Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Preşedintele Băsescu consideră că nu are de ce să demisioneze

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va participa personal la Consiliul European. Şeful statului susţine că nicio structură de informaţii a statului român nu l-a informat cu privire la relaţia Sandu Anghel şi fratele său, Mircea Băsescu.

LIVE TEXT Preşedintele Băsescu consideră că nu are de ce să demisioneze

Articol de Simona Mihăescu, 23 Iunie 2014, 16:00

politicaromanească.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţia şefului statului de la Palatul Cotroceni.

Declaraţia integrală pe prima pagină a site-ului, în playerul AUDIO

Nu-i dau mandat primului ministru

► Am două subiecte astăzi: Primul este legat de solicitarea premierului de a-i da mandat să reprezinte România în Consiliul European și al doilea despre solicitările legate de demisia mea.

►Primul ministrul Victor Ponta mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26 - 27, astăzi l-am anunțat că nu-i dau mandat de participare, voi participa eu având în vedere obligațiile constituționale, hotărârea Curţii Constituţionale și tematica.

►Vreau să fie foarte clar, preşedintele României nu are nevoie în mod legal de mandat de la primul ministru. Nici măcar nu poate funcţiona aşa ierarhia în stat. Ceea ce am făcut în practica dintotdeauna a fost să iau punct de vedere al guvernului aprobat de primul ministru.

►În acest sens, îl informez şi pe domnul prim-ministru că pe data de 19 iunie Ministerului de Externe i-a fost adresată o scrisoare în care i se solicita punctul de vedere al guvernului pe toată tematica de dezbatere a Consiliului European.

►Acest punct de vedere al guvernului trebuie aprobat de primul ministru, în aşa fel încât, în cazul în care preşedintele ar putea avea puncte de vedere diferite de cele ale guvernului să le putem armoniza înainte de plecarea la Consiliul European.

Dar, repet, mandatul guvernului nu este imperativ pentru preşedinte

►Am avut cu dânsul o experință când l-am trimis la Consiliul pe Energie și nu a putut susține Nabucco. Am înțeles că s-a plâns și la Parlament că nu i-am acordat mandat.

►Pe ordinea de zi este una pe care, datorită mandatului lung pe care l-am avut până acum, o cunosc foarte bine, însă ar fi trebuit respectată procedura internă, prin care Guvernul îşi trimite punctele de vedere pe toate tematicile abordate.

►Dacă premierul vrea să schimbe procedurile, la Preşedinţie există Departamentul de probleme europene

Nu vă ascund că e şi un motiv sentimental pentru care vreau să particip şi nu i-am dat mandat premierului, motiv legat de faptul că se semneaza Acordul de Liber Schimb şi de Asociere cu Republica Moldova, iar în cei aproape 10 ani de mandat am muncit enorm.

►Cred că după guvernului Moldovei am fost al doilea politician care a făcut eforturi continue ca Moldova să ajungă la acest moment

►Aş vrea să semnez acordul cu Moldova în numele statului român

►În principal, ordinea de zi e legată de câteva puncte: spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, zona în care am convingerea că sunt mult mai credibil decat Ponta, care a atacat tot timpul justiţia şi a protejat corupţii.

►Interesul meu e să deschid şi discuţia despre spaţiul Schengen

►În probleme de crestere economică, locuri de muncă, îl invit oricând pe Ponta să facem o dezbatere în doi, televizată, să vedem cine ştie mai bine tematica aceasta

►Semnarea acordurilor de asociere cu Moldova, Georgia şi Ucraina, alături de analiza situaţiei din Ucraina şi teme de politică externă

►Mi-e foarte greu să-l văd pe Victor Viorel fiind mai eifcient decât sunt eu sau având cunoştinţe mai bune.

Despre solicitarea de a demisiona

►Despre solicitarea unor domni politicieni sa demisionez pentru o fapta pe care nu am comis-o.

►Regret enorm ca fratele meu e suspectat de trafic de influenţă, dar el e un om de 60 de ani care trăieşte la Constanţa, eu şi familia mea trăim la Bucureşti.

►Eu nu am avut niciun fel de informaţie sau cunoştinţe măcar de la el legat de afacerea Sandu Anghel-Mircea Băsescu şi Căpăţână, deci trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu faptele lui.

