Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ligia Deca: Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, până pe 13 iunie

Ministrul Educației a anunțat prelungirea înscrierilor pentru examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională.

Ligia Deca: Se prelungesc înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, până pe 13 iunie
Ligia Deca, ministrul Educației Foto: facebook.com/photo/Ligia Deca

Articol de Luminiţa Voinea, 08 Iunie 2023, 13:58

Ligia Deca a anunțat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că înscrierile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională se vor prelungi până pe 13 iunie.

De asemenea, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie.

"Noi continuăm să centralizăm constant informaţii vizavi de situaţia participării personalului din învăţământ la actul educaţional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învăţământ, cât şi la nivelul cadrelor didactice. De asemenea, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie. În ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de final de an şcolar. În ceea ce priveşte înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie. În acest context, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie". Ligia Deca, ministrul Educației.

Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte probele scrise pentru ambele examene naţionale, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului.

DECLRAȚIILE INTEGRALE ALE MINISTRULUI EDUCAȚIEI, LIGIA DECA:

Ligia Deca: Bună ziua! Aş începe prin a face o primă declaraţie, şi anume, aceea că toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite. Şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de guvern, a fost adoptată declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului. Această declaraţie se publică în "Monitorul Oficial", îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în "Monitorul Oficial" care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut. În acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat. În prima parte, este vorba despre majorările salariale din ultimii 2 ani. A doua parte a memorandumului vizează investiţiile în infrastructura şcolară şi universitară, atât din fonduri europene, cât şi din fondurile naţionale. Şi ele sunt toate listate... Şi ele sunt toate listate pentru a se vedea foarte clar atât amploarea, cât şi investiţia, urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet de legi al educaţiei ce vin în sprijinul carierei didactice, toate măsurile ce suplimentează ceea ce deja cadrele didactice aveau cuprins, de exemplu, în Contractul Colectiv de Muncă. Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi, şi-o asumă, asumarea pe care Guvernul o face, îmi cer scuze, include două măsuri principale. O dată, garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării, şi anume, faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. De asemenea, memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii. Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit documentat din partea federaţiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări.
O altă chestiune ţine de rolul pe care Ministerul Educaţiei îl are în asigurarea unui proces educaţional normal în contextul dat. Noi continuăm să centralizăm constant informaţii vizavi de situaţia participării personalului din învăţământ la actul educaţional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învăţământ, cât şi la nivelul cadrelor didactice. De asemenea, aşa cum ştiţi, conform calendarului actual, mâine 9 iunie se termină perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la Examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie. În ceea ce priveşte celelalte clase nu se impun în acest moment modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de final de an şcolar. În ceea ce priveşte înscrierea la examene, înscrierile pentru Examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie. În acest context, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie. În ceea ce priveşte probele scrise pentru ambele examene naţionale, da, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului. Şi ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru ca toţi elevii, toţi absolvenţii, să poată să îşi urmeze parcursul educaţional care li se potriveşte acolo unde doresc ei să meargă mai departe. Evident, şi noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal. Facem toate eforturile în acest sens. Ştiu că a fost o discuţie în spaţiul public vizavi de modificările aduse prin ordin de ministru la regulamentul de organizare şi funcţionare, în sensul în care am uşurat din punct de vedere birocratic închiderea situaţiei şcolare. Ştim cu toţii că numai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor şi, în acest sens, avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce. În primul rând, încheierea situaţiei şcolare în cazuri excepţionale, cum este cel de faţă, cu minimum două note sau calificative, de către profesorii care predau acele discipline, nu vorbim despre încheierea situaţiei şcolare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru.

De asemenea, vorbim despre o prevedere care permite un pas birocratic în minus, adică eliminarea obligativităţii validării situaţiei şcolare în ansamblu, la nivel de şcoală, de către consiliul profesoral. De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp şi importanţa ca toţi elevii să aibă situaţia şcolară încheiată, am simţit nevoia să simplificăm procedurile fireşti, normale, prin care acest lucru se întâmplă. Din nou, asta nu înseamnă că situaţia şcolară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligaţie.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București