, înainte de a valida componenţa noului Guvern, prin asumarea răspunderii să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare. Vă asigur că nu este o chichiţă, este o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine guvernul.

►Nu se poate continua cu un program în care este menţionat de multe ori USL-ul, când USL-ul nu se mai află la guvernare. Una din cele două componente majore ale USL-ului nu se mai află acolo şi nu mai acordă susţinere guvernului.

►De asemenea, au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale, care trebuiesc incluse în programul de guvernare, aşa cum ele se află în protocoale.

►Forţarea unui vot fără modificarea programului are două riscuri. Unul, hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului şi, din câte ştiu, va fi hotărârea Parlamentului. Şi atunci se suspendă desemnarea miniştrilor până când se pronunţă Curtea Consituţională.

Despre conflictul Preşedinţie şi Parlament

►Al doilea risc este declanşarea conflictului între instituţiile statului, între Preşedinţie şi Parlament, având ca obiecţiuni exact faptul că se instalează o nouă structură politică, o nouă structură guvernamentală, pe un program care a fost votat în cu totul altă componenţă politică a Guvernului.

► Eu cred că trebuie respectat spiritul Constituţiei şi România are nevoie de un Guvern care să fie reinstalat repede şi legitim.

►Sigur, este greu să mai obţii legitimitatea votului pentru USL, mai ales că din noua structură politică fac parte UNPR,UDMR şi reprezentanţii minorităţilor care au susţinut şi guvernele Emil Boc şi Ungureanu.

►Deci este greu să se mai obţină legitimitatea pe care o avea USL-ul, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem, pentru că, până la urmă, asta ne cere Constituţia, legitimitatea parlamentară.

►Am avut discuții cu premierul, există deschidere totală din partea mea. Soluția asumării răspunderii pe program necesită trasee parlamentare. Majoritatea poate face excepție, fără a se sta cinci zile fără depunere de observații pe program.

►L-am asigurat pe premieru că până dimineața la șase se rezolvă cele două probleme: asumarea răspunderii prin vot a programului și desemnarea noilor miniștri.

Rigoarea faţă de Constituţie trebuie păstrată

►Art. 114 dă posibilitatea Guvernului să-şi asume răspunderea pe o lege, program sau declaraţie.

Nu voi întârzia niciun minut pe ideea introducerii unei moţiuni de cenzură pe program, la asumarea răspunderii opoziţia poate depune o moţiune. Nu mă impiedică, validez miniştrii imediat.

►Efectul hotărârii CCR, poate fi peste o lună sau două, în eventualitatea unei moţiuni, se va produce atunci, dar nu cred că ar fi motive de neconstituţionalitate.

Dacă nu procedăm aşa, va fi imposibilă instalarea guvernului în această noapte, pentru că va exista atacarea la CCR şi va trebui să aştept până se pronunţă CCR asupra hotărârii.

►Cred că ar fi trebuit să-i scriu premierului de ieri.

►Eu cred că majoritatea poate face excepţie, şi dacă Birourile Permanente hotărăsc că se poate, fără a se sta un timp de cinci zile pentru depunere de observaţii pe program, cu certitudine şi plenul va accepta acest program şi eu l-am asigurat pe premierul Victor Ponta că până dimineaţă, la 6:00, la orice oră se rezolvă cele două probleme, adică asumarea răspunderii pe noul program şi desemnarea, prin vot, a noilor miniştri, la orice oră am disponibilitatea emiterii decretelor şi a primirii jurământului din partea miniştrilor.

Interesul României este să aibă un guvern legitim

►Astăzi am transmis o scrisoare oficială premierului. Cred că ar fi trebuit să o transmit de ieri, ar fi fost mai bine, dar nu întotdeauna reuşim să găsim formulele cele mai bune. Probabil trebuia să o trimit de ieri, dar mi se pare esenţial să avem un guvern instalat pe un program legitim, aprobat de Parlament.

►Rigoarea faţă de litera şi spiritul Constituţiei trebuie păstrată. Vreau să ştiţi că articolul 114 din Constituţie dă posibilitatea Guvernului să-şi asume răspunderea pe o lege, pe un program sau pe o declaraţie.

