Liderii europeni îi cer Marii Britanii să notifice urgent părăsirea UE
Liderii principalelor grupuri politice din parlament, în frunte cu şeful legilsativului, Martin Sculz, i-au cerut lui David Cameron să notifice imediat statele membre că doreşte să părăsească spaţiul comunitar.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Iunie 2016, 14:05
La Bruxelles reacţiile liderilor europeni au venit imediat după aflarea rezultatului votului la referendumul britanic.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit despre un moment istoric şi a făcut apel la calm.
El spune că a discutat deja cu toţi liderii europeni şi că au convenit clar că toţi cei 27 îşi vor păstra unitatea.
În acelaşi timp, liderii principalelor grupuri politice din parlament, în frunte cu şeful legilsativului, Martin Schulz, i-au cerut lui David Cameron să notifice imediat statele membre că doreşte să părăsească spaţiul comunitar, în urma deciziei electoratului britanic.
Ei nu vor să aştepte luna octombrie, când Cameron a spus că va demisiona şi că succesorul lui va face acest lucru.
CORESPONDENŢĂ DIN BRUXELLES - Cerasela Rădulescu.
Liderii europeni într-adevăr respectă decizia electoratului britanic, dar, spun ei, se declară foarte tranşanţi în ceea ce priveşte plecarea Marii Britanii.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pledează pentru ca Marea Britanie să notifice cât mai urgent UE privind părăsirea blocului comunitar, respectânt, astfel, Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.
Respectarea deciziei democratice a alegătorilor britanici înseamnă, de asemenea, că negocierile de ieşire ar trebui să fie încheiate rapid, în termen de doi ani, aşa cum sunt definite în tratat, spun liderii Popularilor Europeni.
Din punctul nostru de vedere, nu poate exista niciun tratament special pentru Regatul Unit.
Tratamentul special s-a încheiat, au spus liderii PPE.
La fel s-au pronunţat şi liderul social-democraţilor europeni, Gianni Pittella, care a afirmat că este o zi tristă pentru Europa, dar "nu facem funeralii".
Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, spune că referendumul britanic clarifică, de fapt, o situaţie de incertitudine şi dispută a Marii Britanii cu restul statelor membre, care durează de 40 de ani, în opinia sa, şi trebuie să o respectăm şi să o implementăm imediat.
"Notificarea din partea lui Cameron trebuie să vină urgent. Să începem procedura din Articolul 50. Nici o amânare", a spus tranşant Verhofstadt.
Liderii politici declară că amânarea cerută de premierul britanic aduce incertitudini pe pieţele economice şi financiare.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacţionat la rezultatul referendumului britanic, spunând că regretă faptul că Marea Britanie va părăsi UE, dar că era va rămâne membră NATO, iar Alianţa îşi va continua colaborarea cu UE.