Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Premierul Ponta: Descentralizarea, în beneficiul tuturor cetăţenilor României

Premierul Victor Ponta a prezentat în faţa Parlamamentului proiectul de lege privind descentralizarea pentru care Executivul îşi angajează răspunderea.

LIVE TEXT Premierul Ponta: Descentralizarea, în beneficiul tuturor cetăţenilor României

Articol de Flori Doman, 19 Noiembrie 2013, 14:26

►La ora 15:20 preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declară şedinţa deschisă.

►La ora 15:21, Zgonea supune votului plenului ordinea de zi.

►Aceasta a fost adoptată cu un singur vot împotrivă.

►Ordinea de zi cuprinde Legea descentralizării.

►Ora 15:23 - PDL consideră că legea trebuia să intre în dezbatere parlamentară.

►PDL nu va participa la asumarea răpunderii pe această lege.

►Democrat-liberalii doresc o dezbatere reală pe această lege atât de importantă, mai ales că PDL, alături de PP-DD aşteaptă răspunsul de la CCR, pe sesizarea de neconstituţionalitate privind legea.

►ora 15:26 - Premierul Victor Ponta prezintă asumarea răspunderii pe Legea descentralizării

►Prezint descentralizarea administrativă şi financiară, un pas extrem de important, în sfârşit concret şi în sfârşit pragmatic de modernizare a statului român.

►Un pas care vine în continuarea unei alte iniţiative, Legea 195/2006, adoptată de către guvernul din care făcea parte şi PDL.

►Din păcate au trecut 7 ani de atunci şi nu s-a mers mai departe spre o formă reală a statului român.

►Despre reforma statului român s-a discutat foarte mult, s-a făcut foarte puţin.

►Prin acest proiect de lege reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mult mai apropiat de cetăţean, un serviciu public care poate fi cenzurat de către cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, a celor votaţi de către cetăţenii României, economisira unor resurse financiare şi o activitate cu mai puţină birocraţie şi mai puţină corupţie.

Victor Ponta: Nu reuşesc să înţeleg opoziţia

►Această temă este o temă care a fot susţinută de toate partidele româneşti şi de toate partidele din România de după 1989.

►Toată lumea s-a declarat, în principiu, în favoarea descentralizării.

►Acum, când în sfârşit reuşim să o facem, apreciez foarte mult că, cu o singură excepţie, PDL, sunteţi toţi prezenţi şi s-au făcut amendamente, s-au făcut observaţii.

►Scopul real este aducerea deciziei privind activitatea multor instituţii publice cât mai aproape de cetăţean.

►Statul român rămâne un stat naţional, unitar, însă cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern şi un stat care aplică regulile descentralizării aplicabile în toate ţările europene.

►Cred şi susţin cu tărie că aceasta este soluţia pe care şi actualul guvern şi viitoarele guverne trebuie să meargă spre a da cât mai multe atribuţii aleşilor locali, autorităţilor locale, în acest fel rupându-ne definitiv de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de '89.

►Nu reuşesc să înţeleg opoziţia, chiar şi politicianistă, de principiu, la această idee.

►Vreau să precizez că întotdeauna a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, de a da puteri de la guvernul central către autorităţile locale.

►Domnul viceprim-ministru Dragnea şi ceilalţi miniştrii au dus bătălii importante în aceste zile cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au.

►Au fost şi probleme politice.

►Sunt un prim-ministru care cred că guvernul central are în continuare prea multe atribuţii, are prea multe puteri şi că o împărţire modernă a acestor puteri cu autorităţile locale este soluţia corectă.

►Vreau să mă adresez uneia din problemele ridicate în mod demagocic şi mincinos de către o propagandă băsistă împotriva aleşilor locali.

►Întrebările mele sunt următoarele: atunci care-i soluţia? luăm înapoi si străzile din fiecare oraş sau fiecare localitate... Cred că ar fi o soluţie total greşită, să ţinem totul la ministerele din Bucureşti.

►Cred că este o gândire comunistă şi nu întâmplător această propagandă îmbracă aceleaşi forme.

►Sunt răi preşedinţii de Consilii Judeţene din Alba şi Arad ai PDL-ului?, sau primarul de Cluj?, sau primarul de Alba? sau primarul de Braşov? Sigur, ca persoane eu nu cred că sunt buni.

