Leonard Orban, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al afacerilor europene
Leonard Orban a fost avizat favorabil luni de Comisiile parlamentare de administraţie şi afaceri europene să preia conducerea Ministerului pentru Afaceri Europene.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Septembrie 2011, 10:25
La vot a fost înregistrată o singură abţinere, exprimată de deputatul Mircea Giurgiu.
Reprezentanţii Opoziţiei nu au participat la audierea lui Leonard Orban.
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului urmează să voteze marţi înfiinţarea noului minister privind fondurile europene.
Votul parlamentarilor în acest caz va fi secret, cu bile.
Acest nou minister ar urma să se ocupe cu gestionarea fondurilor europene.
Amintim că premierul Emil Boc a transmis Parlamentului, săptămâna trecută, o scrisoare privind înfiinţarea Ministerului pentru Fondurile Europene şi nominalizarea lui Leonard Orban la conducerea acestei instituţii.
Şeful Executivului a precizat căpropunerea sa nu face obiectul modificării structurii şi componenţei Guvernului.
Emil Boc susţine că înfiinţarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbţiei Fondurilor Europene nu va presupune acreditarea altor structuri pentru absorbţia acestor fonduri, deoarece o astfel de procedură ar lungi şi mai mult procesul.
Ministerul va coordona structurile care au legătură cu absorbţia fondurilor europene şi va fi principala interfaţă cu Bruxelles, pentru a accelera acest proces, a mai precizat premierul.
La rândul său consilierul prezidenţial Leonard Orban declara, săptămâna trecută, că rata de absorbţie a fondurilor europene se va îmbunătăţi "la un an, un an şi ceva" de la înfiinţarea noului minister.
Fostul comisar european a refuzat să facă vreun comentariu privind informaţiile legate de nominalizarea sa la conducerea ministerului.
Leonard Orban a precizat însă, că viitorul minister pentru fonduri europene nu ar urma să preia programele operaţionale de la alte ministere, ci le va coordona.
"Rolul principal al acestui minister şi al ministrului responsabil ar trebui să fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operaţionale care există la diferite ministere, pentru că asta ar însemna reînceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontală, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se întâlneşte pentru toate programele operaţionale. Mă refer aici la chestiunile de achiziţii publice, unde sunt de departe problemele cele mai mari, la chestiunile legate de capacitatea administrativă, chestiunile strategice legate de negocierea politicii de coeziune în viitoarea perspectivă financiară a Uniunii", a explicat Leonard Orban, la un post de radio.
La rândul lor, partidele din opoziţie sunt de acord cu existenţa unei instituţii care să gestioneze banii europeni, însă cer ca întregul guvern să fie supus aprobării Parlamentului, întrucât - susţin PNL şi PSD - prin înfiinţarea unui nou minister, se schimbă structura Cabinetului.