Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Băsescu la Convenţia PDL: Să găsiţi soluţia corectă!

Preşedintele României, Traian Băsescu,a ţinut un discurs în deschiderea Convenţiei Naţionale a PDL în care a făcut o trecere în revistă a realizărilor şi neîmplinirilor din partid şi a îndemnat membrii PDL "să găsească soluţia corectă".

 LIVE TEXT Băsescu la Convenţia PDL: Să găsiţi soluţia corectă!

Articol de Simona Mihăescu, 23 Martie 2013, 09:28

►Am mai primit invitaţii şi la alte partide politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu maşina preşedintelui României, am venit cu sufletul la voi.

►Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi, nu pentru asta am venit aici, opţiunile mele sunt cunoscute, am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu.

Nu există o structură politică pe partea dreaptă

►Voi fi extrem de cinstit cu voi. Şi ceea ce vă voi spune, chiar dacă poate nu este foarte bine, este ceea ce cred eu în mod cinstit. Şi asta, pentru că sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului, pentru că în calitate de preşedinte, văd nevoia unui partid consolidat pe dreapta eşichierului politic şi pentru că în momentul de faţă nu există o structură politică pe partea dreaptă a eşichierului politic care să ducă România spre progres

Continuarea si accelerarea procesului de integrare in UE.

Asta inseamna trei lucruri esentiale: acces în spaţiul Schengen, acces în euro-zonă şi o economie competitivă, care să nu fie zdrobită de exigenţele zonei euro atunci când vom intra.

Al doilea obiectiv este legat de tineret.

►În momentul de faţă România are o mare problemă cu tânăra generaţie, care nu poate identifica un orizont de timp şi de fapte de la care România va fi soluţia pentru această generaţie, şi nu mersul în străinătate. Acest obiectiv este realizabil prin consolidarea aplicării legii educaţiei şi prin crearea de locuri de muncă pentru tineri.

►Promovarea generaţiei tinere în administraţie, acolo unde deţineţi funcţii în administraţia locală, poate fi un semn că PDL are acest obiectiv. Daţi-le o şansă!

►Un alt obiectiv fundamental pe care îl am ca şef al statului român este acela de a crea condiţii în ţară ca România să fie apărată în interiorul UE. şi am să vă explic la ce mă refer. Nu poţi să spui vreau în Schengen când tu ai miniştrii cu dosare penale în instanţă.

►De aceea, lupta mea nu este cu un ministru, este cu un principiu pe care voi, la guvernare, l-aţi respectat, iar România nu poate face paşi înapoi.

►Voi n-aţi tolerat miniştrii cu dosare penale în guvern, n-aţi tolerat să nu aprobaţi punerea sub urmărire penală a parlamentarilor la cererea organismelor statului. Pentru mine, rămâne un obiectiv respectarea instituţiilor statului, inclusiv de cei mai înalţi politicieni, fie că sutn parlamentari sau membri ai guvernului.

Absorbţia fondurilor de la UE pentu crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea ţării

►O să vă spun un lucru pe care deocamdată presa nu-l recunoaşte, faptul că anul 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene din 2007, del a intrare în UE şi până acum.

►Vă pot spune că guvernul Emil Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de abrobţie de 11%, iar acum nivelul de absorbţie a ajuns la 12,2%, în condiţiile în care diferenţa de la 11 la 12,2 a fost legată numai de facturi emise în timpul guvernului Boc. Iar acest lucru tinde să devină una din marile probleme ale României: incapacitatea de a absorbi fondurilor. Acesta este un lucru pentru care eu mă voi bate în continuare.

►Voi face presiune pe guvern, voi face presiune pe instituţiile statului să accelereze acest proces pentru că absorbţia de bani înseamnă crearea de locuri de muncă, şanse în plus pentru tineri, modernizarea ţării.

Revizuirea Constituţiei

►Reorganizarea administrativă a ţării, revizuirea Constituţiei în baza referendumului din noiembrie 2009, care înseamnă parlament unicameral şi 300 de parlamentari, o nouă lege electorală şi, în sfârşit, reglementarea sănătăţii, în care trebuie să permitem accesul resurselor financiare private pentru a rotunji necesarul de resursă financiară pentru a asigura o asistenţă medicală corespunzătoare românilor.

►fie că vorbim de Legea sănătăţii, fie că vorbim de Legea electorală, fie că vorbim de revizuirea Constituţiei, fie că vorbim de reorganizarea administrativă, sunt obiective pe care, prin negociere, le-am înscris şi în acordul de coabitare cu primul ministru al României, Victor Ponta.

►Sunt obiective la care ţin şi care sunt necesare României. Aş avea nevoie de sprijinul dumneavoastră politic pentru ca acest protocol să devină realitate.

