Listele de candidaţi ai PNL, la momentul adevărului
Deşi candidaţii USL au fost lansaţi oficial "cu surle şi trâmbiţe", rămân însă câteva probleme delicate, cum ar fi candidaturile lui Gigi Becali sau Ioan Ghişe.
Articol de Flori Doman, 19 Octombrie 2012, 11:28
PNL şi-a lansat candidaţii pe Arena Naţională fără să fie validaţi de conducerea centrală a partidului.
Presaţi de timp, liberalii se întrunesc, vineri, în Consiliul Executiv Naţional pentru a trece în revistă propunerile filialelor şi pentru a acorda, în regim de urgenţă, o serie de derogări.
Cum şi-au împărţit colegiile, "greii" de la PNL
Potrivit unor surse politice, preşedintele PNL Crin Antonescu a decis să nu mai candideze în Sectorul 1, unde a câştigat în 2008 un mandat de senator – şi atunci şi acum primar fiind liberalul Andrei Chiliman – şi să meargă în Sectorul 6, unde noul edil este liberalul Rareş Mănescu, trezorier al PNL, membru al conducerii partidului şi apropiat al liderului liberal.
În Capitală ar mai urma să candideze jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, la Senat, şi politologul Daniel Barbu, la Cameră, susţin surse liberale.
Totodată, fostul consilier prezidenţial Radu Zlati candidează la Cluj pentru un colegiu de deputat, iar regizorul Sorin Ilieşiu, la Sibiu, pentru unul de senator. Tot la Cluj, dar în colegiul Turda va candida pentru un fotoliu de deputat şi ţărănistul Victor Ciorbea.
Ioan Ghişe "sacrificat" pentru Petre Roman
Fostul premier Petre Roman se află pe listele de candidaţi ale USL pentru Senat în Braşov, după ce Ioan Ghişe nu a mai fost susţinut de organizaţia PNL pentru o nouă candidatură în viitorul Parlament.
"Ştiu că este vorba de un colegiu în Braşov, iar decizia filialei a fost să candidez pentru un post de senator în acest judeţ", a spus Roman, citat de Mediafax, adăugând că nu ştie exact despre ce colegiu este vorba.
Fostul premier se pare că va candida în colegiul în care a fost ales senatorul Ioan Ghişe în acest mandat.
Ioan Ghişe susţine că cel care s-a opus candidaturii sale pentru un nou mandat a fost preşedintele PNL Braşov, Aristotel Căncescu, care nu a supus la vot dosarul lui şi pe cel al lui Gheorghe Gabor la Făgăraş.
El a contestat decizia împreună cu colegul său din Făgăraş, deputatul Gheorghe Gabor, şi acum aşteaptă decizia forului de specialitate al partidului.
Senatorul liberal contestă şi faptul că validarea candidaturilor de către organizaţia judeţeană nu s-a făcut aşa cum prevede statutul PNL, prin vot secret.
Ambele constestaţii au fost depuse la Curtea de Onoare şi Arbitraj a PNL şi la Consiliul Naţional Executiv.
Ghişe, "neconformist" în PNL
După ce Curtea Constituţională a validat rezultatul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Ioan Ghişe a protestat, mai multe zile la rând, în faţa Palatului Cotroceni, purtând pancarte pe care scria: "Poporul a decis, Băsescu e demis".
El spunea atunci că gestul său este simbolic şi nu cerea susţinerea partidului său. Lui Ghişe i s-a alăturat, la un moment dat, şi liberatul Varujan Vosganian.
Anul trecut, când USL se afla în greva parlamentară, Ghişe a refuzat să îşi doneze salariul, susţinând ca nu are altă sursă de venit.
El a fost unul dintre primii politicieni români acuzaţi că a colaborat cu Securitatea, însă a negat acest lucru. Din acest motiv, Ghişe a fost exclus în septembrie 2006, împreună cu Mona Muscă, din PNL. A fost însă reprimit în partid la scurt timp, în urma contestaţiei depuse.
Becali, "surpriza" care împarte PNL
Se pare că Becali va candida într-un colegiu din sectorul 6, unde a candidat Elena Udrea acum patru ani.
Europarlamentarul Gigi Becali a spus că îşi va schimba discursul politic şi că "nu va face mizerie în casa PNL".
Încă de când a fost anunţată candidatura preşedintelui PNG la alegerile legislative de la începutul lunii decembrie a fost întâmpinată cu reticenţă de mulţi liberali şi nu numai, care nu au fost de acord cu prezenţa omului de afaceri pe listele PNL.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că "nu merită să fie discutat un asemenea subiect în şedinţa conducerii PNL".
De altfel, mai multe voci din PNL au criticat intenţia ca Becali să vină în PNL şi să candideze la alegeri.
Printre liderii PNL care şi-au exprimat public nemulţumirea se numără Puiu Haşotti, Relu Fenechiu şi Mircea Diaconu.
Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, şi-a mai nuanţat poziţia şi a precizat că George Becali este o "componentă" necesară pentru liberali cât timp Dan Diaconescu candidează la parlamentare, precizând că finanţatorul Stelei beneficiază de susţinerea unei anumite "pături a românilor".
În statutul PNL se prevede că un candidat trebuie să aibă o vechime de minim doi ani în partid pentru a candida la parlamentare, dar acest lucru poate fi posibil dacă se obţine o derogare din partea conducerii partidului.
George Becali s-a înscris în PNL
Eurodeputatul George Becali, finanţatorul echipei de fotbal "Steaua", şi-a depus adeziunea la Partidul Naţional Liberal.
Informaţia a fost confirmată, vineri, de către vicepreşedintele PNL Rareş Mănescu.
Subiectul candidaturii lui Becali din partea PNL la alegerile parlamentare din decembrie va fi dezbătut în şedinţa de vineri a conducerii liberalilor.