Lista medicamentelor gratuite şi compensate, actualizată
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a actualizat lista medicamentelor gratuite şi compensate valabilă pentru 2012.
Articol de Adriana Turea, 03 Ianuarie 2012, 14:40
Directorul general al CSAS, Dorin Ionescu, a afirmat, marţi, că actualizarea listei de medicamente se face în fiecare trimestru.
"Casa Naţională actualizează lista de medicamente disponibile pentru pacienţi în tratamentul lor ambulatoriu la fiecare trimestru. Nu este nicio modificare în ceea ce priveşte concepţia listei, modul de calcul al preţului de referinţă sau al grupării medicamentelor pentru a fi compesate în tratamentul ambulatoriu", a declarat pentru Radio România Actualităţi, Dorin Ionescu.
Citiţi aici lista medicamentelor gratuite şi compensate.
O altă noutate a acestui an este coplata, pentru care se aşteaptă normele de aplicare. Autorităţile au precizat că încă se lucrează la ele şi că la sfârşitul acestei luni ar trebui să fie gata.
Noua Lege a sănătăţii şi asigurările private de sănătate se bazează pe pachetul de servicii medicale de bază, despre care secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, spune că accesul pacienţilor la tratament nu va fi restricţionat, dar că prin stabilirea unor indicaţii medicale corecte vor fi mai mulţi bani la buget.
"S-a lucrat şi se lucrează în continuare împreună cu o consultanţă - bancă mondială din Marea Britanie - la finalizarea pachetului de servicii de bază, care într-o primă etapă va conţine anumite reglementări - de ce nu se va plăti, nu de ce se va plăti", susţine Cristian Irimie.
De asemenea, secretarul de stat susţine că se folosesc medicamente scumpe pentru tratamente care nu sunt eficiente.
"Ca să vă dau un exemplu: sunt medicamente recomandate de medici care nu sunt indicate în anumite boli, dar ele sunt recomandate, şi care s-au dovedit că nu au eficienţă în tratamentul unei afecţiuni, în schimb sunt recomandate din reflex de unii medici. Aceste medicamente vor rămâne numai cu indicaţiile pentru care sunt date de către producători sau nu vor mai fi compensate în proporţia în care sunt acuma pentru că nu şi-au dovedit utilitatea pentru pacient", a completat Cristian Irimie.
În ceea ce priveşte noua Lege a sănătăţii, principalele modificări sunt: apar Casele de asigurări de sănătate private în locul celor judeţene, spitalele se transformă în fundaţii, asociaţii şi chiar societăţi comerciale.
Pentru a beneficia de consultaţii mult mai rapide, cu excepţia cazurilor de urgenţă, acoperirea coplăţii, condiţii hoteliere superioare sau servicii medicale care nu fac parte din pachetul de bază sau ale căror costuri sunt acoperite parţial, trebuie încheiată o asigurare voluntară complementară sau suplimentară.