Liderii Europei, decişi să apere moneda euro
Consiliul European de Iarnă are ca miză principală stabilitatea financiară a Uniunii Europene. La eveniment, România este reprezentantă la cel mai nivel.
Articol de Luminiţa Apostol, 17 Decembrie 2010, 10:41
La Bruxelles a început joi, Consiliul European de Iarnă, summitul de două zile al şefilor de stat şi guvern din cele 27 de ţări membre. Principala miză este cea a stabilităţii financiare, crearea unui sistem permanent de stabilizare financiară care va înlocui varianta actuală la expirarea acesteia, în 2013.
România este reprezentată la Consiliul European de preşedintele României, Traian Băsescu. Din delegaţia oficială mai fac parte Bogdan Mănoiu, şeful Departamentului de Afaceri Europene al Guvernului, şi consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leornard Orban.
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au aprobat joi seară, o modificare limitată a tratatului Uniunii, pentru a permite crearea unui mecanism permanent de ajutorare a ţărilor cu dificultăţi financiare din zona euro.
Liderii europeni au căzut de acord şi asupra caracteristicilor generale ale mecanismului la care o ţară va putea recurge numai ca o ultimă soluţie. El este creat după modelul celui temporar prin care au fost acordate împrumuturi în ultimele luni Greciei şi Irlandei şi a cărui valoare totală este de 750 de miliarde de euro.
La un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, pe baza căruia funcţionează Uniunea, liderii europeni au decis să adauge articolului 136 două propoziţii, care vorbesc despre înfiinţarea mecanismului permanent de întrajutorare financiară ce va fi activat doar dacă este absolut necesar, iar împrumuturile pentru ţările cu probleme financiare vor fi oferite pe baza unor condiţii stricte.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat hotărârea şi unitatea europenilor pentru apărarea monedei euro.
"Hotărărea noastră este clară. Şefii de stat şi de guvern din zona euro sunt gata să facă tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea întregii zone. Voinţa politică a tuturor statelor membre şi a instituţiilor europene pentru a face ceea ce trebuie nu poate fi pusă la îndoială, a spus Herman Van Rompuy.
În aceeaşi notă, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit despre o zi importantă pentru Europa.
" Toţi liderii prezenţi în jurul mesei s-au arătat hotărâţi să facă tot ceea ce este necesar pentru a apăra moneda euro", a afirmat, Jose Manuel Barroso.
A dat asigurări preşedintele Comisiei Europene.Liderii statelor membre ale Uniunii Europene reuniţi la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, au decis aseară crearea unui mecanism de stabilitate, pentru a face faţă mai bine crizelor financiare, anunţă France Presse.
Mecanismul va fi înfiinţat în viitor de statele comunitare din zona euro şi va deveni activ dacă se dovedeşte indispensabil pentru stabilitatea regiunii. Acest pas implică modificarea Tratatului de la Lisabona, ce va avea loc anul viitor şi va trebui ratificată de parlamentele celor 27 de state membre.
Deocamdată, liderii Uniunii rămîn divizaţi în privinţa mijloacelor financiare necesare pentru crearea acestui mecanism. În prezent, în Europa este în vigoare pînă în 2013 un fond de ajutor provizoriu, cu fonduri de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Vineri, pe agenda reuniunii, mai este stadiul implementării Strategiei Europa 2020, un schimb de opinii privind obiectivele UE în relaţiile cu o serie de parteneri strategici, printre care SUA, China şi Rusia.
Tot vineri, se va anunţa că Muntenegru primeşte statutul de stat candidat la aderare.