LIVE TEXT Premierul a luat act de demisia lui Laszlo Borbely
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a discutat cu Alexandra Andon, la Radio România Actualităţi, despre ultimele evoluţii ale vieţii politice şi economice.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Aprilie 2012, 12:56
"Am avut o discuţie cu domnul ministru Borbely, la finalul căreia şi-a înaintat demisia."
"Am luat act de demisia sa. Demisia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial".
"Demisia este un act unilateral".
"Scrisoarea către preşedintele Băsescu nu conţine numele înlocuitorului domnului Laszlo Borbely."
"Domnul Borbely este un amic bun, contez pe colaborarea domniei sale şi mă bucur că procedând în felul acesta un om care este demn îşi poate dovedi nevinovăţia."
"L-am apreciat foarte mult. Îl cunosc pe domnul Borbely de foarte mult timp. Am mai lucrat în Cabinete. Este nu doar un coleg bun, ci un spirit cu care mi-a făcut întotdeauna plăcere să mă întâlnesc. Este un bun reprezentant al intereselor naţionale."
"Plecarea sa din Cabinet nu-mi produce o senzaţie de confort".
Consiliului Consultativ de Afaceri, cel mai interesant produs
"S-au întâmplat foarte multe lucruri. Crearea Consiliului Consultativ de Afaceri, lansarea sa în public este cel mai interesant produs al cooperării dintre administraţia centrală, Executiv şi mediul privat de afaceri."
"Am adus reprezentanţi ai investiţiilor româneşti, reprezentanţi români ai investiţiilor străine, de la IT, la banking".
"Dacă vă referiţi la taxare, vă pot spune că cel puţin până la sfârşitul anului acest lucru nu este previzibul, cel puţin pe fotografia economică de astăzi. Nu avem intenţia să modificăm ceva în domeniul fiscal".
"Am solicitat membrilor acestui Consiliu, care a fost un ajutor de creativitate şi soluţii care pot fi implementate pe chestiunile care privesc evaziunea fiscală, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, implicit creşterea economică a României."
"Contez pe faptul că investiţia românească are capacitate de export, poate fi proiectată şi în alte zone geografice decât cele care ne sunt apropiate".
"Este nevoie de prezenţă românească economică, de investiţie românească directă în alte state care nu sunt neapărat membre UE, Republica Moldova, China, Ucraina şi Orientul apropiat".
În 20 de ani nu au existat companii miniere profitabile
"A fost scoasă la vânzare o companie minieră foarte neprofitabilă, care administra un zăcământ de 800 de milioane de tone de cupru."
"În ultimii 20 de ani nu a existat companie gestionată de stat în domeniul minier, care să fi fost profitabilă".
"Sunt pompe care absorb bani din bugetul de stat pentru a le ţine la suprafaţă, luându-vă şi dumneavoastră din buzunar, cetăţenilor României,(şi) crescând preţurile."
"Dacă eliminăm subvenţiile, arieratele la bugetele de asigurări şi la bugetele de sănătate, dacă eliminăm plăţile restante către companiile private care au influenţat negativ creşterea economică şi locurile de muncă constantăm că nu sunt în niciun fel profitabile".
Cupru Min, vândută prin licitaţie deschisă
"Sunt în situaţia în care, scoasă la vânzare cu un preţ foarte bine consolidat, pe o evaluare precisă, cu 57 de milioane a reuşit să fie vândută prin licitaţie deschisă, într-o formulă complet transparentă ".
"A fost scoasă la vânzare cu 57 de milioane preţ de pornire şi s-a ajuns la 200,6 milioane ofertă, plus obligaţiile de mediu care înseamnă încă 17 milioane".
"Pe obligaţiile de mediu, cu acest preţ, am reuşit să facem un lucru extraordinar pentru că nu am fi avut posibilitatea de a o exploata noi."
"Nu avem nici tehnologia, nici capacitatea investiţională la bugetul nostru de astăzi."
"Va fi şi o redevenţă de pe urma acestei exploatări".
"Redevenţa va fi în funcţie de planul de exploatare al investitorului".
"Nu avem nici tehnologia, nici capacitatea investiţională la bugetul nostru de astăzi."
"Presupunând că am fi făcut o enormă investiţie, am fi creat un deficit enorm care s-ar fi răsfrânt în toate domeniile importante pentru cetăţeni".
Nu există acord de exploatare a gazelor de şist
"Nu am văzut niciun acord de exploatare şi explorare a gazelor de şist şi nu cunosc un asemenea acord"
"Nu există nicăieri expresia gaz de şist, este (un) acord petrolier".
"Este un acord petrolier, nu vorbim despre un acord de exploatare a resurselor de gaz, despre care încă nu ştim nimic".
"Ce se întâmplă la Bârlad este pur şi simplu o prospectare".
"Totul este într-o fază foarte, foarte, incipientă. Este pur şi simplu o sondă foarte subţire care este introdusă prin metode convenţionale în preajma presupusului zăcământ".
"Când va începe faza de exploatare, vorbim atunci".
"Până atunci, în materie economică vorbim de speculaţii, de cantităţi prezumate, zăcăminte prezumate".
"Ce aţi văzut în Monitorul Oficial este un text de Hotărâre de Guvern care conţine aprobarea pe care o dă Guvernul pe acordul petrolier încheiat între agenţia de resort şi firma care urmează să facă explorarea ".
Acorduri confidenţiale prin lege
"Acordurile se clasifică printr -o lege, Legea petrolului. Sunt acorduri confidenţiale prin lege ".
"Acordul confidenţializează felul în care este distribuit zăcământul".
"Chestiunile acestea sunt absolut normale, confidenţialitatea este în cazul acesta, un produs al înţelegerii valorii economice prin voinţa părţilor".
Moţiunea de cenzură a USL, fără obiect
"Dacă moţiunea USL are ca motiv UMF Târgu Mureş am spus-o şi o repet, este una din rarele ocazii, pentru mine prima, în care există moţiune de cenzură pentru simplu fapt că Guvernul a respectat o lege".
"E o moţiune care nu are obiect, pentru că UMF s-a angajat să pună în aplicare acea Hotărâre de Guvern".
"Suntem într-un paradox politic dacă e nevoie de o moţiune de cenzură pentru a prăbuşi un guvern care abia s-a instalat şi merge foarte bine".
"Dacă această moţiune trece, arătăm ce nu trebuie să arătăm şi anume că România este o ţară instabilă politic".
(Moţiunea,n.r) "Este riscant şi cred complet dăunător la adresa stabilităţii noastre politice şi economice".