►Ideea este că nu poţi să gândeşti întotdeauna: aleşii mei locali sunt buni, aleşii locali ai celorlalţi sunt răi.

►Cred că această demagogie propagată în ultimele zile "trebuie să fim împotriva aleşilor locali" este o demagogie împotriva reformării statului român.

►Este o demagogie împotriva realităţilor şi este o gândire extrem de mioapă.

Ponta: Descentralizarea, în beneficiul tuturor cetăţenilor României

►Această descentralizare pe care o vom continua va beneficia tuturor cetăţenilor României, tuturor aleşilor locali aparţinând tuturor partidelor politice.

►Aceasta este soluţia corectă.

►Vreau să întărim administraţiile locale, cele la care cetăţeanul apelează în primul moment. Asta înseamnă mai multe atribuţii, mai multe resurse financiare şi mai multă responsabilitate.

►Vreau să văd cât mai rar primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene care vor arunca vina spre Bucureşti, atunci când cetăţenii lor au o solicitare şi au o necesitate.

►Proiectul de lege aduce reguli mai clare.

►Putem face aceste instituţii funcţionale şi aleşii locali responsabili.

►Mai dorim scurtarea lanţului decizional.

►Simplificăm şi reducem sistemul administrativ. E un lucru extrem de important, pentru că în baza acestei legi, în 2014, toate autorităţile locale vor elabora norme de personal şi vor veni în mod sigur cu o optimizare a schemei de personal.

►Responsabilizare în cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice de către aleşii locali, Consiliul local, Consiliul Judeţean, cei care sunt de fiecare dată mult mai direct în contact cu cetăţeanul, cu presa locală.

►Prin această lege mergem mai departe pentru realizarea obiectivelor pe care România şi le-a asumat prin ratificarea Cartei europene autonomiei locale. A cartei pe care am asumat-o cu bună credinţă şi pe care astăzi putem să o punem în aplicare.

►Vom folosi această descentralizare şi pentru ca noua programare europeană, perioada 2014-2020, să ia în calcul autorităţile locale având dreptul de proprietate asupra imobilelor pe care le trecem prin legea actuală şi având astfel posibilitatea de a acesa programe europene pentru foarte multe clădiri, terenuri şi proiecte care au rămas în părăsire.

Care sunt domeniile care se descentralizează

►Domeniile care se descentralizează ca şi competenţă atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sport, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, tabere şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul.

►Impactul bugetar va fi pentru 2014 un impact neutru, deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget, este prevăzut în anexă, la Legea bugetului.

►Acesta nu este finalul descentralizării, ci este cel mai important pas pe care îl facem acum.

►Este un angajament pe care nu doar USL-ul şi l-a asumat în campania electorală, din câte ştiu UDMR-ul şi chiar şi PDL-ul şi-a asumat în campania electorală din 2012 ideea de a susţine o mai mare descentralizare.

►Cred că toţi am spus acest lucru în campania electorală şi este un moment în care putem să ne ţinem de cuvânt.

►Procedura pe care am ales-o; este vorba despre o asumare colectivă, aşa cum a fost şi în cazul imobilelor retrocedate, pentru că nu este doar o decizie a unui guvern, inevitabil temporar, sau unei majorităţi existente în acest moment.

►Este un act pe care îl adoptăm pentru anii care urmează.

►Eu nu văd nicio posibilitate pentru un viitor guvern de a da înapoi de la această direcţie a descentralizării.

►Şi guvernele următoare trebuie să meargă în acest sens.

►Mi-aş fi dorit ca acest proiect să poată fi votat în procedura obişnuită a celor două Camere. Din păcate, avem mult prea multe proiecte importante.

►Mergem în direcţia bună a reformării statului românesc.

Guvernul a adoptat în şedinţa extraordinară de marţi proiectul de lege privind descentralizarea cu 568 de amendamente din cele 2.040 depuse de parlamentari, a declarat, marţi, Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"Marea majoritate a amendamentelor adoptate ţineau de anexă. S-au adus corecturi minore şi limpeziri ale unor texte", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Deputaţii şi senatorii au depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor 2.040 amendamente la "Proiectul de lege privind stabilirea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică".

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități