Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Premierul Emil Boc, la Radio România Actualităţi

Primul ministru, Emil Boc, comentează la Radio România Actualităţi, ultimele evoluţii politice şi economice din România.

LIVE TEXT Premierul Emil Boc, la Radio România Actualităţi

Articol de Simona Mihăescu, 26 August 2011, 12:45

"Niciodată România nu a avut o umbrelă de securitate mai bine asigurată ca în 2011 şi în anii care vor urma".

"Politica externă a noastră este fundamentată pe cei doi piloni: stat membru al Uniunii Europene şi stat membru NATO, la care se adaugă parteneriatul pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii".

"Avem acelaşi proiect european, aceeaşi viziune şi ne ajută să ne consolidăm relaţiile".

"La 20 de ani de la independenţa Republicii Moldova eu cred că avem o relaţie corectă, bună cu Republica Moldova, acelaşi drum comun în interiorul Uniunii Europene" .

"Cred în viitorul Moldovei în această Uniune Europeană, România a fost prima ţară care a recunoscut, chiar în 27 august, independenţa Republicii Moldova".

Proiectul euro, în pericol?

"Dacă nu ai o politică economică credibilă cresc costurile dobânzilor şi asta înseamnă îndatorarea ţării.Cea mai mare problemă acum o reprezintă criza datoriei suverane".

"Dacă nu se vor lua măsuri dure în multe ţări din Uniunea Europeană, proiectul euro ar putea fi în pericol. Şi Italia a anunţat un plan major de austeritate, Grecia la fel, Portugalia, Irlanda, Spania. Deci cred că guvernele au înţeles că fără aceste măsuri de austeritate, proiectul euro poate fi în pericol."

Absorbţia fondurilor europene, o prioritate

"2007-2009 au fost ani complet pierduţi din acest punct de vedere".

"Absorbţia fondurilor europene, reprezintă de departe, cea mai mare şansă a României pentru a-şi consolida creşterea economică".

Reforma sănătăţii continuă

"Scurgerile de bani din sistem vor fi oprite prin cardul naţional de sănătate, prescripţia electronică şi fişa pacientului".

"Am stabilit faptul că va exista o coordonare din partea Ministerului Sănătăţii cu privire la Casa de Sănătate. Se va păstra statutul de ordonator principal de credite pentru Casa de Sănătate, se vor aplica câteva măsuri punctuale care vor continua reforma sănătăţii: taxa clawback, utilizarea de medicamente care să poată fi mai ieftine în acelaşi timp, dar cu acelaşi efect pentru pacienţi şi impunerea, până în decembrie, a pachetului minimal de servicii medicale".

"Pachetul minimal acoperă contribuţia de 5,5 la sută pe care o plătim fiecare".

"Sperăm finalizarea, până în decembrie, a pachetului minimal de medicamente, adoptarea pachetului urmând să se facă în mai 2012".

Legea minorităţilor intră în discuţia Parlamentului

"N-am discutat în coaliţie pe acest proiect".

"N-am avut o discuţie pe Legea minorităţilor, acest proiect este în fază finală la Camera Deputaţilor şi sunt convins că se va găsi formula de echilibru pentru promovarea şi adoptarea lui".

"E nevoie de votul Parlamentului pentru îndeplinirea acestui obiectiv".

"Discuţia privind înfiinţarea unui minister pentru coordonarea absorţiei fondurilor europene va fi reluată la începutul sesiunii parlamentare în cadrul coaliţiei, cert este că o asemenea soluţie ar fi binevenită, pentru a da mai multă coerenţă procesului de absorbţie a fondurilor europene."

"N-am fost şi nu sunt un fan al proiectului Roşia Montana. Dar, aştept ca lider al Guvernului, poziţia oficială a specialiştilor".

"Eu cred că acest proiect are două mari probleme: una din punct de vedere economic, pentru ce înseamnă beneficiile României, pentru că actualul contract este prost încheiat în perspectiva interesului României".

"Acest contract este în defavoarea statului român. Voi aştepta poziţia oficială a experţilor".

"Oamenii vor face diferenţa între oamenii care fac ce trebuie pentru România şi o duc pe un drum corect , faţă de populişti precum Ponta şi Antonescu care, spre deosebire de alţi lideri, n-au sprijinit cu nimic ţara ca să poată să treacă peste această criză".