►Ne vedem o dată la doi ani şi nu am avut niciun fel de informaţii nici de la el şi nici de la structurile de informaţii ale statului, ca să clarificăm subiectul.

►Orice suspiciune în ceea ce mă priveşte legată de intervenţia în procesul lui Sandu Anghel este demontată chiar de realitate, şi realitatea este următoarea: niciodată nu am apelat la vreun poliţist, procuror sau judecător în mod direct sau prin intermediari pentru intervenţie în vreun dosar sau în vreo anchetă.

►De aceea îmi este foarte greu să înţeleg şi logica, să înţeleg în aceşti parametri logica campaniei pe care o desfăşoară domnul Voiculescu sau solicitarea primului ministru... Nici n-aş vorbi în locul primului ministru când discutăm despre o suspiciune de trafic de influenţă.

Despre Klaus Iohannis

►Şi îmi vine să râd şi de solicitarea domnului Iohannis care şi dânsul este de părere că ar trebui să demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, în condiţiile în care nu-l văd suficient de întremat pentru a declanşa o campanie prezidenţială. Cred că lipsa de experienţă îi joacă feste, din acest punct de vedere.

►Dacă dânsul crede că-i pregătit să candideze la prezidenţiale, eu îi spun din experienţă că mai are nevoie de câteva luni să se ranforseze alianţa sau mai ştiu eu ce. Deci îi recomand să nu-şi dorească atât de tare acest lucru.

►Dacă a încălcat-o, va răspunde, iar din punctul meu de vedere întâmplarea pe care nu mi-aş fi dorit-o niciodată şi pentru care cer scuze românilor este arestarea fratelui meu.

►Nu mi-aş fi dorit-o niciodată, dar în acelaşi timp ea se constituie într-o probă care demontează sloganul, marota actualei majorităţi parlamentare şi guvernamentale că preşedintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm, el spune ce dosare, el spune... Este o minciună care a fost demontată de această întâmplare nefericită şi confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată n-am intervenit în vreun dosar, indiferent care este nivelul de construcţie al unui dosar, poliţist, procuror, judecător. N-am făcut aşa ceva, pentru că mi-aş fi contrazis exact principiile.

Despre Dan Voiculescu

Am convingerea că aceasta este o motivaţie sub care se ascunde de fapt setea de acaparare a justiţiei.

►Dl Voiculescu, care are o condamnare în primă instanţă la cinci ani şi care acum vreo lună spunea că preşedintele nu îşi va termina mandatul, este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte marionetă care să îi satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în justiţia română a unor oameni pe care să îi controleze.

►Vrea să scape de actuala structură de conducere fie că vorbim de DNA, fie că vorbim de ÎCCJ, fie că vorbim de Parchetul General, fie că vorbim de alţi judecători incomozi, pentru că nu numai şefii acestor structuri sunt incomozi pentru cei suspectaţi de corupţie, şi aici îl introduc şi pe fratele meu.

►Este o grupare importantă în lumea politică, care îşi doreşte o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiţie.

►Vreau să îi avertizez că cel puţin în mandatul meu, pe care mi-l voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiţia. Nu vor avea justiţia la cheremul lor. Şi ar trebui să mai ţină cont de un lucru: sunt mult prea mulţi judecători şi procurori care n-ar mai asculta de comenzi politice, aşa că atunci când eventual vor ajunge la putere vor avea surprize mari.

►Constat că subordonaţii politici ai dlui Voiculescu, Călin Anton Popescu Tăriceanu şi Victor Viorel Ponta au găsit cu cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declaraţie a Parlamentului prin care cer demisia preşedintelui.

►Obiectivul meu este ca până la sfârşitul mandatului, până în ultima zi a mandatului meu, să continue procesul de consolidare a justiţiei, să continue lupta anticorupţie cu toată forţa statului şi aş vrea, mi-aş dori mult ca până la sfârşitul mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen.

►Cam acestea sunt cele ce am avut să le declar.

Despre urmărirea penală a ginerelui

►Ştiu că vă stă ca prioritate şi o întrebare foarte proaspătă, legată de anunţul Parchetului General cu privire la o începere a urmăririi penale pe numele Procopie, ginerele meu. Nu ştiu despre ce este vorba, dar, cu certitudine, toţi românii trebuie să răspundă în faţa legii.

Declaraţia integrală, pe prima pagină, în playerul AUDIO

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București