Liberalizarea preţurilor la energie "va duce la creşterea lor"
Opoziţia critică proiectul Guvernului privind liberalizarea preţurilor la energie şi susţine că preţurile vor creşte peste puterea de cumpărare a populaţiei.
Articol de Andrei Şerban, 17 Martie 2012, 09:29
Opoziţia consideră că liberalizarea preţurilor la energie şi gaze va duce la creşterea acestora mult peste puterea de cumpărare a populaţiei.
Cei trei lideri ai USL critică forma actuală a proiectului, aprobat de Guvern, şi susţin că nu-l vor sprijini dacă nu va fi lansat în dezbatere publică, întrucât este un document extrem de important care afectează întreaga populaţie a ţării.
Deputatul PNL, Relu Fenechiu, membru al Comisiei de industrii, îşi pune problema consumatorilor, care vor ajunge să nu-şi mai poată achita facturile.
"Un guvern responsabil în România va trebui să găsească acele soluţii, pentru ca din câştigurile pe care le are populaţia să-şi poată permite să îşi plătească aceste cheltuieli obligatorii", a spus Fenechiu.
Puterea doreşte ca Opoziţia să se întoarcă în Parlament şi pentru a dezbate proiectul Guvernului în domeniul energiei.
Liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, a arătat că această decizie va fi dezbătută la începutul săptămânii viitoare, la întâlnirea liderilor USL.
"Este prematur, însă, astăzi, să vă spun dacă ne vom întoarce pentru acest pachet. Vom discuta luni, în cadrul şedinţei Uniunii Social Liberale, şi vom analiza oportunitatea întoarcerii pentru a dezbate în primul rând acest pachet", a precizat Constantin.
Opoziţia a anunţat că va prezenta premierului strategia ei în domeniul energiei şi consideră că, în primul rând, Executivul trebuie să oprească contractele preferenţiale.
Preţurile la energie vor ajunge la nivelul celor din vestul Europei
Preţurile la electricitate şi gazele naturale vor fi liberalizate şi vor ajunge, treptat, la nivelul celor din statele vestice ale Uniunii Europene.
Potrivit proiectului de lege, adoptat de Guvern, preţul curentului electric furnizat consumatorilor industriali va fi liberalizat până la sfârşitul anului viitor.
Se va renunţa total, în 5 ani, la aşa-numitele preţuri sociale, de care beneficiază populaţia.
Executivul doreşte ca acest act normativ, care este consecinţa directă a unei recomandări venite din partea Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional, să fie dezbătut şi adoptat în Parlament în procedură de urgenţă pentru evitarea a ceea ce purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a numit "eventuale măsuri de infringement din partea Comisiei Europene".
Zece paşi pentru renunţarea la preţurile reglementate
Pentru populaţie renunţarea la preţurile reglementate se va derula în zece paşi, din iulie 2013 şi până în decembrie 2017, în timp ce pentru consumatorii industriali sunt prevăzute şase etape şi liberalizarea preţurilor la 31 decembrie 2013.
O altă modificare importantă constă în posibilitatea consumatorului final de a-şi schimba furnizorul atunci când este nemulţumit de serviciile care i se oferă, după cum a explicat preşedintele ANRE, Iuliu Plaveti.
Purtătorul de cuvât al Executivului, Dan Suciu, a precizat că proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă, având în vedere că deja s-a înregistrat o întârziere de peste un an, de când Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut adoptarea lui.