Letonia susţine că nu trebuie condiţionalităţi suplimentare pentru Schengen
Aflat în vizită oficială, în România, preşedintele Letoniei,Vladis Zatlers a sprijinit poziţia Românâniei de a nu adăuga condiţionalităţi suplimentare pentru accesul în Spaţiul Schengen.Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 03 Martie 2011, 14:09
Letonia susţine punctul de vedere al României în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi anume că nu se pot adăuga condiţionalităţi suplimentare, a declarat preşedintele Traian Băsescu, după convorbirile avute cu omologul său leton, Vladis Zatlers.
Preşedintele a mai spus că vizita pe care o face în România , preşedintele Republicii Latonia, va duce la consolidarea relaţiilor politice şi economice dintre cele două ţări.
"Este prima vizită a unui preşedinte leton în România. Este o vizită care ne onorează şi care cu certitudine va consolida relaţiile politice şi, sper eu, economice între cele două ţări. În cursul discuţiilor, am abordat o paletă largă de subiecte, în mod deosebit de interes european, dar şi în afara problematicii europene", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele României a mai declarat că, în urma discuţiilor cu omologul său leton, a constatat că abordările subiectelor sunt apropiate şi a mulţumit preşedintelui Letoniei, pentru că este de acord cu poziţia oficială a ţării noastre, de a nu se adăuga condiţionalităţi suplimentare, proiectului de aderare la Spaţiul Schengen.
"De asemenea, a făcut obiectul discuţiilor noastre politica energetică a Uniunii şi vecinătatea estică. Concluziile pe aceste subiecte sunt că România şi Letonia au abordări foarte apropiate. Un punct de discuţie a fost legat de accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi vreau să mulţumesc d-lui preşedinte şi pentru concluziile discuţiilor de azi, dar şi pentru poziţia de până acum, care susţine exact punctul de vedere românesc că nu se pot adăuga condiţionalităţi suplimentare", a precizat Traian Băsescu.
La rîndul său, preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers a declarat că, atunci când se vorbeşte despre energie şi politici energetice ar trebui să se înţeleagă faptul că ţintele acestor politici sunt îndreptate, în primul rând, către o aprovizionare sigură şi un preţ rezonabil.
" Dacă oferim variante multiple în privinţa aprovizionării înseamnă şi să diversificăm rutele de aprovizionare, iar preţurile ar putea coborî. De asta avem nevoie, precum şi de o înţelegere clară a faptului că toate regiunile Europei sunt conectate", a subliniat preşedintele Letoniei.
Şeful statului leton, a adăugat că nu ar trebui să existe o politică energetică pentru Regiunea Baltică sau a Europei Centrale, ci este nevoie de o politică energetică pentru întreaga Europă, iar statele din Uniunea Europeană ar trebui să lucreze împreună pentru o "energie sigură şi ieftină".
Alte subiecte aflate pe agenda discuţiilor celor doi şefi de stat au vizat politica energetică a Uniunii Europene, viitorul cadrul financiar al acestuia, participarea în Afganistan dar şi situaţia din Africa de Nord, informrează readactorul RRA.