Liberalii pregătesc strategia pentru alegerile anticipate
Partidul Naţional Liberal doreşte să preia guvernarea, dar până atunci, lucrează la moţiunea de cenzură şi se gândesc la pasul următor: alegeri anticipate.
Articol de Andreea Prisăcariu, 06 Ianuarie 2015, 07:29
Co-preşedinţii liberalilor, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au prezentat ieri variantele posibile pentru atingerea acestui obiectiv, precum şi paşii necesari pe care îi au în vedere.
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi gata.
Termenul limită pentru finalizarea acestui program este data de 28 ianuarie.
"Ne dorim, în primul rând, alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să ştiţi că ştim că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil. Vom avea în decursul sesiunii parlamentare o moţiune de cenzură", a declarat ea.
Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a spus că formaţiunea va iniţia discuţii cu toate partidele pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare, cu excepţia PSD, cu privire la moţiunea de cenzură.
"Vom discuta exact în momentul în care acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forţele politice din parlament, exceptând PSD", a spus Blaga.
Vasile Blaga a mai precizat că liberalii au solicitat conducerii Parlamentului convocarea, pe 26 ianuarie, a Comisiei de cod electoral, pentru a discuta despre modificarea legislaţiei electorale.
Ponta atrage atenţia că alegerile anticipate s-ar desfăşura în baza actualei Legi electorale
În replică, liderul PSD, Victor Ponta, susţine că a luat act de anunţul PNL şi respectă dreptul opoziţiei de a reacţiona după cum consideră.
Totuşi, şeful guvernului precizează, într-un mesaj postat pe Facebook, că eventualele alegeri anticipate s-ar desfăşura tot pe baza actualei legi electorale, ceea ce înseamnă că un nou legislativ ar avea la fel de mulţi parlamentari precum cel existent.
De asemenea, mai spune liderul PSD, potrivit prevederilor constituţionale, un scrutin anticipat ar presupune o perioadă de instabilitate politică de peste trei luni, eventualitate pentru care liberalii ar trebui să-şi asume răspunderea.
În final, premierul le adresează liderilor PNL apelul la dialog, pentru a ajunge la consens, în primul rând, asupra schimbării legii electorale şi a Constitutiei, precum şi asupra reorganizării administrativ-teritoriale, abia apoi, pot fi organizate şi alegeri.