►Nu există şi nu voi întârzia niciun minut pe ideea introducerii unei moţiuni de cenzură pe program, pentru că la asumarea răspunderii pe o lege, pe un program sau pe o declaraţie, opoziţia poate să depună o moţiune de cenzură. Nu mă împiedică, validez miniştrii imediat, pentru că efectul hotărârii Curţii Constituţionale în cazul în care va fi şi poate să fie peste o lună, peste două luni, când va publica, în eventualitatea unei moţiuni de cenzură, când va publica Curtea Constituţională hotărârea, se va produce atunci, dar nu cred că ar fi motive de neconstituţionalitate, dacă se respectă perfect spiritul şi litera Constituţiei.

►Dacă nu procedăm aşa, va fi imposibilă instalarea Guvernului în noaptea aceasta, pentru că va exista atacarea hotărârii la Curtea Constituţională şi atunci va trebui să aştept până se pronunţă Curtea Constituţională asupra hotărârii

Nu e contradicţie între moţiunea de cenzură şi atacarea la CCR

►Nu e nicio contradicţie între ce v-am spus anterior, cu moţiunea de cenzură, şi atacarea la Curte.

Deci nu voi aştepta în niciun caz un eventual efect al unei moţiuni de cenzură pe asumarea răspunderii pe program, deci voi valida miniştrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece prin asumare programul, sunt obligat să aştept până când Curtea Constituţională se pronunţă pe un eventual atac al hotărârii la Curtea Constituţională, şi cred că drumul de urmat este acesta.

►asumarea răspunderii astăzi, prin excepţie de la regulă, să nu se stea cinci zile, asumarea astăzi a răspunderii pe programul asumat de noile partide şi nu de USL, votul în plen pentru miniştri, în noaptea aceasta emiterea decretelor şi depunerea jurământului şi România are guvern legitimat de Parlament, noua majoritate.

►Asta am vrut să vă spun, că am predispoziţie să las un precedent care să poată fi invocat după ce îmi termin mandatul ca fiind un precedent consituţional. Diferenţa între ce se întâmplă acum şi ce s-a întâmplat cu guvernele Boc şi Tăriceanu este mai mare pentru că atunci nu a venit un alt partid la guvernare, ci pur şi simplu a plecat un partid şi premierul şi şi-a menţiuni programul.

Întrebările jurnaliştilor

Dana Păcuraru, Realitatea TV: Domnule preşedinte, ce răspuns v-a dat premierul la această soluţie cu care aţi venit?

Traian Băsescu Că încearcă să rezolve lucrurile. Şi domnia sa înţelege că o problemă de legimitate şi... sau, cel puţin asta-i senzaţia mea, că înţelege faptul că a avea o problemă de legitimitate îi va crea probleme în viitor. Şi, pe de altă parte, este evident că în program scriie despre USL.

Dana Păcuraru, Realitatea TV: Pe de altă parte ştim că domnia sa a susţinut pe tot parcursul acestor zile că este vorba despre acelaşi program.

Traian Băsescu: Doamnă, avem puncte de vedere diferite public, dar încercăm să ajungem la o soluţie care să dea României un guvern legitim şi pe mine să nu mă pună în situaţia în care să creez un precedent neconstituţional şi nelegitim.

Dana Păcuraru, Realitatea TV: Ar fi trebuit să demisioneze chiar dacă nu-l obliga constituţia?

Traian Băsescu: Nu, nu-l obligă Constituţia pentru că exact asta este recomandarea, să-şi asume răspunderea guvernul actual, deci nu cel care va rezulta în urma votului în Parlament şi orice premieră în exercitarea mandatului are dreptul să meargă în Parlament să-şi asume răspunderea pe o modificare a programului lui de guvernare. Deci abia în situaţia asta este în bună regulă şi n-are nevoie, nu i se pune nici mandatul lui sub semnul întrebării.

Cristina Dediu, România TV: Bună ziua! Vreau să vă întreb dacă ştiţi decizia Curţii constituţionale 98 din 2008, care spune că miniştrii care au fost validaţi de Parlament trebuie învestiţi de preşedinte.

Traian Băsescu: O ştiu foarte bine. Ştiu însă şi obligaţia consituţională de a avea un program de guvernare. Şi eu nu refuz emiterea decretelor, dar nu-mi stabileşte nici Constituţia, nici legea un termen şi atunci declanşez conflictul interinstituţional între Parlament şi preşedinte şi aşteptăm să se pronunţe Curtea Constituţională. După mine, este o perioadă mai lungă care s-ar pierde, decât dacă rezolvăm problemele aşa.

Declaraţia integrală şi în playerul AUDIO, pe prima pagină a site-ului

Site-ul politicaromanească.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţia preşedintelui Băsescu.

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități