Liderii coaliției: Nu s-a discutat despre schimbări privind pilonul doi de pensii
În listă apărea un amendament, propus de un secretar de stat din partea PSD, care ulterior a fost eliminat, prin care se propunea ca pilonul doi de pensii să fie opţional.
Articol de Amalia Bojescu, 27 Septembrie 2023, 08:57
Atât liderii coaliţiei de guvernare, cât şi ministrul Finanţelor, au afirmat că nu s-a discutat în coaliţie despre schimbări privind pilonul doi de pensii, care ar fi fost incluse între ultimele propuneri.
În listă apărea şi un amendament, care ulterior a fost eliminat, prin care se propunea ca pilonul doi de pensii să fie opţional.
Amendamentul fusese propus de un secretar de stat din partea PSD, însă în coaliţie nu s-a discutat subiectul, preciza liderul PNL, Nicolae Ciucă:
"Acest subiect pentru Partidul Naţional Liberal a fost închis, încă de când a fost prima dată adus în spaţiu public, în momentul de faţă nici nu se pune problema unei astfel de abordări. Pentru Partidul Naţional Liberal nu există un astfel de subiect", a spus Nicolae Ciucă.
Fostul partener de guvernare, UDMR, a depus mai multe amendamente, iar acestea au fost acceptate.
În aceste condiţii, este puţin probabil ca UDMR să susţină o moţiune de cenzură a opoziţiei, spunea preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor:
"Eu vreau să rezolv câteva probleme, fiindcă şansa noastră să dăm jos guvernul este zero. Când ei au 60%, atunci o moţiune de cenzură este, într-adevăr, din punct de vedere mediatic, un lucru interesant, dar nu rezolvi nimic", a susținut Kelemen Hunor.
USR va sesiza CCR
USR nu a depus amendamente, dar anunţă că va sesiza legea la Curtea Constituţională.
Demersul formaţiunii privind iniţierea unei moţiuni de cenzură nu se poate concretiza, întrucât nu are numărul de semnături necesar.
Nici moţiunea de cenzură pe care AUR plănuia să o iniţieze nu are şanse de reuşită, întrucât celelalte formaţiuni din opoziţie nu s-au raliat propunerii.
Cei de la AUR consideră că măsurile propuse de executiv sunt antieconomice, dar nu au identificat probleme de constituţionalitate.
După momentul angajării răspunderii, opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a iniţia o moţiune de cenzură la adresa executivului în lipsa căreia legea se va considera adoptată automat. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 27 septembrie, ora 08:02).