Leul, cea mai bună evoluţie în 2013
Leul a avut anul trecut cea mai bună evoluţie dintre monedele spaţiului comunitar în raport cu euro, în ciuda evoluţiei negative din decembrie.
Articol de Laurenţiu Văduva, 03 Ianuarie 2014, 13:59
Timp de 11 luni însă, leul s-a apreciat uşor faţă de euro.
Potrivit redactorului RRA, deprecierea din luna decembrie a leului a fost determinată, între altele, de neînţelegerile politice de la Bucureşti, care au afectat mediul economic şi au transmis către investitori şi semnale privind o anumită instabilitate, apreciază Silviu Pojar, sales-manager la Nobels Securities, compania care a realizat analiza.
Cea mai semnificativă depreciere a avut-o coroana cehă.
Evoluţia slabă a economiei a determinat intervenţia pe piaţa valutară a Băncii Naţionale de la Praga pentru a deprecia această monedă, aşa încât să crească exporturile şi inflaţia.
La nivelul întregii Europe, lira turcească a scăzut anul trecut cel mai mult în raport cu euro, cu aproximativ 25%, ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă şi a scandalurilor de corupţie izbucnite în luna decembrie.
Potrivit Nobels Securities, pentru moneda unică europeană, anul trecut a fost unul pozitiv.
Euro s-a apreciat faţă de dolarul american, atingând maximul ultimilor doi ani faţă de această deviză.
Tot luna trecută, Agenţia de evaluare financiară Standard and Poors a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la AAA, maximum posibil, la AA+, acuzând deteriorarea situaţiei financioare.
Silviu Pojar consideră anul acesta important pentru moneda unică europeană, având în vedere şi aderarea Letoniei la zona euro. În ceea ce priveşte România, evoluţiile economiei se anunţă pozitive.
Cu toate acestea, 2014 ar putea fi volatil pentru leul românesc, având în vedere instabilitatea politică pe care ar putea-o genera alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.