Liderii UE analizează situația din Ucraina
România va susține în cadrul reuniunii înăsprirea sancţiunilor la adresa Rusiei, în timp ce Germania avertizează asupra pericolului scăpării de sub control a crizei din Ucraina.
Articol de Radio România, 30 August 2014, 08:50
UPDATE Președintele României, Traian Băsescu, a declarat, înaintea plecării la summit-ul european că România va susține înăsprirea sancțiunilor la adresa Federației Ruse.
Preşedintele a mai spus că va susţine în Consiliul European ca statele UE şi NATO să pună la dispoziţia Ucrainei tehnică militară.
"Soluţiile pe care le vom susţine: statele membre ale UE şi statele membre NATO, pentru că este o suprapunere consistentă, să pună la dispoziţia armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucreainenă carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării situaţiei militare din estul Ucrainei. De asemenea, România va susţine înăsprirea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse în domeniul financiar-bancar, în domeniul energiei şi în domeniul transferului de tehnologie militară", a spus președintele.
România susține că Rusia este responsabilă pentru instabilitatea din Ucraina, a adăugat președintele.
"România consideră că Federaţia Rusă este responsabilă pentru instabilitatea care a fost introdusă în Ucraina, prin susţinerea de către Federaţia Rusă a separatiştilor şi aş observa un lucru: Federaţia Rusă a abandonat dreptul internaţional", a mai spus șeful statului.
Liderii Uniunii Europene se întâlnesc, la Bruxelles, pentru a discuta criza ucraineană şi eventuale noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată că încearcă sistematic să destabilizeze Ucraina.
Criza din Ucraina "scapă de sub control"
Germania a avertizat prin ministrul de externe că actuala criză ucraineană scapă de sub control şi se poate transforma într-o confruntare militară directă între Ucraina şi Rusia.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a vorbit despre dovezile care ar demonstra implicarea Moscovei în evenimentele din Ucraina
"Este evident că trupe şi echipamente militare au trecut ilegal graniţa în estul şi sud-estul Ucrainei. Nu e un incident izolat, ci parte a unui plan periculos, întins pe durata mai multor luni, cu scopul de a destabiliza statul suveran Ucraina", a spus Rasmussen .
Premierul Victor Ponta, care participă, la Paris, la consultările liderilor social-democraţi, dinaintea summitului european, afirmă că Rusia trebuie penalizată pentru ajutorul dat separatiştilor ucraineni.
"Trebuie să condamnăm şi să sancţionăm intervenţia şi sprijinul pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor şi trebuie să găsim împreună soluţiile pentru ca Ucraina să poată să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea", a spus Victor Ponta.