Liderul Cartel Alfa, cercetat de DNA
Preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, se află în vizorul DNA, pentru fapte de corupţie, în legătură cu atribuirea unor lucrări de reparaţii, la două hoteluri aparţinând Confederaţiei.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Aprilie 2012, 13:27
Anunţul a fost făcut miercuri, chiar de liderul sindical, care susţine însă că se doreşte, de fapt, destabilizarea mişcării sindicale şi deposedarea ei de patrimoniul pe care îl moşteneşte de la fosta Uniune a Sindicatelor din perioada comunistă.
"Se încearcă să se facă acuzaţia de denigrare a liderilor de sindicat, sugerând ideea că de fapt ei gestionează ilegal, ilicit şi că este în folos propriu structura sau administrarea respectivă. Şi pentru acest motiv, pe de o parte, denigrând, se duce la destabilizarea instituţiei sindicale, dar, în acelaşi timp, devine un motiv justificativ pentru exproprierea mişcării sindicale de acest patrimoniu", a declarat Bogdan Hossu.
El a mai spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că partidele aflate la guvernare urmăresc, prin diverse acţiuni întreprinse de Direcţia Naţională Anticorupţie blocarea retrocedării patromoniului sindical către confederaţiile sindicale reprezentative.
Hossu a precizat că documentele emise de DNA în intervalul amintit, şi în care se fac referiri la persoana sa, nu au fost transmise direct pe adresa Confederaţiei, ci au parvenit fie din presă, fie de la filialele Cartel Alfa din teritoriu.
"Demersurile DNA reprezintă de fapt o manipulare, prin care se încearcă discreditarea mişcării sindicale - principalul opozant al Guvernului. Discreditarea liderilor sindicali urmăreşte inocularea - la nivelul mentalului public - a ideii conform căreia sindicatele nu trebuie să reintre în posesia patrimoniului sindical", a spus el.
Hossu a atras atenţia că România este, la ora actuală, singura ţară din cele opt state est-europene aflate în UE care nu a rezolvat problema patrimoniului sindical.
"Un proiect de lege referitor la retrocedarea patrimoniului sindical se află, de trei ani de zile, la nivelul comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Prin blocarea acestei legi, sindicatele nu pot reintra în posesia activelor aflate la nivelul SC Sind SA (41 de active în 18 staţiuni), la nivelul asociaţiei nonprofit a Caselor de Cultură a sindicatelor din România (58 de imobile) dar şi a altor 120 de active, printre care se numără hotelurile Europa şi Eforie Nord dar şi un vapor'", a spus liderul CNS Cartel Alfa.
Potrivit estimărilor acestuia, valoarea totală a patrimoniului sindical care ar trebui restituit către organizaţiile sindicale reprezentantive la nivel naţional se ridică la 400 - 500 milioane euro.
DNA: Hossu nu are calitatea de inculpat
Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, nu are calitate de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează, miercuri, DNA într-un răspuns la solicitarea agenţiei Mediafax.
Bogdan Hossu "nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată în răspunsul DNA.
Amintim că Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în 8 decembrie 2011, pe Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.
Fostul lider sindical al Federaţiei Sanias arestat pentru mită
Marius Petcu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 21 aprilie 2011, pentru luare de mită, în formă continuată.
Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2009 - martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, Petcu ar fi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei, în schimbul atribuirii către firma acestuia a unui contract de execuţie lucrări.