Lista miniştrilor va fi anunţată marţi seara
Liderii coaliției au convenit ca toate procedurile de învestire a unui nou Cabinet să se încheie cel târziu joi.
Articol de Angela Bârgoan, 07 Februarie 2012, 10:28
Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, intenţionează să prezinte lista miniștrilor care ar urma să facă parte din Cabinetul său, în cursul serii de marţi, după ce vor încheia consultările cu conducerea coaliţiei.
Liderii coaliţiei au decis să înceapă încă de marţi dimineaţa consultările pentru formarea viitorului Guvern, astfel încât audierile în Parlament ale noilor miniştri să fie încheiate cel târziu miercuri.
După audierile în cadrul comisiilor de specialitate va urma votul pentru noul Cabinet și programul de guvernare, preconizat a fi dat, în plenul reunit al celor două Camere, joi.
Președintele PDL, Emil Boc, a precizat, marți, că va rămâne acelaşi număr de portofolii ministeriale, urmând ca partidele să propună nominalizări pentru posturile de ministru.
El a declarat că votul de învestitură pentru noul Guvern va avea loc joi.
Miniştrii la ”Bursa zvonurilor”. Cine pleacă, cine vine?
Cele mai aprinse discuții vizează mandatele de la Administrație și Interne, Agricultură, Economie, Finanţe, Comunicaţii.
Traian Igaş este principalul nume vehiculat în presă atunci când se discută de schimbarea din funcție.
Potrivit surselor politice, citate de presă, de portofoliul lui Igaş ar fi interesat UNPR, în condițiile în care Gabriel Oprea a deţinut funcţia, pentru o scurtă perioadă, când se afla în PSD.
Gabriel Berca este și el în cărți pentru portofoliul de la Interne.
Valerian Vreme şi Ion Ariton sunt, de asemenea, nume vehiculate când se vorbește de schimbare.
Fostul consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, se află printre persoanele propuse pentru preluarea portofoliului Ministerului Economiei și înlocuirea lui Ion Ariton.
Pentru Ministerul Comunicațiilor varianta luată în calcul este Cristian Boureanu.
Gheorghe Ialomiţianu ar putea fi înlocuit la conducerea Ministerului Finanțelor de Bogdan Drăgoi, secretar de stat, în prezent, în cadrul aceluiași minister.
UNPR vrea ca liderii Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea să rămână în viitorul Guvern cu aceleaşi portofolii ministeriale pe care le-au deţinut şi în Cabinetul Boc, repectiv Ministerul Afacerilor Externe și cel al Apărării.
UDMR vizează, în continuare, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății, portofolii care ar urma să fie păstrate de actualii miniștrii demisionari, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely și Ladislau Ritli.
Potrivit surselor citate de presă, președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar urma să preia și funcția de vicepremier.
Tot la capitolul "miniștrii care rămân" sunt vehiculați și Daniel Funeriu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, Leonard Orban.
Pe de altă parte, preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, la sosirea la sediul PDL, că partidele din coaliţie vor face, în curând, propunerile pentru portofolii.
Potrivit liderului PDL, coaliţia merge pe aceeaşi structură guvernamentală, iar miniştrii vor fi diferiţi.
Surse din partid, citate de ziariști, susțin că la Colegiul Director, PDL discută, marți dimineață, propunerea lui Emil Boc ca miniştrii democrat-liberali actuali să nu se regăsească în componenţa Cabinetului Ungureanu.