►Pentru că în mod cert, există în USL o opoziţie puternică pentru respectarea criteriilor de revizuire a Constituţiei, pentru o corectă reorganizare administrativă a ţării, chiar pentru o corectă nouă Lege electorală sau pentru o Lege a sănătăţii care să dea şanse unei însănătoşiri a populaţiei României şi unei asistenţe medicale corespunzătoare.

Obiectivele în care eu sunt gata să fiu partener cu PDL

►Mandatul dumneavoastră s-a suprapus cu cea mai mare parte a mandatului meu. Am văzut interpretări eronate, inclusiv în interiorul partidului şi vreau să ştiţi aprecierea mea cu privire la guvernarea dumneavoastră. O guvernare pe care, personal, o consider parte a modernizării României.

♦Modernizarea statului

►Am avut o campanie puternic susţinută de voi toţi şi de multe alte zeci de mii de activişti ai PDL-ului, în care obiectivul pe care l-am propus României a fost modernizarea statului.

► Noua Lege a educaţiei este destinată să dea şanse tinerei generaţii şi să desfiinţeze impostura la nivel universitar.

► Vreau să ştiţi că partea din legea educaţiei care a reînfiinţat posibilitatea de a face şcoală de meserii are un succes extraordinar, sunt 20.000 de copii care s-au înscris la astfel de şcoli şi au şansa meseriei odată cu terminarea liceului.

Legea educaţiei, făcută de Miclea şi Funeriu, excepţională

►Ce încearcă să modifice PSD-ul, sigur, ne vom opune, pentru că... sau atunci când legea va veni la promulgare, o voi trimite înapoi, pentru că titlurile universitare, evoluţia în cariera universitară, până să ajungi profesor, trebuie ţinute la nivelul de exigenţă propus de legea promovată de Miclea şi Funeriu.

Deci, aţi făcut o lege a educaţiei excepţională, este una din legile cele mai apreciate la nivel european şi care corespunde întrutotul Agendei 2020 a Uniunii Europene.

Cele patru Coduri

►Aţi făcut patru noi Coduri pentru justiţie, veţi putea să vă treceţi în istoria partidului faptul că aţi reformat justiţia. Noul Cod civil, nou Cod de procedură civilă, nou Cod penal, nou Cod de procedură penală.

Singura problemă care a mai rămas este implementarea celor două coduri legate de activitatea penală a justiţiei şi sper ca acest lucru să se întâmple de la 1 ianuarie 2014.

►Aţi modernizat sistemul de pensii, introducând pensia în acord cu contribuţia de-a lungul vieţii şi aţi mărit vârsta de pensionare cu cinci ani şi la femei, şi la bărbaţi, este în deplin acord cu tendinţele şi obiectivele europene, ca soluţie, pe de o parte, pentru reechilibrarea fondurilor de pensii, iar pe de altă parte, ca soluţie ce izvorăşte chiar din prelungirea speranţei de viaţă.

► Aţi făcut o nouă Lege a dialogului social. Iată doar câteva exemple din cele ce le-aţi făcut şi parcă vă este greu să le valorificaţi.

►Dragii mei, vreau să ştiţi că aţi avut o contribuţie extraordinară la începerea procesului de modernizare a României şi pentru acest lucru, eu, preşedintele României, vă mulţumesc!

Ţara, înaintea interesului politic

►Am pus ţara deasupra interesului politic, deasupra interesului de partid şi am decis ca în paralel cu măsurile de reechilibrare macroeconomică a ţării, să împingem înainte şi procesul de modernizare a ţării. Ştiu că asta nu v-a făcut fericiţi, ca oameni politici.

► Vreau să ştiţi că îi apreciez cel mai mult pe aceia care au avut curaj să stea în faţa oamenilor, să explice şi nu numai că îi apreciez, dar le şi mulţumesc. Iar câştigarea alegerilor de către Emil Boc la Cluj este proba că cine a vrut să explice, a găsit resurse să o facă. Este proba că oricât ar fi de dificil, un program executat în perioadă de criză, dacă este explicat, poate fi înţeles de români.

Voi reveni în politică!

►Asta mă face să vă spun că aici a fost şi motivul pentru care am spus: 'da, voi reveni în politică', dar nu am spus 'da, voi reveni la PDL'. Nu am spus 'da, voi reveni la PDL' pentru că am auzit frecvent dus mesajul necinstit al ANTENELOR în interiorul partidului: 'am pierdut pentru că s-au luat măsuri de austeritate'.

Vreau să ştiţi că dacă aţi pierdut, aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara într-un moment de mare dificultate. Şi nu vreau să fie un simplu enunţ. Vreau să vă demonstrez că aşa a fost. Şi vă demonstrez cu ce vedeţi în jurul nostru.

