Liderii europeni condamnă violenţele din Egipt
Situaţia din Egipt a urcat ca temă dominantă pe agenda Summit-ului UE, care a început, vineri, la Bruxelles.
Articol de Luminiţa Apostol, 04 Februarie 2011, 13:48
Reuniţi la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au cerut din nou autorităţilor de la Cairo tranziţie democratică şi care să înceapă acum, cererile fiind formulate într-o declaraţie comună a celor 27 de şefi de stat.
Poporul egiptean cere reforme politice, iar conducătorii egipteni nu trebuie să răspundă cu violenţă, mai scrie în document.
Impusă de evenimente pe agenda summit-ului de la Bruxelles , situaţia din Egipt este sursă de îngrijorare pentru liderii europeni, care condamnă violenţele şi pe cei care încurajează folosirea violenţei.
Într-o declaraţie adoptată deja, şefii de stat şi de guvern subliniază că procesul de tranziţie în Egipt trebuie să înceapă acum, iar autorităţile egiptene trebuie să răspundă cererilor cetăţenilor cu reforme politice şi nu încercând să le reprime aspiraţiile.
Liderii europeni consideră că este inacceptabilă îngrădirea dreptului la liberă informare; la fel, şi intimidarea ziariştilor care relateză despre evenimentele din Egipt.
Şefii de stat şi de guvern europeni consideră că aspiraţiile democratice ale cetăţenilor trebuie să primească un răspuns din partea autorităţilor prin măsuri de reforme politice şi prin organizarea unor alegeri libere şi corecte.
Europenii au încurajat atât autorităţile cât şi opoziţia din Egipt să înceapă un dialog concret care să conducă la organizarea alegerilor şi s-au arătat gata să sprijine procesul de tranziţie.
Mesajul liderilor europeni urmează să fie transmis autorităţilor egiptene de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, într-o vizită pe care o va face în regiune, când va vizita şi Tunisia, pentru a transmite un mesaj asemănător de sprijin pentru reformele democratice.
În plus, şefa diplomaţiei va trebui să prezinte un pachet de măsuri specifice, care vor detalia felul în care Uniunea Europeană va sprijini procesul de tranziţie şi de transformare şi, de asemenea, va fi tot de datoria doamnei Ashton şi a serviciilor sale să stabilească o legătură mai strânsă între politica de vecinătate a Uniunii şi Uniunea pentru Mediterana, pentru realizarea acestor obiective.
O a treia sarcină ce i-a fost încredinţată şefei diplomaţiei europene va fi pusă la dispoziţia Egiptului, dar şi a Tunisiei: ajutoare umanitare şi să propună măsuri prin care să fie stimulate cooperarea şi investiţiile în regiune, cu scopul de a promova dezvoltarea sa economică şi socială.
La summitul de la Bruxelles, România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
300 de morţi la Cairo, potrivit ONU
La Cairo zeci de mii de egipteni participă la un mare miting pentru a-l forţa pe preşedintele Hosni Mubarak să renunţe la putere.
Protestatarii s-au strîns în piaţa centrală din capitala ţării în cea de-a 11-a zi a unei revolte populare care s-a soldat cu cel puţin 300 de morţi şi mii de răniţi, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Trimisul special al Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă relatează că armata a desfăşurat forţe suplimentare de securitate, înarmate cu arme automate, în contextul în care sunt aşteptate contramanifestaţii ale susţinătorilor preşedintelui Mubarak, care ar putea degenera în confruntări.
Hosni Mubarak refuză să demisioneze afirmînd că se teme că haosul se va instala în Egipt.
Totodată, liderul de la Cairo a avertizat că mişcarea de opoziţie Frăţia Musulmană, interzisă de lege, va prelua puterea.