Liberalii negociază voturi pentru moțiune cu parlamentari de la putere și UDMR
Liberalii negociază cu parlamentari de la majoritate şi cu UDMR, de la care ar putea veni 30 de voturi pentru susținerea moțiunii de cenzură.
Articol de Cătălina Creţu, 16 Decembrie 2018, 08:16
Cu două săptămâni înaintea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Guvernul se confruntă cu o nouă moţiune de cenzură, a doua de când Viorica Dăncilă a devenit şefa executivului.
Opoziţia a depus, vineri, documentul care va fi dezbătut şi votat joi, deşi vacanţa parlamentară începe cu o zi înainte.
Demersul a fost iniţiat şi semnat de 163 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi neafiliaţi de la Pro România.
Pentru ca Guvernul să fie demis este însă nevoie de 233 de voturi.
Iniţiatorii moţiunii cred că Guvernul condus de Viorica Dăncilă este cel mai slab din ultimii o sută de ani.
Toate eforturile guvernării se îndreaptă spre salvarea lui Liviu Dragnea de a răspunde în faţa justiţiei, iar România a fost îndepărtată de Europa.
Calculele arată însă că opoziţia nu se poate baza decât pe cel mult 173 de voturi, în condiţiile în care pentru adoptarea moţiunii şi căderea Guvernului Dăncilă ar fi nevoie de 233.
În consecinţă, liberalii negociază cu parlamentari de la majoritate şi cu UDMR, de la care ar putea veni 30 de voturi.
Liderii uniunii sunt însă nemulţumiţi că opoziţia nu propune o alternativă viabilă.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că discuţiile despre o formulă de guvernare vor începe după căderea guvernului.
Ludovic Orban:Facem tot ce depinde de noi pentru a determina cât mai mulţi parlamentari din arcul majorităţii să voteze cu această moţiune de cenzură. Nu avem la dispoziţie decât argumente, bunul simţ, prezentarea realităţilor, apelul la responsabilitate faţă de cetăţeanul care i-a trimis în Parlament.
Votul a fost programat săptămâna viitoare, joi, dar miercuri se intră în vacanţă parlamentară, aşa că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, nu ştie dacă va fi cvorum, doar presupune că aşa va fi şi nu dă nici o şansă de reuşită moţiunii.
Florin Iordache: Va fi o decizie pe care o vom lua luni, dar eu cred aşa, că în mod normal să-şi arate forţa, noi vom veni şi le vom asigura cvorumul, să se desfăşoare şedinţa, dar ca să arate că până la 230 ei nu au decât 150 de voturi e drum lung.
Nici premierul Viorica Dăncilă nu se teme de moţiune şi spune că are încredere în coaliţia PSD-ALDE.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis consideră că moţiunea este un test important şi pentru opoziţie, dar şi pentru putere.