"Ce s-a întâmplat la alegerile parţiale a fost începutul sfârşitului USL-ului, pentru ceea ce anunţa USL, procente de 50-60 la sută, s-a dovedit doar o gogoaşă umflată, nicidecum o realitate".

"PDL a început să recâştige teren."

"Centurile ocolitoare care s-au făcut în Sibiu, în Ploieşti, în Drobeta Turnu Severin sau în alte localităţi ajută la decongestionarea traficului"

"Se va da în exploatare, anul acesta, se va termina autostrada Arad-Timişoara,Medgidia-Constanţa, municipiul Constanţa va scăpa în această toamnă de traficul greu".

Ajutoare de încălzire, doar pentru săraci

"Ajutoarele de încălzire se vor da în continuare, dar se vor da direcţionat, pentru persoanele care au venituri modeste".

"A treia prioritate este cea legată de încălzire. Guvernul a luat decizia ca ajutoarele pentru încălzire să meargă la cei care au cu adevărat nevoie".

"Ajutoarele vor fi date la persoanele singure şi se vor stabili plafoane pentru ajutoarele de încălzire".

"Administraţiile locale, pot în continuare, fie să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, fie să acorde numai ajutoare de încălzire, rămâne decizia autorităţilor locale".

Priorităţile parlamentare

"Priorităţile majore sunt legate de Legea bugetului de stat până la sfârşitul sesiunii parlamentare care să stabilească ce se întâmplă până în 2012".

"Legea salarizării va trebui să stabilească coordonatele în care se acordă drepturile salariale pentru anul următor şi evident, măsuri de implementare pentru susţinerea activităţii economice şi a investiţiilor".

"Implementarea cardului Kogălniceanu, pentru IMM-uri, modificarea codului fiscal pentru sprijinirea mediului de afaceri, declaraţia unică va fi depusă trimestrial şi nu lunar".

"Nu va mai exista o politică asemenătoare cu cea care a fost în 2008".

"Nu vor exista excese electorale din partea Guvernului pentru a da pomeni sau lucruri care nu au acoperire în economie".

"Sunt de acord că acest cod de conduită este necesar pentru a elimina potenţialele surse de excese".

"Apelul colegului Sever Voinescu a fost să existeun cod de conduită care să fie respectat de toate partidele".

"Salut apelul colegului Sever Voinescu pentru un cod de conduită, care este absolut normal şi necesar".

"Nu vom compromite această stabilitate de dragul unor voturi în plus".

"Nu voi ceda patimei populismului şi nu voi cădea în niciun exces electoral care să ducă România la un derapaj economic".

"Am da un semn de seriozitate şi pe plan naţional şi internaţional, că România nu sacrifică anul 2012 pentru alegeri şi compromite stabilitatea economică pe care am câştigat-o".

Comasarea alegerilor "nu avatajează pe nimeni"

"Comasarea alegerilor nu avantajează sau dezavantajează vreun partid".

"Avatanje ar fi că s-ar face economii la bugetul statului. Am economisi din start, 30 de milioane de euro prin comasarea celor două alegeri".

"Din punct de vedere legal, e posibil ca alegerile locale să fie desfăşurate odată cu alegerile parlamentare prin adoptarea unei legi care să stabilească faptul că pentru alegerile din 2012, cele două alegeri se desfăşoară la aceeaşi dată , cu punerea în acord a procedurilor tehnice de reprezentare în secţiile de votare".

"Am convenit deja, că experţii coaliţiei vor lucra de luna viitoare, la alternativele de modificare a sistemului electoral. Vom discuta şi cu opoziţia pe marginea acestui lucru, ca să avem în 2012, un sistem electoral care să răspundă nevoilor oamenilor de reprezentare directă a parlamentarilor".

"Practic, acest sistem a avantajat Partidul Naţional Liberal. A fost o înţelegere PNL-PSD".

"Am fost, în 2008, principala victimă că s-a aplicat procedura de vot uninominal PSD-PNL prin care şi candidaţii PSD şi PNL au intrat în Parlament. Dacă s-ar fi aplicat un vot uninominal pur, Crin Antonescu nu ar fi fost în Parlamentul României acum".

"PDL a fost întotdeauna un susţinător al votului uninominal".

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București