►Am avut curaj să luăm măsurile dureroase care au făcut din poporul român un participant la trecerea prin criză. Vă informez aici şi ştiţi foarte bine că orice spune un preşedinte, public, se duce ca flama în toate cancelariile. Martor îmi este Emil Boc.

►FMI a venit cu soluţia de ieşire din criză, prin creşterea cotei unice de la 16 la 20%, creşterea TVA de la 19 la 22%, creşterea CAS cu încă două procente. Am stat mult, ne-am consultat, preşedinte, prim ministru, Bancă Naţională.

Am acţionat corect

►Proba că am avut dreptate este că măsurile s-au luat în 2010, iar în 2011, România a revenit pe creştere economică şi nu la orice creştere economică, ci la 2,2%, creştere care n-a mai putut fi menţinută de actualul guvern în 2012.

►Deci, dragii mei, vreau să ştiţi că am conştiinţa că am făcut ce a trebuit, că am acţionat corect şi în interes naţional, la momentul potrivit, că ne-am asumat măsuri dificile, pe care poporul român le-a trecut cu greutate, dar astăzi, şi eu, şi Emil Boc, şi voi toţi puteţi sta cu fruntea sus, că într-un moment de dificultate aţi făcut ce a trebuit.

Dan Diaconescu, un exemplu de luptă politică

►Vă reproşez un singur lucru: puteaţi să obţineţi procente mai multe la legislative şi asta, măcar dacă aţi fi făcut ce a făcut Dan Diaconescu. Adică, omul ăsta a reuşit să-şi crească partidul de la 5% la locale, la 14% la legislative, punând o cameră de luat vederi el însuşi, la Târgu Jiu, unde a creat impresia că se bate, în timp ce voi n-aţi dat impresia că vă bateţi şi aţi lăsat să plutească neîncrederea aranjamentului asupra deciziilor voastre politice, dar asta este o observaţie ca om care a privit la televizor campania, chiar dacă îl sunam aproape zilnic pe Traian Ungureanu şi îl întrebam ce mai faceţi.

► În sfârşit, aş vrea să vă spun, după ce v-am spus despre guvernare, despre partidul vostru - şi care a fost şi partidul meu, şi care ramâne în sufletul meu, orice s-ar întâmpla.

►Îmi aduc aminte atunci, eram după alegerile din 2000, cu o intrare în parlament la limită şi cu încercarea la vârful partidului de a se pune batista pe ţambal şi cu mesajul să rămânem uniţi, să stăm împreună, să vedem ce-om face, să găsim soluţii.

►eu primul am avut curaj să-i spun lui Petre Roman: 'Petre, ţi-am spus eu, eşti cel mai bun, dar candidez la preşedinţia partidului'.

►Atunci aveam nevoie de schimbare, iar faptul că am făcut schimbarea la momentul potrivit i-a asigurat PDL-ului aproape zece ani de stat la putere.

PSD, un partid de oameni hârşâiţi

►Aşa că am fost nevoiţi să mergem cu PSD-ul în guvernare, un partid cu oameni hârşâiţi, un partid cu oameni cunoscători ai administraţiei centrale şi locale. Nu puteam să intrăm în guvernare fară să ducem acolo cei mai experimentaţi oameni politici pe care îi avea PDL-ul - Radu Berceanu, Vasile Blaga, Adriean Videanu.

►Eram conştient că am fi avut nevoie de o garnitură mai tânără de miniştri pentru a creşten oi personalităţi ale partidului dar, în acelaşi timp, aveam nevoie de echilibru în guvernare. Şi împreună cu Emil Boc am stabilit această soluţie.

► Singurul semn de întrebare l-am avut la Ministerul Muncii şi s-a dovedit că nu era cu cea mai bună justificare dar aveţi o garnitură de miniştri, de foşti miniştri ai partidului care ar trebui să fie acei oameni care să aducă alături de echipa veche a PDL acel suflu nou pe care să-l daţi întregului partid.

►Am spus că voi reveni în politică şi voi reveni, având ca obiectiv 2016 - dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că-mi trece prin cap să mă aşez în fruntea vreunui partid, nu.

►Voi fi acela care cu experienţa, cu autoritatea mea şi, sper eu, cu credibilitatea cu care îmi voi termina mandatul, voi putea să ajut această construcţie. Am văzut că la acest anunţ au fost diverse oferte din partea actualilor candidaţi la funcţia de preşedinte.

►Vreau să fie clar pentru toţi că masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva. Închei, sperând că prin discursul meu v-am făcut să înţelegeţi ce a fost în guvernare şi mai ales să înţelegeţi de ce m-a durut cumplit că unii şi-au făcut campanie pe seama măsurilor luate, având mesajul ANTENEI 3.

►Vă mulţumesc mult, vă doresc succes şi vă asigur de toată dragostea mea. Iar astăzi vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă.

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități