LIVE TEXT Korodi: Punctul de vedere privind Roşia Montană, în trei săptămâni
Ministrul Mediului, Attila Korodi, vorbeşte la Radio România Actualităţi, despre priorităţile mandatului său.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Aprilie 2012, 13:12
"Punctul de vedere al preşedintelui cu privire la anumite activităţi este de mult timp clar. Abordarea accentuatată a problemei de noi locuri de muncă este normală şi naturală".
"Procesul dintre Ministerul Mediului cu Roşia Montana care a început în 2007 (n.r. când Korodi era ministrul mediului) , pe fond a fost câştigat de Ministerul Mediului, de mine şi de secretarul de stat cu care am fost chemat în instanţă, acum e discutat recursul".
"Din cauza conformării la decizia respectivă a Ministerului Mediului s-a putut decide procedeul de evaluare a proiectului Roşia Montană acum doi ani de zile, dar din punctul meu de vedere, conţinutul acelui diferend nu mai există, fiindcă procedurile au fost îndeplinite".
"Şi în mandatul meu din 2007-2008 eram în proces cu compania respectivă şi nu am cerut decât din punct de vedere juridic să se conformeze procedurilor sesizate de organizaţiile neguvernamentale".
"Suntem în procedura de evaluare şi aceasta trebuie sa dea un raspuns".
"Nu persoana ministrului si nu Korodi Attila dă aviz, este o structură coordonată de ministerul mediului şi de un secretar de stat responsabil, eu trebuie să inaintez Guvernului decizia".
"Procedura de evaluare a impactului asupra mediului a început în partea a doua a anului 2005. A fost un an cu audieri publice, proceduri standard, apoi trebuia suspendată procedura până când se întruneau acele condiţii, dar acele condiţionalităţi s-au întrunit la începutul 2010 şi de atunci a reînceput instituţional cu noile condiţionalităţi evaluarea impactului, adică dacă efectiv ne uităm în aceşti ani, Ministerul Mediului a avut efectiv de lucru trei ani de zile".
"Nu-mi exprim niciun punct de vedere despre aceste proceduri juridice fiindcă am nevoie de documentare aici".
"Depinde de foarte multe conditionalităţi şi nu ministrul spune dacă este exploatarea cu cianură sigură pentru mediu"
"Decizia finală este instituţională şi până la decizia finală trebuie să aşteptăm, în funcţia mea nu doresc să intervin public să-mi exprim o părere pro sau contra, pur si simplu îmi expun un punct de vedere al verificărilor profunde şi al asigurărilor".
"Eu cred că Ministerul Mediului trebuie condus în toată complexitatea, pentru că toate problemele trebuie gestionate şi soluţia pentru aceste opt luni de zile pe care le am în faţă, eu să contribui la activitatea ministerului".
O decizie privind Roşia Montana, în trei săptămâni
"Am avut o discuţie cu premierul României, este nevoie de trei săptămâni pentru documentare pentru că în trei ani de zile s-au întâmplat multe şi am nevoie de o updatare a datelor, până atunci voi evita sa îmi exprim punctele de vedere. Peste trei săptămâni voi putea să îmi exprim punctele de vedere tehnice".
"Eu cred că rolul ministerului este de a da o decizie obiectivă care poate să se asume. În trei saptamani nu vom clarifica dacă va fi autorizata sau nu, ci vom avea toate datele să ştim cum ducem la bun sfârşit procedura de evaluare".
"Cred că rolul ministerului a de a da o decizie obiectivă care poate să se asume".
"Cred că se va ajunge la o decizie privind exploatările miniere".
Moţiunea de cenzură privind UMF Târgu Mureş
"Privesc motiunea de cenzură puţin echidistant pentru că am atâtea de urmărit la Ministerul Mediului, încât colegii mei sunt cei care vor urmări."
