Lista medicamentelor compensate, în dezbatere publică
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, până la sfârşitul lunii martie, un proiectul de hotărâre de guvern, care modifică şi completează lista medicamentelor compensate.
Articol de Nicoleta Turcu, 18 Februarie 2014, 09:54
Potrovot redactrorului RRA, 140 de molecule noi se vor regăsi pe lista de medicamente compensate, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie.
Noua listă de medicamente compensate cuprinde în total 1.320 de denumiri comune internaţionale - substanţe active, dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsă recomandarea terapeutică şi pentru alte suferinţe.
Potrivit proiectului, sunt compensate, cu 90%, 157 de substanţe active, iar cu 50% - 241.
Pentru programele naţionale sunt prevăzute 336 de substanţe active, dintre care 101 pentru oncologie.
În plus, pentru toate tipurile de transplant sunt 173 de astfel de substanţe.
Cele mai multe molecule noi sunt destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice, precum şi a bolilor rare.
Despre importanţa modificărilor, redactorul RRA, Adriana Turea a stat de vorbă cu preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Potrivit acestuia se speră ca de la 1 aprilie 2014 bolnavii de cancer să beneficieze de tratamente care să le dea şanse la viaţă.
"Noi încă mai sperăm că de la 1 aprilie 2014 decidenţii noştri din sănătate să-şi păstreze cuvântul şi noi să beneficiem de aceste tratamente mult aşteptate, mai ales acolo unde nu sunt alternative. Şi vorbesc, aici, de forme severe de cancer", a spus Irimia.
Pe lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse şi două medicamente din tripla terapie pentru hepatita cronică.
"Pe lista aceasta se află medicamentul care le-ar da încă o şansă la viaţă", a adăugat el.
Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 529 de milioane lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele, printre care taxa clawback sau revizuirea preţurilor la medicamente, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Lista de mdicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de şase ani.