LISTA facultăţilor autorizate care nu mai pot organiza admitere
Peste 180 de specializări din învăţământul superior nu mai îndeplinesc condiţiile de acreditare, patru universităţi vor intra în monitorizare specială, iar şase universităţi care sunt autorizate provizoriu nu mai au dreptul să organizeze examen de admiter
Articol de Ciprian Sasu, 18 Iulie 2013, 10:14
Şase universităţi autorizate din ţară nu vor mai putea organiza admitere, începând din acest an.
Cele şase instituţii sunt: Universitatea 'Mihai Viteazu' din Craiova, Institutul Romano Catolic din Iaşi, Societatea Ateneul Român - Universitatea Ecologică Traian din Deva, Fundaţia pentru promovarea învăţământului european - Universitatea Wales din Bucureşti, Fundaţia universitară Millenium din Timişoara şi Asociaţia pentru învăţământ superior în Comerţ şi Turism - Universitatea de Ştiinţe Arte şi Meserii din Bucureşti, a precizat Costoiu.
Universitatea Mihai Viteazu avea autorizare provizorie de funcţionare, la fel ca celelalte cinci, aflate în aceeaşi situaţie.
De asemenea, peste 180 de specializări, de la mai multe instituţii de învăţământ superior, la fel, din toată ţara, vor intra în lichidare.
Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.
Între motivele care au stat la baza acestor decizii, figurează fie neîndeplinirea anumitor standarde de calitate, dar şi lipsa unor cereri noi de evaluare, din partea universităţilor.
Practic, aceste instituţii nu au solicitat evaluare, la termen, dar au şi mai multe nereguli, a explicat ministrul Costoiu.
Universităţi monitorizate
Patru universităţi vor intra într-un program de monitorizare, din motive similare, anunţă ministrul Costoiu.
Acestea sunt: Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, Universitatea 'Mihai Eminescu', Universitatea 'Mihail Kogălniceanu' şi Universitatea Financiar Bancară, doar una dintre acestea având un program de studiu care este acreditat şi pentru care există posibilitatea organizării examenului de admitere în 2013-2014.
Nu este însă, singura măsură anunţată de ministrul pentru învăţământ superior.
Astfel, începând din acelaşi an universitar, 2013-2014, peste 20 de programe de licenţă, de la universităţi din Capitală, sunt propuse pentru lichidare.
Una dintre instituţiile afectate va fi, de exemplu, Universitatea Politehnică, unde ar urma să intre în lichidare un program de licenţă, denumit "Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite".
Măsuri similare vizează specializări ale Universtăţii Babeş-Bolyai, din Cluj Napoca, Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi, sau ale Universităţii de Vest, Timişoara. Deciziile, a mai explicat Mihnea Costoiu, au fost luate în urma rapoartelor întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Studenţii din anii anteriori "nu vor fi afectaţi"
"Nu se pune problema afectării studenţilor din anii anteriori. Studenţii vor finaliza cursurile în specializările pe care le-au urmat cu examene de licenţă la universităţile acreditate, în special pentru universităţile acreditate provizoriu. Nu există posibilitatea ca vreun student să fie afectat, tocmai din acest motiv am spus că nu se mai pot face înscrieri începând cu anul 2013-201" a declarat ministrul.
Candidaţilor li se recomandă să consulte site-urile Ministerului Educaţiei şi ale universităţilor, pentru a verifica dacă un program de studiu este autorizat sau acreditat.