"Moţiunea nu ar trebui sa se întâmple. Un vot nefavorabil Guvernului Ungureanu nu ar trebui să se întâmple, sper să se termine cu bine, nu cred că problema cea mai stringentă a Romaniei este a unei unviersităţi şi a educării in limba maghiară".
Listarea UNESCO a Roşiei Montană şi descărcarea ecologică pentru Masivul Cârnic
"Nu cred că a fost o schimbare de direcţie în UDMR, dacă facem o radiografie vom vedea că sunt oameni mai ataşaţi unei priorităţi sau alteia din punct de vedere al Roşia Montană. UDMR nu şi-a schimbat punctul de vedere. UDMR nu poate asuma un punct de vedere ori dreapta ori stânga, e imposibil"
"Din punct de vedere procedural, la Cupru Min trebuie să se întâmple şi o procedură care este legată de domeniul mediului si aici mă voi documenta pentru că, din ce am înţeles, exploatarea respectivă nu mai întruneşte toate condiţiile de mediu".
"Cu privire la exploatarea gazelor de şist nu ştiu procedural unde trebuie să ne implicăm, cert este că ne vom implica masiv când se va dori o evaluare strategică a impactului asupra mediului, şi după aceea, dacă se pune problema implementării proiectului şi a evaluării a impactului asupra mediului".
Delta Dunării
"Priorităţi foarte diferite de ceea ce s-a stipulat în Legea bugetului de stat şi a programului conceput de domnul Borbely nu sunt. Sunt destule proiecte bune care trebuiesc continuate".
"Absorbţia fondurilor este prioritară, sunt zone responsabile pentru absorbţia acestor fonduri, şi astăzi premierul a precizat de dimineaţă că în domeniul pădurilor pot fi facuţi paşi.
"Romsilva trebuie să aibă un audit pentru a eficientiza instituţia respectivă, iar eu doresc ca pe tot ce înseamnă criminalitate împotriva avuţiei naţionala să avem mecanisme mai clare si mai ferme".
"Doresc să ma duc în fiecare zonă unde nu funcţioneaza absorbţia, pentru că este prioritar".
"Din punct de vedere al pădurilor, trebuie sa fie o colaborare între sistemele judiciar-silvic-financiar pentru combaterea criminalităţii".
Fonduri europene
"Pe programare stăm foarte bine, pe pregătirea proiectelor, dar la absorbţia efectivă avem deficienţe mari, la cei care beneficiază".
"99%, aproape 100% nu depinde de noi absorbţia directă, nu noi facem licitaţii, nu noi urmărim derularea programelor. Avem deficienţe în contractare, în achiziţii publice şi în domeniul managementului deşeurilor".
"Fiecare judeţ al Romaniei are alocate câteva zeci de milioane de euro dar depinde de ei absorbţia acestor bani, nu de statul român".
"Eu doresc să lucrez foarte îndeaproape cu domnul Orban, fiindcă ştie meserie şi să ne ajutăm recprioc ca pe fondurile de coeziune sau structurale să putem sa avansăm, fiindcă şi la deşeuri autorităţile locale sunt beneficiarii"
"Trebuie o debirocratizare, chiar dacă e nevoie de control prealabil al procedurilor, dar să nu blocheze procedura în sine a absorbţiei fondurilor europene".
"Aş dori să ajut prin Ministerul Mediului, prin autoritatea care există, prin POS Mediu".
"Noi până în 2013, inclusiv, trebuie contractate şi duse la bun sfârsit toate licitaţiile pentru ca să existe un spaţiu de doi ani de zile de plăţi".
"La ora actuală nu am cifre exacte privind absorbţia fondurilor europene, chiar de după-amiaza aceasta începem să luăm fiecare dosar în parte, pentru o viziune mai clară".
"Am discutat cu conducerea UDMR toată tematica de la Ministerul Mediului şi am cerut să mă sprijine în toată acţiunea mea".
"O prioritate 0: ca pentru toate programele pe fondurile europene să înceapă derularea proiectelor".