Leonard Orban: Există riscul ca UE să nu mai aibă bani, din 2014
Prioritatea Ministerului Afacerilor Europene pentru perioada 2014-2020 este ca diferenţa dintre fondurile pe care România le va primi de la Uniunea Europeană şi contribuţia ţării noastre la bugetul comun să fie mult mai mare decât în prezent, a afirmat mi
Articol de Alina Dobrinescu, 13 Octombrie 2011, 16:24
România va negocia condiţii mai avantajoase în cadrul bugetar al Uniunii Europene 2014-2020, dar va prevala ajungerea la un acord, pentru că există riscul ca UE să rămână fără fonduri pentru a funcţiona din 2014, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Avem un mandat, ne vom bate pentru un mandat, dar foarte important este să ajungem la un acord. A nu ajunge la un acord va pune sub risc întreaga funcţionare a Uniunii Europene. Din cauza condiţiilor actuale, a situaţiei politice, a crizei, a unor dificultăţi tehnice, există riscul că, dacă nu va exista un acord la sfârşitul anului 2012 - începutul anului 2013 privind bugetul Uniunii Europene, s-ar putea ca începând din 2014, Uniunea să nu mai aibă bani, să nu mai poată funcţiona”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă.
El a explicat că Ministerul Afacerilor Europene are mandat să negocieze o poziţie mai avantajoasă decât cea prezentă, în care a obţinut un avantaj de cinci miliarde de euro prin diferenţa între fondurile virate la bugetul UE şi fondurile primite de la Uniune.
"Avem un mandat care ne spune că România ar trebui să se afle în acest buget pe o situaţie financiară mai avantajoasă decât situaţia existentă în perioada 2007-2013, adică diferenţa între fondurile primite de la bugetul Uniunii Europene şi fondurile pe care noi le vărsăm la bugetul UE să fie mai mare decât în actualul buget al Uniunii Europene", a arătat Orban.
În context, ministrul a avertizat că executivul european propune suspendarea acordării fondurilor europene către statele membre care încalcă criteriile de stabilitate, referitoare, printre altele, la un deficit bugetar maxim de 3% din PIB pe an, şi o datorie publică de maximum 60%.
"Ceea ce propune Comisia Europeanã în momentul de faţă este că, dacă nu se respectă criterii macroeconomice prevăzute în pactul de stabilitate şi creştere, există posibilitatea suspendării acordării fondurilor. Mai mult, există posibilitatea tăierii parţiale sau chiar totale a acestor fonduri. Deci riscurile sunt enorme în măsura în care această propunere va fi agreată într-o formulã apropiată de ceea ce a propus Comisia Europeană", a atenţionat Leonard Orban.