LIVE TEXT Preşedintele Consiliului European, în Parlamentul României
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy rosteşte un discurs în plenul reunit al Parlamentului României.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Aprilie 2012, 09:41
La ora 10.30 şedinţa Parlamentului a început cu intonarea imnului Uniunii Europene.
Preşedintele Senatului Vasile Blaga l-a invitat apoi pe înaltul oficial european la tribuna Parlamentului României.
►Este un privilegiu si o onoare pentru mine să ma adresez Parlamentului
► Ne întâlnim la 7 ani după ce România şi Bulgaria şi cele 25 de ţări de membre au semnat intrarea României în UE
►Vă felicit pentru cei cinci ani de calitate de membri şi toţi anii de pregătire au schimbat ţara dvs într-un stadiu în care e greu să recunoaştem situaţia de dinainte
►Chiar dacă am spus că nu o sa vizitez nicio o ţară comunistă a fost singura excepţie pe care am facut-o înainte de 1989, să vizitez România.
Am fost exilat la Marea Neagră
►Vizita oficială s-a incheiat după 2 zile când eu am fost exilat la Marea Neagră, aproape de locul în care Ovidiu a fost exliat acum 2000 de ani.
►M-am întors în 90 la primele alegeri prezidenţiale libere, ca observator. Am fost uimit de entuziasmul pentru liberate dar şi de sărăcia lucie.
►În tinerete am citit cartea faimoasă a lui Virgil Ghoerghiu" ora a 25-a" care m-a impresionat foarte plăcut. Descria cruzimea primei jumătăţi a secolului.
►Se vorbeau limbi diferite, proiectul european s-a născut din ideea că nu vom fi prizonieri ai istoriei noastre.
►Ţara dvs. a beneficiat de accederarea la UE nespus, aşa încât în cadrul celor 27 de ţări membre există dorinţa de a continua acest proces.Sunt convins că pricipalele dispute pot fi rezolvate amiabil.
►Acordul convenit cu Serbia este parte din acest proces. Toate sensibilităţile legate de trecut le cunoaştem, dar intrarea Balcanilor de Vest in UE va pune definitiv capăt istoriei îndelungate de conflicte.
Uniunea noastră e o uniune de drepturi şi valori
►Noi ca europeni, în diversitatea noastră, împătăşim un destin comun. Tolereanţa şi respectul între ţări este datoria fiecărui guvern, ca niciun grup să nu fie tratat ca o entitate de rangul 2.
►Libertatea de mişcare, de acces la servicii şi muncă sunt o valoarea de bază a UE, un semnal al civilizaţiei şi nu există loc pentru stigmatizare.
►Intrarea României în Schengen e una din aceste probleme. Am discutat cu preşedintele Băsescu despre acest lucru. Toţi liderii europeni au subliniat că condiţiile legale pentru România au fost îndeplinite.
Accederea României şi Bulgariei în septembrie
►Discutând cu miniştri de interne s-a pus problema accederii României şi Bulgariei în septembrie.
►Mă bucur că România ia măsuri în problemele de granită, România devine un punct de intrare sigur în Spaţiul Schengen.
►Criza economică, de la erupţia crizei acum 2 ani, această criză a determinat o activitate foarte intensă in UE.
►Această criză a revelat un proces accelerat , situaţia ţărilor noastre puse în faţa unor probleme fără precedent, ţările au decis cu responsabilitate şi cu un simţ al solidarităţii să ia măsuri şi România şi-a jucat rolul său rămânând unită cu ceilalţi membri ai UE
Euro va deveni şi moneda dumneavoastră
►România a semnat un alt tratat pentru o mai mare disciplină bugetară. Participarea R omâniei este foarte apreciată ca un vot de încredere pentru viitor. O ratificare rapidă a acestui tratat este crucială şi contez şi pe acest Parlament în acest sens.
►Măsurile luate de România produc rezultate după o recesiune profundă. Încurarajez eforturile viitoare ale depăşirea crizei.
►România a făcut faţă tuturor acestor fenomene. E important să lucrăm cu corectitudine. Situaţia economică în întreaga Europă e foarte diferită.
►Trebuie să ne adaptăm economiiilor în mişcare
►Nu există soluţii simple. Nu este o soluţie să intrăm în bugetele deficitare. Putem să încurajăm reformele structurale în fiecare ţară, dar asemenea reforme durează.
►Vă asigurăm că bugetele naţionale şi europene pun ca prioritate cheltuielile care duc la creştere economică şi anume investiţiile. România e angajată activ pentru a pune aceste priorităţi pe agenda sa.
►Utilizarea fondurilor europene e un factor cheie pentru România.
►Continuarea luptei împotriva corupţie trebuie făcută.
►Am convingerea fermă că dacă în fiecare ţară aceste probleme se rezolvă pe plan intern, Europa va fi cel mai atractiv continent în care oamenii să creeze bunăstare.
►E vorba de sprijinul publicului de a-i atrage pe cetăţeni de partea noastră.
Mişcările extremiste sunt în creştere, duc la faptul că ele dau vina numai pe Bruxelles. Există o singură soluţie - să spunem adevărul.
►Politica nu se face din sloganuri, din exploatarea fricilor. Azi trebuie să transformăm frica în speranţă.
►Cuvântul Europa a însemnat speranţă timp de decenii. În ciuda dificultăţilor, trebuie să păstrăm această ecuaţie. E sarcina noastră de a restaura Europa.
A fost un privilegiu să vă dau acest mesaj.